jártamban-keltemben

Ugros eliminandos esse – a magyarokat már kiirtani se kell?

2020/12/17. - írta: Laszlovszky András

899. december 8-án, 1121 éve elhunyt Arnulf, a keleti frankok királya. Halála jelentős fordulat volt mind a német, mind a magyar történelem szempontjából.

A magyar honfoglalás 895-re megtörtént, és bár ez nyilván az időben elkenődő folyamat volt, Arnulf halálakor már befejezett tény, hogy a Kárpát-medence keleti részén, illetve a Dunától keletre eső részeken a magyarok tanyáznak. El nem hanyagolható körülményként kell megjegyezni: az Arnulf befolyási övezetébe tartozó Pannoniába a honfoglalók nem törtek be, ilyen adatunk nincsen. Tudva azt, hogy már 892-ben a frankok magyar segítséget vettek igénybe a morvákkal szemben, egészen biztosak lehetünk abban, hogy Arnulf és Árpád között szövetségesi, szerződéses viszony volt, amelyet egyik fél sem rúgott fel.

Arnulf halálával azonban alapjaiban változott a helyzet. A trónt kiskorú fia, a történelemben „gyermek” epitethonnal ellátott Lajos örökölte, e néven a negyedik. Kiskorúsága miatt Hatbus (Hatto, 850–913) mainzi érsek, és Salamon konstanzi püspök († 919) voltak a gyámjai. Az utóbbinak érdekes kapcsolata a későbbi magyar történelemmel, hogy egyben Sankt Gallen apátja is volt, bár a mi Sankt Gallen-i kalandunk csak hét évvel a halála után esett meg. A két gyám személye egyúttal garantálta, hogy a Keleti Frank Birodalom a belháborúk mocsarába süllyedjen, hiszen míg Hatbus álma a német egység volt, addig Salamon éppen a birodalmon belüli tartományok viszályaiban játszott döntő szerepet. Mindezek mellett pontosan nem tudható, hogy a magyar–frank szövetség pontosan hogyan bomlott fel, de alig néhány hónappal Lajos koronázása után a magyarok megszállták Pannoniát. Míg 899-ben úgy haladt a magyar hadsereg Itália felé, hogy be se tette a lábát Arnulf birtokaiba, 900-ban már megszálltuk a frankok keleti végeit. Ennek talán még csak nyomós okai se voltak, hanem egyszerűen az Itáliában telelő magyar sereg Arnulf halála után már nem ügyelt a frank birtokokra, így a Pannonián keresztüli hazatérés egyúttal a foglalás megindítását is jelentette.

Ettől kezdve a frankok keleti végein állandósult a magyar nyomás, hol Karintia, hol a morvák voltak célkeresztben. Nem tudjuk az okát, hogy a frankok miért utasították el a szövetség megújítását, bár joggal tehető fel, hogy a frank területeket birtokló magyarokkal azért nem szándékoztak szövetséget kötni, mert vissza akarták szerezni az elfoglalt területeiket. Egy új szövetség egyúttal elismerése lett volna annak, hogy Pannonia elfoglalása maradandó, végleges. 906-ban a magyarok már Bajorországon és Thüringián keresztül vonulva támadták Szászországot.

Erre volt válasz a nevezetes 907. évi esemény, amit ma pozsonyi csatának ismerünk.

E pozsonyi csata egyik előzménye volt a címben említett félmondat. Illetve majdnem... Valójában ezt egy 600 évvel későbbi forrás, Aventinus bajor krónikája őrizte meg. Egyrészt a mondat még így se azt jelenti, hogy a magyarokat ki kell irtani, hanem azt, hogy a magyarokat ki kell szorítani. Másrészt a mondat a releváns részeivel együtt így szólt:

Ugros Boiariae regno eliminandos esse

Vagyis a magyarokat Bajorország területéről kell kiszorítani. A manapság elterjedt téves fordítások, és abszolút elfogult értelmezésekkel ellentétben ez egy teljesen logikus kívánság a frankok uralkodója részéről, aki ezzel a fogalmazással egyrészt elismerte Pannonia megszállását, hiszen nem Pannoniából akarta kiszorítani a magyarokat, másfelől viszont biztosítani kívánta a keleti határait, mivel Bajorország se véletlenül volt akkoriban a frankok határőrgrófsága. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy amennyiben Aventinus (1477–1534) valódi források ismeretében írta a bajor krónikájának ezt a részletét, de azért mindig szem előtt kell tartani, hogy Aventinus időben közelebb van hozzánk, mint 907-hez. Viszont ismételjük meg: a címben lévő félmondat se nem tükrözi az eredeti mondat értelmét, se nem jelenti azt, hogy a magyarokat ki kell irtani!

Tudomásul kell vennünk, hogy akkor és ott mi voltunk a hódító megszállók, akikkel szemben a frankok védekeztek.

File:Johannes Aventinus, historian.jpg

Aventinus ismeretlen forrásokból dolgozott, így nem tudhatjuk, mit vett forrásokból, és mit a képzeletéből. Kiváló történészi munkák születtek már Aventinus forráskritikájával kapcsolatban, valamint a pozsonyi csata rekonstrukcióiról is, ezeket el lehet – sőt el kell – olvasni (elsősorban Torma–Veszprémy szerkesztésében az Egy elfeledett diadalt), de nem feledkezhetünk meg soha a 600 éves időtávról, a kora újkori történetírás tudományos lehetőségeiről, és arról, hogy az egykorú források mit mondanak.

Egykorú forrás ugyanis összesen két szöveg három mondata. A Sváb évkönyv 907-es bejegyzései között két mondat:

a bajorok kilátástalan háborúja a magyarokkal, Luitpold herceget megölték, övéinek féktelen kevélységét letörték, és a keresztények alig néhányan menekültek meg, a püspökök és grófok többségét meggyilkolták

A bajorok teljes seregét megsemmisítették a magyarok.

és a Salzburgi évkönyv egy mondata:

Nagyon szerencsétlen harc folyt Braslavespurchnál július Nonae-je 4. napján

Veszprémy László 2013-ban ezt írta: „Sem a csatában részt vevők létszámáról, sem annak lefolyásáról nincs forrás: mindössze ennyit jegyeztek fel az egykorú évkönyvek, minden más sokkal későbbi kitaláció:” Ezekhez a körülmények és a halálozási adatok figyelembe vételével hozzá lehet tenni az Ademunti évkönyv egy mondatát: „Megölik Theotmár salzburgi érseket a magyarok, Udóval és Zachariással, két másik püspökkel együtt.” (Veszprémy fordítása) Ha már a csatához kötöttük Theotmár érseket, akkor a nekrológokban vele együtt említett három másik püspök halála is valószínűleg a csatához tartozik, de a Merseburgi nekrológból nem derül ki, hogy ebben a három másikban Udo benne van-e, mindenesetre minden adat a bajor püspökök halálozására utal. Liutpold bajor határőrgróf halálát pedig a Freisingi nekrológ erősíti meg. Közbevetőleg meg kell jegyezni, hogy a Braslavespurch helységnév Pozsonnyal való azonosítása is azon a feltevésen alapul, hogy ugyanarról az eseményről számol be, mint Aventinus. A többi forrásban a csata helyszínéről nincs adat.

Az egykorú források tehát a bajor seregről, a bajor határőrgrófról, a bajor egyházi személyekről tudósítanak minket, ez pedig azt jelentheti, hogy csak Bajorország vett részt ebben a hevenyészett csatában, és a cél legfeljebb a keleti határ stabilizálása lehetett. Tehát semmi sem utal arra, hogy nagy birodalmi hadsereg a magyarok legyőzésének és kiirtásának szándékával érkezett volna, ezzel ellentétben minden arra mutat, hogy a bajor határőrök tették a dolgukat, de sikertelenül próbálták védeni a Keleti Frank Birodalom keleti határait tőlünk. A csata következménye pedig nem az volt, hogy a magyarok biztosították a nyugati gyepüiket, hanem hogy a frankok nem tudták biztosítani a keleti határaikat, így a thüringiai, szászországi és svábföldi hadjáratoknak nem volt többé akadálya, nyitva állt a bajor kapu. A hadjáratok közben már 909-ben is befigyelt egy vereség, de 910-ben az első augsburgi csata megint győzelemmel végződött. Ebben a csatában már valóban birodalmi erők vettek részt, a források is megemlékeznek arról, hogy az ifjú Lajos személyesen is ott volt, valamint a később királlyá választott Konrád herceg is.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laszlovszkyandras.blog.hu/api/trackback/id/tr3516348178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.12.19. 08:10:44

Érdekes elemzés.
Ennek még neki kell futni.
(Szeretem a nem egyszer elolvadós bejegyzéseket)

tamaszlav 2020.12.19. 20:14:51

Bár nem feltétlenül erről szólt a blogbejegyzés, érdemesebb lett volna még egy pár mondatot írni Pozsonyról, és miért nem valószínű, hogy ott játszódott a csata, hanem talán Zalavár környékén.

oassasa 2020.12.19. 21:04:32

"895-ben a honfoglaló magyarok bevonultak a Kárpát-medence Dunától keletre eső részére és innen vezették további hadjárataikat, Arnulf haláláig az ő szövetségeseként. A Morva Fejedelemségben belháború tört ki, amelyben Arnulf az őt elismerő II. Szvatoplukot támogatta II. Mojmir ellen."

"Tudomásul kell vennünk, hogy akkor és ott mi voltunk a hódító megszállók, akikkel szemben a frankok védekeztek."

Ez a terület nem a frankoké volt.:

"Arnulf hatalma kiépítésében erősen támaszkodott a püspökségekre. 890-ben átengedte Csehországot a morva fejedelemnek annak reményében, hogy így biztosíthatja birodalma délkeleti végeit.[4] Ebben az évben ugyanis V. István pápa arra kérte, hogy vegye át az Itáliai Királyságot és tegyen ott rendet. Ott ugyanis Berengár friuli őrgróf (887/888-ban), majd Vid spoletói herceg (889-ben) is itáliai királlyá koronáztatta magát. Szvatopluk azonban megtagadta Pannóniában az engedelmességet, ezért Arnulf Itália helyett ellene vonult, amihez a magyarokat is segítségül hívta."

Laszlovszky András 2020.12.19. 21:16:01

@tamaszlav: Én nem állítom, hogy Pozsony nem valószínű. Csak annyit mondtam, hogy a Pozsony-azonosítás is Aventinustól származik.

Laszlovszky András 2020.12.19. 21:17:58

@oassasa: Egyrészt a Morva-medence környékének "átengedése" nem jelenti azt, hogy akkor Pannonia se volt frank terület, másrészt nyilvánvaló, hogy a 890-es évek frank-morva konfliktusait is az okozta, hogy a morvák önállósodni próbáltak, miközben a frankok ezt még a saját hűbérüknek tartották.

oassasa 2020.12.20. 09:39:11

@Laszlovszky András: Így van, valójában Pannoniát saját területüknek tekintették és ahogy az avarokkal úgy a magyarokkal szemben is megakarták tartani ezeket a területeket.

Nincs jelentősége annak , hogy valaki azt gondolja a magyarokat akarták kiírtani a frankok, akit érdekel a téma az utánna olvas.

"903-ban a magyarok újra feldúlták Bajorországot. Hadjárataik ettől kezdve mind mélyebben érintik a birodalom területét. A szláv dalemincekkel szövetségben 906-ban Szászországot zsákmányolták végig.

A királyi hatalom e támadások ellen nem tudott fellépni, egy 600 évvel későbbi írás – a Johannes Aventinus által írt Annales ducum Boiariae (1522) – szerint 907-ben Lajos elrendelte:"

"decretum... Ibi decretum omnium sententia Ugros Boiariae regno eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarokat szorítsák ki, távolítsák el Bajorországból."

"A király a támadással Luitpold őrgrófot, Theotmár salzburgi érseket bízta meg.
"

" bajor határőrök tették a dolgukat" NEM, ez a kishitüség teteje, miért kell egy fontos ütközetet egy határmenti csetepaté szintjére leminősíteni.

Mi történt ?

906-ra a magyarok megszállták Pannoniát és a határt kitolták az Enns folyóig. Frankok visszaakarták foglalni az elveszett területeket és megtámadták a magyarokat.- lásd: Avar-frank háború.-. Vesztettek és több mint 100 évig nem támadtak a magyarok ellen, természetesen voltak olyan esetek amikor magyar területre törtek be, raboltak, fosztogattak és rabszolgáknak vittel el embereket.

"A pressburgi csata legjelentősebb eredménye, hogy a magyarok biztosították a Kárpát-medence magyar hódítása során megszerzett földjeiket , megakadályozták a jövőjüket veszélyeztető német inváziót, és megalapították a Magyar Királyságot . Ez a csata Magyarország történelmének egyik legjelentősebb csatájának számít , és a magyar hódítás lezárását jelenti. Pressburgi csata - https://hu.qaz.wiki/wiki/Battle_of_Pressburg"

Ennyi.

tamaszlav 2020.12.20. 20:15:22

@Laszlovszky András:

Nem is utaltam arra, hogy ilyesmit állított volna. De ha már leleplezzük a mítoszokat (és a konkrét hazugságokat), amiket a csatáról állítanak, az egyik legfontosabb ezek közül szerintem a csata helyszínének bizonytalanságára vonatkozik.

Guillaume de Saint Preux 2021.01.17. 19:04:28

Köszönöm. érdekes volt olvasni és a kommenteket is.,
süti beállítások módosítása