jártamban-keltemben

Mi igaz a sumer rokonságból?

2019/07/28. - írta: Laszlovszky András

történetileg értelmezhetetlen, gondoljuk át

 

Ezt a videót úgy kezdtem nézni, hogy majd nagyon megmondom a magamét. A profdoktor Révész Péter ugyanis matematikai és informatikai szakember, ennek nem szokott jó vége lenni. A végére kicsit változott ez, de azért mégis van egy-két hozzáfűznivalóm, ugyanis nagyon erős tévedésekkel kezd. A sumer rokonságot Ezékiel könyvével, Góg és Magóg emlegetésével vezeti fel, mégpedig Iosephus Flaviusra utalással. Legyen, azonosítsuk Gógot a Gügész néven ismert lüd uralkodóval, hiszen a kizárólag asszír forrásokból Gugguként (szolga) ismert lüd király alig egy-két generációval Ezékiel előtt élt. Feltételesen fogadjuk el, hogy a térképen Tubalnak mondott, egyébként az újhettita arámi-muskhi-luvi keveredésű királyságok egyikeként létrejött Tabaal államszövetség pedig Magóg földje – bár ez már egy alaptalan feltevés –, ettől még nem lesz a még Ezékiel után is hat évszázaddal élő Iosephus állításának semmi relevanciája, ugyanis itt olyat állít, amit Hérodotosz se. Önkényes megállapítás, hogy az általa magógitáknak nevezett nép azonos lenne a szkítákkal. De ha nagyon akarom, még lehet benne valami csírája az igazságnak, hiszen a szkíták Asszíria bukása előtt asszír szövetségben ott kalandoztak a Közel-Keleten, eljutottak Egyiptomig is, tehát volt közük a térséghez. Mindezt Iosephus a szkíták feltűnése után nyolc évszázaddal állítja, ennél sokkal relevánsabb forrás lehetne Hérodotosz, aki viszont Szküthésznek nevezte a szkíták első királyát, nyilvánvalóvá téve, hogy fogalma sincs róla, mi volt a neve. Innentől kezdve az első szkíta király Magógnak nevezése Anonymusnál természetesen nem tartható. Iosephus kábé ugyanannyira volt időben a szkíták első említéseitől, mint Anonymustól, mindkettőtől egy évezrednyire. Iosephus egy évezreddel a szkíták feltűnése után kitalált valamilyen elméletet, majd ezt Anonymus átvette, és ettől ezt készpénznek kell venni?

hunor_es_magor.jpg

(Kép: László Gyula: Hunor és Magor című képe)

Mi az alátámasztása? Az, hogy a Magóg névből le lehet vezetni a magor → magyar népnevet. Hát gratulálok ehhez a nyelvészeti leleményhez, bár ma az úgynevezett „magozók” mindannyian ugyanabban a tévedésben vannak, ugyanis

 a Magor névből nem lehet levezetni a magyar népnevet!

Tudom, ezt külön meg kellene magyarázni. Ráadásul azt is tudom, hogy akinek eddig a g>gy hangváltozás nem okozott problémát, annak ezután se fog. Pedig tény, a magyar nyelvben nincsen, soha nem is volt g>gy hangváltozás. A jelenségnek elsősorban fonológiai problémái vannak. A g hang egy torokhang, a gy pedig egy palatális (lágyított, jésített) d. Torokhangok gyakorlatilag soha nem palatalizálódnak, legfeljebb köztes állomásokon keresztül (azaz több hangváltozással), aminek viszont nincs nyoma. A magyar nyelvet használók e hangtani problémák nemismerése miatt pusztán abból, hogy a gy hangot a g+y kettősbetűvel írjuk, vonják le a mag és magy- szavak rokonságát, holott ha az írásban a gy hangot egy megfelelőbb betűvel írnánk (például dy, dj, ɗ), akkor máris senkinek nem jutna eszébe g-ből gy-t képezni, mert annyira távol állnak egymástól. (Na jó, itt tekintsünk el azoktól a bolondoktól, akik bármilyen hangugratást el tudnak képzelni.)

Annak, hogy ezt a hangot épp így jelöljük, írástörténeti oka van, mert a korai írásokban a gy hangot a g betűvel jelölték. Erre persze lehetne azt válaszolni, hogy azok akkor még g-k voltak, azért írták így, később lettek gy-k, csak ez nem igaz. Ezt a Halotti beszéd  vimagguc szóalakja egyértelműen bizonyítja, mert itt egy hasonulást, az imád→imádjuk, kiejtve imággyuk szót is g-vel írt. Itt egyértelműen a d+j találkozásából automatikusan létrejövő gy hangot írta g-vel, tehát nem későbbi hangváltozásról van szó, hanem arról, hogy az íráshagyomány a g betűhöz kötötte a gy hangot. Ennek az okáról lehet vitázni, nekem is megvan a véleményem róla, de a tény az tény. Ebből pedig az következik, hogy ha Anonymus egy Magor nevű emberről írt, akkor azt Magyornak írta, csak másképp nem ment. A krónikák szövegeivel a török hódoltság, majd a Habsburg fennhatóság kezdetén nem annyira foglalkoztak, így feledésbe merült, hogy a g betű gy-t is jelenthet, azt majd újra fel kellett fedezni a tudományos kutatások során, ezért olvasták betű szerint a krónikák Magor nevét. Következésképp a magyar népnév soha nem volt magar, magor, vagy hasonló, így a Magógos képzelgést is nyugodtan lehet kukázni. Ezt már Anonymus is benézte.

halotti_beszed.jpg

(Kép: a Halotti beszéd és könyörgés részlete az „imádjuk” szó több előfordulásával)

Megjegyzem, hasonló hangtani problémák máshol is akadnak. Ilyen például a szabir népnév. A VII. Kónsztantinosz által közölt σαβαρτοι ασφαλοι név középgörög olvasata szavartoi aszfaloi. tehát szavarok és nem szabirok. Bár a b>v hangváltozás elég általános a kora középkorban, mégis a szavar, és nem a szabir az, ami adatolható, így már lényegesen nehezebb a kora ókori Subartuhoz kötni. Ráadásul a Subartu földrajzi név bár sokáig fennmaradt, egyáltalán nem maradt változatlan, így az Isuva, Supa, Supria, Szóphéné és Sophene névalakulás megmutatja, hogy abban a 3000 évben nem igazán maradhatott a subarok neve végig subar. Tartozott közben a Hettita Birodalomhoz, Mitannihoz, Asszíriához, Urartuhoz, Kappadókiához, Armeniához, a Szeleukida Birodalomhoz, majd Róma és a perzsák ütközőzónája. Ez nem az a terület, ahol 3000 évig rejtőzve egy helyben élhetne egy nép. Ezzel szemben a szavar név egészen véletlenül a csuvasok eredeti(bb) suvar nevével vethető inkább össze. Ez a kapcsolat sokkal valószínűbb, aztán hogy a kettőnek a közös eredete van-e valamilyen kapcsolatban egy 3000 évvel korábbi néppel... Ez már csak fantázia kérdése.

771px-caucasus_1000_map_hu_svg.png

(Kép: a Kaukázus az 1. ezredfordulón, a volt Szóphéné itt az örmény fennhatóság alatt lévő Taron nyugati, Eufrátesz parti része. Wikimedia Commons)

A 11. percben végre eljutunk a sumerokhoz, átkötés ugyan nincs a szkíták és e között, de egyszer csak belecsap a lecsóba, és még irodalmakat is közöl. Mik ezek? Pirossal jelölve a sumer–magyar rokonságot elvetőket, összesen csak kettő, mintegy jelezve, hogy ők vannak kisebbségben. Egy nem magyar irodalom van benne, az speciel a sumer és a tamil rokonságával foglalkozik, bár ez is jelzi, hogy a sumert eddig a világ összes nyelvével próbálták rokonítani, csak sikertelenül. És ott vannak a zölddel jelöltek, akik a sumer–magyar rokonságról beszélnek. Természetesen Bobula, Badiny és Baráth vannak az első helyen, azok a kóklerek, akikről az itt szintén említett Komoróczy egyszer és mindenkorra leszedte a keresztvizet, mennyire nem értenek ahhoz, amit művelnek, de aki se a szakirodalmat nem ismeri, se magát a sumer nyelvet, az továbbra is elhiszi nekik azt a sok lózungot, amit állítanak. Van itt még Gosztony, aki ugyan elszállt egy kicsit az etimológiáival, de ő legalább ismerte a nyelvet. Van itt még Götz László, aki az egyik legkiválóbb az amatőrök között, és nála még a tudományos igény is észrevehető. És van Csőke Sándor, akinek a munkái csak kéziratokban terjednek, de persze egyedül a Szumir-Magyar egyeztető szótár szerepel itt, a mongol–sumer, a török–sumer és finn–sumer egyeztető jegyzékei ide nem kerülhetnek be. Csőke ugyanis nem állította, hogy a magyar nyelv sumer lenne, hanem rengeteg nyelv sumer szórétegét tárta fel. Parpola elmélete pedig megint csak arra utal, hogy bizonyos sumer szóréteg gyakorlatilag valamennyi nyelvben feltárható, és erre ad egy szimplifikált földrajzi magyarázatot. Parpola számára viszont sajnálatos módon a sumer nyelv tekintetében Bobula és Gosztony a hivatkozási alap, és ezzel a kör bezárult.

Az itt következő szóhasonlítások a hangtani fejtegetésekkel együtt végre felmutatnak valami tudományos igényt. Ez egészen meglepő, hogy a szabályos hangmegfelelések mekkora hangsúlyt kapnak. Minden nyelvészi igényt kielégíthetnének, csak két apró bökkenő van. Az egyik egészen triviális, mivel nyilvánvaló prekoncepcióra utal, hogy a sumerben a magyartól eltérő hangok esetén mindig „a sumerben így változott” a szöveg. Tehát a mai magyar nyelv hangjaihoz képest a sumer változott meg. Ez a lovon fordítva ülés tipikus esete. Az esetleges közös alapnyelvi hang rekonstrukciójára kísérlet sincs, egyszerűen a magyar az alap. A másik viszont magával a szójegyzékkel van, Parpola nem egészen releváns forrás. Az „eufráteszi nyelv” nyugat-ugorként emlegetése viszont már átmegy a paródiába.

Annak ellenére, hogy Révész Péter nem nyelvész (az elejét betudom annak, hogy nem is történész, de egyáltalán nem értem még most sem, hogy az első tíz percnek mi köze a témához), nem követi el a szokásos hibákat. Nem néz sumernek akkád szavakat, figyelembe veszi a megfeleltethetőség nyelvi kritériumait, nem fantáziál kitalált szavakkal, mint Badiny, bár utána kell nézni természetesen minden egyes sumer szónak, amit felhasznált, mert a forrásai nem feltétlenül hibátlanok. A végkövetkeztetést viszont egy kicsit módosítanom kell: a sumer nyelv nem rokona a magyarnak, legfeljebb annyiban, mint Eurázsia összes többi nyelve, amikből itt is kaptunk mutatványokat, de például az altáji, és különösen a türk nyelvek vizsgálata teljesen elmaradt. Ugyanis ott is meglesznek a hasonló egyezések. Mindez nem arra utal, hogy Eurázsia összes népe valaha egy nyelvet beszélt volna, ezt már megpróbálta eladni nekünk a nosztratikus elmélet. A szavak közös eredete még nem rokonság, hanem éppenséggel azt a gazdag areális hatást, azaz az elmúlt 5000 év számtalan felülrétegződését, kölcsönhatását mutatja, amit Révész már az elején elvet. A sumer nyelv két okból fontos. Egyrészt mert szigetnyelv, tehát egyetlen felismerhető rokona sincs, így egy olyan nyelvi jelenség, amit érdemes tanulmányozni. Másrészt mert szigetnyelvi volta ellenére is a szókincsének egy bizonyos hányada Eurázsia három nagy nyelvcsaládjában, az indoeurópaiban, az uráliban és az altájiban is megjelenik, mégsem nevezhető egyik sem rokonának vagy leszármazottjának. Ez a jelenség viszont mind a nyelvészetben, mind a történettudományban olyan következtetésekhez vezethet, hogy a Közel-Kelet össztörténeti jelentősége még mindig nem kellően értékelt. A Közel-Keletről kiinduló nagy vándorlások már a presumer korból ismertek, és folytatódtak a történelem egésze folyamán. Ráadásul az egész kulminált a tengeri népek vándorlásával kezdődő, majd az arámi sötét korral, azaz a bronzkori apokalipszissel végződő fél évezrednél hosszabb időszakban. Ekkor keletre, nyugatra és északra is néptömegek, sőt népek tömegei vándoroltak, szertehurcolva a kultúra elemeit.

 

 

225 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laszlovszkyandras.blog.hu/api/trackback/id/tr7414983572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Homo fideszbirkusz 2019.07.29. 16:22:55

Orbán alatt konjunkturája van a félművelt, féltudású, a világon senki által meg nem értett mélymagyar szobatudósoknak. Gyakorlatilag az összes minisztériumba csak ilyeket szabad 2010 óta felvenni, lásd Matolcsi, Kásler, Balog meg a többi félbolond, totál alkalmatlan NER felszopók által vezetett intézményeket.

body_andras 2019.07.29. 16:42:30

@Homo fideszbirkusz: Az áltudós félbolondok kurzusa már '90 óta szabadon garázdálkodik, a NER-rel csak annyi változott hogy mindenkit kitüntetnek vadmagyarkodásért, ld Kossuth-díj a Kárpátiának, ami a hazafiasságról ad bántóan hamis képet azoknak akik pálinkásüvegből szívják a magyar virtust.
Mivel minden ókori eurázsiai civilizációnak elődje a városiasodó mezopotámia, előszeretettel vezeti oda vissza magát hamis őstörténetekkel minden nép önjelölt tudósa, tehát ez nemcsak a szíriuszi vadmagyarok hobbija.

Bright side of life 2019.07.29. 18:00:55

Remélem, még folytatod! Szükség van rá.:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.29. 19:10:53

Minden nyelv rokonságban áll egymással, csak a rokonság foka kérdés.

Szinte kizárható a nagyar és a sumér közeli rokonséga.

A sumér kihalása és a magyar kezdete között van legalább 1500 év.

Egy Hun Hunniából 2019.07.29. 19:55:43

Van egy francia pfofesszor(asszony) Labat a neve.
A Sumer nyelv szakértője és kutatója.
Csak 2 sumer szót idéznék a munkájából:
1. Nap Jelentése Nap (csillag! a Sumírek tudták hogy csillag)
2. Isten jelentése Isten
És még közös szavak hosszú hosszú sor követi ezeket. Amik ráadásul nem csak hasonlóak, hanem ugyan azt is jelentik. Nem mint a finn rokonításban "junavaunut" jön a vonat jelentése vasúti kocsi :-D

BiG74 Bodri 2019.07.29. 19:57:52

Klassz volt, bár egy pár helyen azt sem tudtam, hol folyatódik a sor, nem hogy a gondolat. Talán mert messze esik a nyelvészeti tudásom az Ön ismereteitől ( nekem nincs ilyen)!
Azért tény, hogy nagyon sok "megvilágosodott" ember osztja az észt.

Laszlovszky András 2019.07.29. 20:05:30

@Egy Hun Hunniából: Labatot jó lenne Labattól idézni, és nem Badinytól. Labat ugyanis sose mondott ilyeneket. Már csak azért is, mert sem nap, sem isten szó nincs a sumerben.
Ez kifejezetten Badiny szokása, egy teljesen nem létező szó, és egy akkád szó létező sumer szóként beállítása, és mindezt Labat vagy Deimel szájába adva, amiről mindig kiderül, hogy hazugság. Isten szó az akkádban van, de nem isten a jelentése, hanem az 1 számnév. Mivel az akkádban van még három másik szó is erre, teljesen világos, hogy a sumer eš3-da átvétele. És ugye a sumer ešda már nem is hasonlít annyira az isten szóhoz, meg nem is istent jelent... De azért aki nem ismeri a sumer nyelvet, úgy lövöldözik vele, mintha maga is sumer lenne.

Budapest a kutyaszar városa 2019.07.29. 20:35:38

@Homo fideszbirkusz: De legalább busásan meg vannak fizetve ! Remélem tankönyvet nem íratnak velük.....

vajdasagi 2019.07.29. 20:38:34

@Egy Hun Hunniából: @Laszlovszky András: Imádom Laszlovszky András válaszát. Pontosanm rámutat, hogy mostanában mindenféle félbolond foglalkozik ezzel, vagy nyilvánít véleményt.
Kedves Hunn Hunniából: remélem érzi, hogy itt Önről kiderül, hogy semennyire sem ismeri a témát? Vagy ez sem elegendő? Vagy már a NER-ben nem is jó az, ha ismereti vannak valakinek. Erre mondják, hogy az apró zavaró részletek nem befolyásolják az Ön éleslátását.

Laszlovszky András 2019.07.29. 21:04:48

@Egy Hun Hunniából: Ja, azt csak most vettem észre, hogy professzorasszony... :D Az illető neve René Labat.
www.babelio.com/auteur/Rene-Labat/248435

BiG74 Bodri 2019.07.29. 21:27:08

@vajdasagi:
Nem baj az, ha valaki véleményt nyilvánít, de tegye a megfelelő szövegkörnyezetben, tiszteletben tartva, a felvillantott tudást, szemben a netről kapott szimpi információval. Nem hoznám ide a nert, de tény, hogy a ner utat nyitott az ilyen megnyilvánulásoknak.

@Egy Hun Hunniából:
Mi a teljes neve a professzorasszonynak, ha lehet tudni?

Bright side of life 2019.07.29. 21:36:30

@Laszlovszky András:
Erre Pap Gábor könnyedén megfelelne:
Az esda olvasható Istennek, mivel a korban csak a mássalhangzókat jelölték, a d-t pedig ugyanaz a hangzócsoport. A székely-magyar rovásírás kettőskereszt jele az (e)GY, ami jelenti azt is, hogy szent vagy Isten. Mivel a magyar címerben kettőskereszt van a hármashalom tetején, akkor ez isten országa (aka szent föld) és egyúttal megvan a sumér/akkád kapcsolat is.

Laszlovszky András 2019.07.29. 22:13:53

@Bright side of life: Ó igen, Pap Gábor simán átugrik minden logikai bukfencen. A d hang nyilván egy fonológiai csoportban van a t-vel, éppen azért alakult át az akkádban. A többi meg színtiszta ostobaság.

A magyar rovás gy betűje nem kettőskereszt, hanem egy függőleges vonal két nemvízszintes vonallal áthúzva, ami egyértelműen arra mutat, hogy a d betűből alkották, mert amikor a magyarban kialakult a gy hang, az akkoriaknak még volt annyi eszük, hogy hangtanilag jól érzékelték, hogy annak a d-hez van köze. Az pedig nem jelentett egyet, a számjeleket is ismerjük. A magyar rovás d-je viszont egy kereszt alakú jel, ami teljesen megegyezik az orkhoni és jenyiszeji írás d-jével, csak 45 fokban elforgatva.

Ebből az következik, hogy se a rovásjelnek nincs köze az 1 számnévhez (ezzel szemben viszonylag késői fejlemény egyáltalán a léte), se az egy szó nem isten, se az isten szó nem esda, de mégis huszonnyolc áttételen keresztül valami egyezést muszáj találni, mert azt akarjuk. Na ez nem tudományos kutatás. Ez fantáziálás. Három-négy logikai lépésen keresztül bármit bármivel össze lehet hasonlítani, de attól azok még nem lesznek hasonlók. Közös eredetűek meg végképp.

Weißkopf 2019.07.29. 22:38:45

Remek írás, Laszlovszky úr, gratulálok.
(Off the record: Ismertem egy L. József nevű régészt, netán rokona önnek?)

Laszlovszky András 2019.07.29. 22:54:46

@Weißkopf: Köszönöm.
Nagyon távoli rokon. A 17. század végén élt az utolsó közös ősünk.

totii 2019.07.29. 23:34:21

@Laszlovszky András: Végignéztem néhány rovásírás ábécét, nincsen olyan jel, amiben lenne vízszintes vonal. Ahol van nem függőleges vonal, ott a "jobbra fel" irány a jellemző. Tekintve, hogy rovásról van szó, nem lehet, hogy ennek technikai okai vannak?

rostás 2019.07.29. 23:51:49

@Homo fideszbirkusz: magyarnemzet.hu/kultura/pontot-tehetunk-a-hun-vitara-7160330/?fbclid=IwAR3Nu4nlvj25OrVGZV76ZEIiSMJo05AcLAvYYbA5T2ti-2w5YFgsi74As0o
Tulajdonképpen neked miért nem mindegy az, hogy a magyarok a hunok leszármazottai vagy finnugorok? Miért háborít fel a nemesebb múlt? Mi örömed leled abban, ha a magyarok őseit alávalóbbnak hiszed?
Hm?

rostás 2019.07.29. 23:55:24

@Laszlovszky András: Hát persze... Nekünk "finnugoroknak" semmi köze sem a hunokhoz, sem Attilához. :) Hiába írja minden régi forrásunk, hiába hívnak minket a világ összes nyelvén hunoknak, semmit sem jelent. Mind csak kitaláció. Hogyne, a régi magyarok, a krónikásaink mind idióták voltak, kizárólag a "finnugristák" tudósok. Olyan unalmasok vagytok már, hogy borzasztó. De tudod mit...?! A nyelvészkedő bohóckodásaitokat majd helyre teszi a genetika. Bár gondolom szerintetek a nyelvészkedés a dns-eket is felül írja igaz?! :)))
magyarnemzet.hu/kultura/pontot-tehetunk-a-hun-vitara-7160330/?fbclid=IwAR3Nu4nlvj25OrVGZV76ZEIiSMJo05AcLAvYYbA5T2ti-2w5YFgsi74As0o

Laszlovszky András 2019.07.29. 23:59:06

@totii: Végül is nem a vízszintesség a lényeges eleme a mondandómnak, bár mondjuk az orkhoni z betű középvonala vízszintes. Ezek az egyéni írásképekben rögtön torzulnak. Az volt a lényeg, hogy a magyar rovás gy betűje egyértelműen származéka a d-nek, az pedig rokonítható az ótörök írásokkal. Tehát nem magyar sajátosságról van szó a betűképben, hanem egy magunkkal hozott karaktert a gy hang kialakulásakor alakítottunk olyanra, amibe aztán Pap Gábor kettőskeresztet vizionál, merthát nyilván minden lehet kettőskereszt, ami három vonalból áll.

@rostás: Milyen az a nemesebb múlt? Mitől lesz nemes, vagy alávaló egy múlt? És még ha lenne is, mitől lesz jobb "nemes múltat" hazudni?
Senki se attól lesz jobb ember, hogy az ősei nem ezek, hanem azok voltak. Egyébként egy nép általános származása nem is mond semmit az egyén származásáról. Még ha a magyarok általában az atlantiszi főpapság leszármazottai is, bárki lehet az időközben idekeveredett eszkimó bálnavadász utódja. Amúgy ebből a kettőből melyik lesz az alávaló és szégyellnivaló?

Közbiztonság Szilárd 2019.07.30. 00:01:29

"A VII. Kónsztantinosz által közölt σαβαρτοι ασφαλοι név középgörög olvasata szavartoi aszfaloi."
Vagy inkább szavarti aszfali, az oi betűpár sima i hangot jelölt a görögben (és jelöl ma is, azt hiszem), ezért van az, hogy a Delphoi, a magyarok által előszeretettel delfo(j)i formában ejtett jósda neve pl. delfi.

Ami meg a sumer, asszír, akkád meg egyéb ókori közel-keleti nyelveket illeti, mivel kurva rég kihaltak, minden Rosetta-kő-szerű dekódolássegítő emlék nélkül, valószínűleg nagyrészt mindenki kamuzik, aki azt állítja, ismeri ezeket a nyelveket. Innentől meg minden ezzel kapcsolatos állítás is minimum pofátlan hazugság.
Érdemes csak abba belegondolni, hogy a latin, bár kihalt nyelv, de a mai napig folyamatosan beszélte egy művelt réteg Európában, viszonylag egységesem, ehhez képest arról is csak mostanában derülnek ki olyanok, hogy lehet, hogy a c mégsem c hang volt e és i előtt, hanem k (Cicero - kikero stb.). És ezek is csak feltételezések, vagy úgy volt, vagy nem.
Sumert, akkádot és asszírt meg vagy 4000 éve nem beszélt senki. Szóval fogalmunk sincs, mit hogyan ejtettek ki, és hogy az mit jelentett. Aki nem ezt mondja, az hazudik. Ismert nyelveken írt írásokat még csak-csak meg lehet fejteni (nem mindet sikerült azokból sem), ismeretlen nyelveken írtakat lehetetlen.

rostás 2019.07.30. 00:09:11

@Laszlovszky András: Miért a "nemesebb múlt" feltétlenül a hazugság?! Miért a hitvány halszagú őstörténetért izzadtok vért? Ma már pont annyira tűnik hülyeségnek mint a sumér eredet. :) Miért bizonygatjátok, hogy az összes krónikásunk, ősünk, buta, hazug idióta volt?! Minden hazugság volt amit a középkori krónikaíróink állítottak, csak onnan kezdődött az igazság, amikor a finnugristák megjelentek?! Miért hívnak minket a világ minden nyelvén hunoknak? Hülyeség, mi? Mondom, majd a genetika helyrerakja a dolgokat.
magyarnemzet.hu/kultura/pontot-tehetunk-a-hun-vitara-7160330/?fbclid=IwAR3Nu4nlvj25OrVGZV76ZEIiSMJo05AcLAvYYbA5T2ti-2w5YFgsi74As0o

Közbiztonság Szilárd 2019.07.30. 00:15:05

Emil Rostás:
A világ semmilyen nyelvén nem nevezik a magyarokat hunoknak.
Egyedül az angolban szerepel a magyar nép nevében a hun szó, de ott is csak a latin nyelvek írásának átvétele miatt. Ahol a h betű néma hangot jelöl.
Valójában a magyarok nevében az Ung földrajzi név szerepel.
(A testvéri lengyel, valamint az O1G által ismét a nyakunkra hozott orosz nép nyelvében is a veng- tő (veng(e)r) innen ered.)

Másrészt csak a nagyon hülyék nem tudják megkülönböztetni a genetikát a nyelvészettől. Egy csomó nép van csak Európában, amelyik más népek nyelvét vette át. Nagy valószínűséggel a magyar is ilyen, a török és egyéb törzsek átvették egy finnugor szomszédnép nyelvét.

"neked miért nem mindegy az, hogy a magyarok a hunok leszármazottai vagy finnugorok?"
Akérdés jó. A hozzád hasonló fogalmatlan hülyéknek miért nem mindegy?
Mert aki csak egy kicsit is tanult bármilyen finnugor nyelvet, annak egyértelmű, hogy a magyar finnugor nyelv. Csak a hozzád hasonló, semmilyen nyelven nem beszélő, nagymagyarkodó, a (mellesleg nem létező) dicső múltra hivatkozó ostoba, műveletlen barmok hangoztatják az ellenkezőjét.

Laszlovszky András 2019.07.30. 00:19:29

@Közbiztonság Szilárd: Nekem ugyan a véleményem az, hogy a középgörögnek ebben a korai szakaszában még nem történt meg a magánhangzók összeolvadása, de ez itt lényegtelen kérdés.

A restituált latin ejtés meg nem annyira újdonság, hogy ezt most így kellene előadni. Marha régen tudjuk már, hogy a klasszikus latint Erasmus bácsi kicsit rosszul értelmezte a kora középkori konyhalatin alapján. Azóta erasmida és restituált kiejtésről beszélünk, ami nem csak a C ejtését módosítja. És ezek nem feltételezések, hanem megalapozott hangtani megállapítások. Szóval attól, hogy valaki csak tegnap hallott először a Caesar név Kajszar kiejtéséről, az még nem tegnapi termék, inkább további informálódásra kellene serkentsen.

Ahogy az a sommás ítélet is hamis, hogy nem tudjuk, hogyan ejtették az akkád és sumer nyelvet. De, nagyon sok esetben tudjuk. Ahol nem tudjuk, ott a felkészült szakember ezt az átírásaiban jelöli is. A jelentés pedig akkor is ismert, ha a kiejtés nem. Egy szöveget simán le lehet fordítani akkor is, ha kizárólag olyan írásjelekkel írták, aminek nem ismerjük a kiejtését.

Szóval én ajánlanék még egy kis ismerkedést ezekkel a nyelvekkel, mielőtt ilyen határozott állítások leírására kerül sor.

Közbiztonság Szilárd 2019.07.30. 00:34:22

@body_andras:
"minden ókori eurázsiai civilizációnak elődje a városiasodó mezopotámia"
Ez mondjuk nem igaz, de biztosan jól hangzó alaptalan baromság.

@MAXVAL bircaman közíró:
"A sumér kihalása és a magyar kezdete között van legalább 1500 év."
Ez szintén baromság. A magyar nyelv is, ahogy világ többi nyelve, legalább 50 ezer éves múlttal rendelkezik. De inkább többel. És az sem biztos, hogy minden nyelv közös, ugyanis lehet, hogy a homo sapiens vándorló törzsei még azelőtt váltak szét, hogy tagoltan beszéltek volna. Ha nem így lenne, akkor a világ összes nyelvén nagyjából hasonló lenne egy csomó alapszó, pl. víz, eszik, iszik, gyere, menj stb. De nem az (a magyarban és a finnben az, de egy részük mondjuk az indoeurópai nyelvekben is hasonló - nem a finnugorhoz, hanem nyelvcsaládon belül -, ide véve a szlávot, latint, görögöt, germánt).

@Egy Hun Hunniából:
Kár, hogy ezek hazugságok.
A vonat meg valóban nagyon ősi szó, több millió éves.
(A jön ugyan nem hasonlít a finnben (tulee), viszont a megy főnévi igenévi alakja, a menni a finnben = menne. És egyes vidékeken (Heves-Borsod déli határa) Magyarországon a megy szó úgy ragozódik a tájszólásban: menek, mensz, mén, menünk, mentek, mennek.)

Szóval a neved találóbb lenne úgy: Egy buta seggfej (aki az anyanyelve helyesírását sem ismeri) Hunniából. Ami egy fantáziaország.

@Bright side of life:
A hozzád hasonló agyatlan barmok szerint minden bizonnyal.

Közbiztonság Szilárd 2019.07.30. 00:41:56

@Laszlovszky András:
"nagyon sok esetben tudjuk"
Honnan tudjuk? Maradtak fenn hangfelvételek?
Kb. olyan, mintha a latin ábécé kihalása után 5000 évvel valaki az addigra mindenki által 5000 éve elfelejtett angolt akarná megfejteni a talált írások alapján, úgy, hogy nem marad fenn hangfelvétel. Szerinted mennyi esélye lenne?

"ajánlanék még egy kis ismerkedést ezekkel a nyelvekkel"
Minek, amikor pont akkora kamura épülnek, mint a magyar-sumer nyelvrokonítás?

"ezek nem feltételezések, hanem megalapozott hangtani megállapítások"
Én ezt erősen kétlem. Erasmus csak egy ember volt, rajta kívül több százezer ember beszélte a latint az ő korában, folyamatosan, a római időktől kezdve, az egyháznak köszönhetően. Érted, nemcsak írta, beszélte. És nem hiszem, hogy egy ember az összesnek a kiejtését megváltoztatta volna, pláne annyira, hogy az összes újlatin meg az angol is átvette volna ezt a jelölésrendszert.
Ráadásul a keresztény egyház nem a forradalmi újításokról volt híres, nyelv területén pláne nem.
Szóval hiteles hangfelvételek hiányában ezek bizony csak feltételezések.

rostás 2019.07.30. 00:43:52

@Közbiztonság Szilárd: a törökök, magyarok, avarok stb. miért is vették volna át a finnugor nyelvet, te idióta? :) Volt nekik saját, fejlettebb. Mint ahogy a kultúrájuk is fejlettebb volt mindnek. :) És miután -szerinted - átvettük ezeknek a jelentéktelen senkiknek a nyelvét, utána hogy-hogy kitartottunk mellette azóta. Annyi "nálunk fejlettebb" népség masírozott ide-oda azóta a környékünkön, hogy-hogy nem lettünk azóta latin, német, tatár nyelvűek?! Kissé nagyobb hatást gyakoroltak a történetünkre mint a "finnugorok".

Közbiztonság Szilárd 2019.07.30. 00:47:24

@rostás:
"ki mindenkit feljelent, aki okosabb vagy szebb vagy izmosabb nálad"
Akkor te kurvára biztonságban vagy.

"n angolul és németül, kicsit franciául beszélek."
Beszélsz te a faszomat. Magyarul is alig.
Minden írásodból süt az ostobaság, mint a hozzád hasonló nagymagyarkodó seggfejekéből.
A magyar pedig bizony finnugor nyelv, ezt csak a hozzád hasonló, semmilyen nyelven nem beszélő , Badinyin felnőtt elmebetegek vitatják.
Az én anyám bizony finnugor, de a te jó kurva édesanyád minden bizonnyal román-cigány keverék, azok dicső múltjával, apád meg az első arra járó, aki kifizette a bablevesét.

Közbiztonság Szilárd 2019.07.30. 00:54:07

@rostás:
Amiért mondjuk a bolgárok esetében a törökök átvették a szláv nyelvet, faszfejkém. Pedig volt nekik sajátjuk.
Vagy ahogy az írek meg a skótok átvették az angolt, pedig volt sajátjuk.
Vagy ahogy a frankok átvették a latint, pedig volt saját nyelvük.
Szóval egyáltalán nem szokatlan ez Európa történelmében.
És általában a hódítók nyelvét vették át a meghódítottak (bár vannak kivételek is, pl. a bolgár pont ilyen).
Szóval lehet, hogy a finnugorok jelentéktelen senkik voltak, de valahogy mégis lenyomták a jelentős magyarok őseit, és azok átvették a nyelvüket. Bár nem tudom, a törökök mennyivel lennének dicsőbb rokonság, mint a finnugorok. Az avarokhoz meg a magyaroknak semmi köze azon kívül, hogy pár ezer év különbséggel ugyanott éltek.
(A finnek ugye a Szovjetunió ellen is egészen keményen tartották magukat. Hogy is volt ugyanez a hős magyarok esetében?)

Közbiztonság Szilárd 2019.07.30. 00:58:19

@rostás:
Ja, és nézd meg azt is, hol tart ma a "halszagú" rokonság, meg hol tartanak a dicső magyarok, ahol egy (O1Ge)cigány a kormányfő, akinek lelkesen nyalod a seggét.
Meg hol tartanak a dicső török "rokonok" egy hozzá hasonló seggfejjel az ország élén.

Bright side of life 2019.07.30. 02:29:55

@Közbiztonság Szilárd:
Nyugodj meg, még a végén leversz valamit...;)

Bright side of life 2019.07.30. 02:43:04

@rostás: Tényleg kíváncsi lennék, hogy neked, személy szerint mennyiben lenne jobb, ha tudományos igazolást nyerne a krónikás hagyomány és mindaz, amit ma a magyar őstörténetről az “romantikus” elméletek állítanak. Mi változna szerinted?

Másrészt a hun-szkíta-sumér múlt nélkül nem elég dicső a magyar történelem? Nincsnek benne hősök, szentek, árulók, győzelmek, tragédiák?

Továbbá ezek szerint a finnek - felvállaltan - halszagú, gyűjtögető senkik utódai. Ahhoz képest elég jól nyomják.;)
Úgynevezett dicső múlt nélkül is elég jól elvannak.
Nem kéne egyszer a múlt helyett a jelent és a jövőt megnyerni?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.30. 05:35:32

@Egy Hun Hunniából:

Badinyi módszerével bármely ősi nyelvről kimutatható, hogy bármely mai nyelv korábbi változata.

A Badinyi módszer lényege:
- végy egy ősi - pl. sumér - szót,
- vágy egy mai nyelvet, mindegy mit, lehet a magyar pl.
- ha hasonlít a sumér szó bármilyen magyar szóra, akkor meg is vagyunk,
- ha nem hasonlít, kezd változtatni a magánhangzókat, keresve hasonlóságot,
- ha nem jön ki semmi, kezd a mássalhangzókat is változtatni.

Csak erős fantázia kell. Semmilyen hangváltozási szabály nem kell, mert minden szót lehet bárhogy változtatni.

Aki ismeri jobban a témát, tudja, Badinyi-félék más országokban is vannak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.30. 05:49:41

@Közbiztonság Szilárd:

"az oi betűpár sima i hangot jelölt a görögben (és jelöl ma is, azt hiszem), ezért van az, hogy a Delphoi, a magyarok által előszeretettel delfo(j)i formában ejtett jósda neve pl. delfi."

Téves.

Az οι az az ógörögben bizony "oj", csak a középkortól lett "i".

S persze a φ ejtése is "ph", csak a középkortól "f".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.30. 05:51:02

@Közbiztonság Szilárd:

"csak mostanában derülnek ki olyanok, hogy lehet, hogy a c mégsem c hang volt e és i előtt, hanem k ("

Közismert ez évszázadok óta, Lehet, hogy te csak most értesültél róla, de aki ért hozzá, annak ez nem újdonság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.30. 05:53:49

@Közbiztonság Szilárd:

Az alapszavak azonosak minden nyelven, nyilván voltak jelentős hangváltozások.

Mivel az ember egy helyen jött létre, abszurdum feltétekezni, hogy az emberi nyelvek nem rokonok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.30. 06:08:08

@Közbiztonság Szilárd:

A kiejtés akkor se volt egységes azonban.

Európa különböző részein más-más latin kiejtés volt divatban.

Még a latin élő nyelv korában is voltak már nyelvjárások. Ha máshonnan nem, Ceaser mondásából ismert ez "boldogok a spanyolok, akiknek az élni azt jelenti, hogy inni" - beati hispani qvibus vivere est bibere - arra utalva, hogy a spanyolok a v-t és a b-t azonosan ejtették, b-nek, szemben az irodalmi latinnal, ahol a v ejtése w, a b-é meg b.

Emellett a katolikus papok is nemzetiség szerint ejtették a latint a középkorban. Magyarországon pl. a német ejtést vették át, lásd c (e és i előtt) - c, g mindig g, ae - é, oe - ő, stb. Miközben a Vatikánban meg az olasz verziót használták, lásd c (e és i előtt) - cs, g (e és i előtt) dzs, ae - é, oe - e, stb.

A katolikus egyház csak a XX. század végén kezdett egységesíteni, ma már mindenhol az olasz ejtést tanítják a papoknak. Lásd, magyar katolikus pap ha idős "c"-t mond, ha meg fiatal, akkor "cs"-t ahol c van e vagy i előtt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.30. 06:12:08

@rostás:

Miért vették át a nyugati frankok a latint?
Miért vették át a bolgárok a szlávot?
Miért vették át az egyiptomiak az arabot?
S az amerikai négerek miért beszélnek ma angolul?
Stb.

BiG74 Bodri 2019.07.30. 07:40:09

@rostás:
Ne haragudj, de ez betegség! Még ha a közvetlen családodra kívánnál mutogatni, hogy a apú, meg a a dédpapi miket ért el, már akkor is fals, mert egyrészt már az ő megítélésük sem fekete, vagy fehér. Lehet nyolc nyelven beszélő asszonnyverő, állatkínzó a nagypapi, vagy a nemzet szabadságharcosa, mellesleg egy rasszísta, kompromisszumképtelen ökör. És akkor mi van?
Miért fáj valakinek, hogy a dicsőbb múltat válasszuk? Ezt a kérdést sem lehet ép értelmes ésszel értelmezni!
A múltat fel lehet tárni, annak minden aspektusával, összefüggéseivel, boncolgatni, értelmezni. De csak elmeroggyant embereknek számít a jelenlegi életében, hogy valami ami a számára a jelenben áhított dolog, azt legalább a egy-két ezer évvel ezelőtt felakarja fedezni "ősei" múltjában.
Mit gondolsz mit számít a jelenlegi Magyarországon, hogy finnugor nyelvcsaládhoz, vagy bármi egyébhez tartozunk? Mit számít a világon a napi életben az egyéneknek, hogy viking, vagy csau-csau leszármazott?
Annak a nemzetnek jobban megy aki dicső történelmet kreált magának? Vagy pajzsra emelik a magyarokat ha kiderítjük, mi voltunk a világ legnagyszerűbb népe? Nemhogy a szlovákok, románok, szerbek, horvátok, de még a franciák is a Szent-Korona fennhatóságáért fognak könyörögni?
Mi lenne, ha a vitákat, a szakterületeken az arra érdemes, bizonyított szakembereknek hagynád meg?

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 08:13:51

Nem értem miért tagadják kényszeresen a ballib ek a szkíta örökségünk ?

Mi lesz jobb nekik, ha a 18. századba kitalált és ránk erőltetett finnugor faszságban hisznek foggal körömmel, és tagadják az igazságot ?

body_andras 2019.07.30. 08:14:28

@Közbiztonság Szilárd: Ha te RezsiSzilárd paródiáját kívánod előadni, mint afféle performansz, akkor jó úton jársz, bár a referenciád kötözködésben néha frappánsan kerüli a káromkodást és úgy próbál intelligensnek tűnni. Ha karaktertartó előadóművész szeretnél lenni, sose feledd hogy tahón kell szólnod egy szintén tahó célközönséghez.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 08:41:39

@Laszlovszky András:

"Senki se attól lesz jobb ember, hogy az ősei nem ezek, hanem azok voltak. "

Ezzel egyetértek. Ezért nem értem miért kell a szkíta-hun-magyar vonalat kényszeresen tagadni, és a 19. században kitaláltt finnugor elméletet ajnározni, erőltetni, és mindent ami cáfolja azt ignorálni.

nts 2019.07.30. 08:48:05

@rostás: Egyébként Anonymus a magyarok elnevezését nem a hunokhoz köti: " Aztán Álmos vezér és övéi bevonulva Hung várába, a halhatatlan isteneknek nagy áldozatokat mutattak be, és négy napig tartó lakomát csaptak. A negyedik napon pedig Álmos vezér tanácsot tartván és övéit mind megesketvén, még életében vezérré és parancsolóvá tette fiát, Árpádot. Ezért hívták Árpádot Hungvária vezérének, összes vitézeit pedig Hungról hungvárusoknak nevezték el az idegenek nyelvén, és ez az elnevezés mostanáig él az egész világon."
Ha a világ minden nyelvén hunoknak hívnak minket, ahogy te állítod, akkor a krónikás hagyomány nem tévedhetetlen, vagy ha tévedhetetlen, akkor meg nem a hunok miatt kaptuk a nevünket. Úgyhogy a te logikád szerint is szükséges a krónikások állításait kritikával szemlélni.
Anonymus Álmost írja le úgy, hogy Attila nemzetségéből származik, nem az egész népet. Kézai Simon már a kialakuló nemességet/kiváltságosokat vezeti le a hunokból. Szó nem volt róla, hogy itt az egész nép a hunok leszármazotja: "Mivel azonban némelyeket érdekel, mik az udvarnokok, várnépek, továbbá a cselédek, szabadosok és rabszolgák, kikkel csak nem egész Magyarország telve van, és honnan vették eredetöket, ezt is méltónak gondoltam jelen munkámhoz csatolni." Ezeknek az embereknek a történetét Kézai külön meséli el, és nem a hunoktól származtatja őket! A krónikás hagyományban tulajdonképpen tényleg volt hun-magyar kontinuitás, de az csak a vezető nemzetségre, később pedig az elitre (5-6%-a a népességnek) vonatkozott. Most akkor ezek alapján mi (kb. 14 milliónyi magyar) hunok vagyunk?

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 09:12:13

@nts: Minduntalan bizonygatjátok hogy sok a kérdés, és bizonyíthatatlan pont, mégis olyan faék egyszerűséggel vetitek magatokat a finnugor elméletre és utasítjátok el a szkíta-hun-magyar vonalat hogy öröm nézni.
Eközben a mundáink, a nyelvünk, és maga a magyar tudad szerves része a hun, Attila vonal.
Cseppet röhejes ezt erőszakosan tagadni.
A mai magyarok azok amik lettek a népek keveredése által.
Az őseink akik itt éltek hunok és magyarok voltak.

Laszlovszky András 2019.07.30. 09:20:28

A rostás nevű felhasználót egy napra tiltottam. Az én blogomon nem lesz személyeskedés.

@Minden ballib bérretteg: A ballibezés a legócskább érvelési forma. Érv nincs benne, egy nemlétező politikai szemléletet beleráncigálni a történelembe marhaság. Érvet egyáltalán nem is olvashattunk. Nem kényszeres a tagadás, hanem a tényeken alapul, a kényszeresség itt az úgynevezett dicső múlt keresésén van. Továbbra sem értem, hogy a hazugsággal előállított dicső áltörténelem mitől lenne jó.

Bright side of life 2019.07.30. 09:20:29

@Minden ballib bérretteg:
Szerintem nincs szó kényszeres tagadásról. Úgy gondolom, ha valaki tudományos módszertani megalapozottsággal igazolná a krónikás hagyományt vagy akár a sumér-magyar (nyelv)rokonságot, nem lenne gond a tudomány művelői részéről annak elfogadása. Nyilván nem viták és kritikák nélkül - ami egyrészt normális, mert egy tudományosan megalapozott elméletnek ki kell állnia a kritikát, másrészt nyilván bejátszik a személyes hiúság és az egzisztencia féltése is -, de általánosan teret nyehetne.
A pálya szabad, igény - mint látjuk - van rá, úgyhogy rajta.:)

Visszafordítva a kérdésedet (fentebb már feltettem, csak válasz nem jött rá): Kíváncsi lennék, hogy neked, személy szerint mennyiben lenne jobb, ha tudományos igazolást nyerne a krónikás hagyomány és mindaz, amit ma a magyar őstörténetről az “romantikus” elméletek állítanak. Mi változna szerinted?

Laszlovszky András 2019.07.30. 09:22:55

Egyébként roppant jellemző, hogy bár semmit sem mondtam arról, hogy én mit tartok a magyar őstörténetről és a nyelvészeti elméletekről, mégis a terelés az egyetlen vitamódszer ebben a kommentszekcióban is, a finnugorozás, szkítázás, hunozás. Drága feleim, mi lenne, ha azok kommentelnének, akik a TÉMÁHOZ tudnak valamit hozzáadni?

Egy Hun Hunniából 2019.07.30. 09:25:35

@BiG74 Bodri: "Mi lenne, ha a vitákat, a szakterületeken az arra érdemes, bizonyított szakembereknek hagynád meg?"
EZÉRT: „A levegőnél nehezebb tárgyak sohasem fognak repülni.”

– jelentette ki Lord Kelvin, a brit Királyi Természettudományos Akadémia egykori elnöke, aki fizikus és matematikus is volt még 1885-ben. Nem csupán ebben tévedett, hiszen az alábbi megállapítások is az ő szájából hangzottak el:

“A levegőnél nehezebb repülő szerkezet egyszerűen képtelenség”
“A rádiónak nincs jövője”
“A röntgensugár szemfényvesztésnek fog bizonyulni”.

Továbbá: Hierosolyma jelentéséről és ősi lakóiról valaki? (persze jó lenne ha nem bicskával keresztelt lenne a nyilatkozó)

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 09:26:32

@Laszlovszky András:
Végülis a kommunisták voltak a finnugor elmélet legnagyobb támogatói.
A cenzorkodás, mint eszköz így jóval érthetőbb, és elfogadhatóbb, mint a különvélemények tisztelete.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 09:42:15

@Bright side of life:

Révész Péte ezt tette. S mint kiderült semmivel sem megalapozottabb tudományosan egyik ezzel ellentétes finnugor hívő elmélete sem.

Akkor se ha marhaságnak állítják ezt be nemes egyszerűséggel..
Ezt mi is könnyedén megtehetjük az ő elméleteikkel.

Laszlovszky András 2019.07.30. 09:45:13

@Minden ballib bérretteg: "Végülis a kommunisták voltak a finnugor elmélet legnagyobb támogatói." Totális tévedés, nem ártana egy kis tudománytörténettel is foglalkozni. A finnugor elmélet éppenséggel az 1920-as években, a Horthy érában lett kizárólagos tudományos modell.

@Egy Hun Hunniából: Igen jó lenne az is, ha ezeket a burkolt antiszemita ökörségeket elhagynád. Semmi köze a témához.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 09:46:59

@Bright side of life:

Boccs de a kérdésedre nem válaszoltam.
Szeretném ha értenéd, hogy nekem a krónikás hagyomány az sokkal inkább bizonyíték, mint bármely elmélet.
Éppen azért, mert ez több tucatnyi évszázadokon keresztül a nemzet testében megőrzött emlékezet.
A hun-magyar mondakör.

Az elmélet az meg csak elmélet, és mindenki talál a sajátját igazoló támpontokat.

Laszlovszky András 2019.07.30. 09:47:10

@Minden ballib bérretteg: "Végülis a kommunisták voltak a finnugor elmélet legnagyobb támogatói." Totális tévedés, nem ártana egy kis tudománytörténettel is foglalkozni. A finnugor elmélet éppenséggel az 1920-as években, a Horthy érában lett kizárólagos tudományos modell.

@Egy Hun Hunniából: Igen jó lenne az is, ha ezeket a burkolt antiszemita ökörségeket elhagynád. Semmi köze a témához. Hierosolymához csak annyit, hogy az a görög Hieroszolüma latinizált átvétele. A Hieroszolüma pedig a "szent" jelentésű szó a település eredeti Salim alakjával összerakva. Természetesen ennek nincs köze semmilyen sólyomhoz, ahogy azt fantasztáink próbálják összegányolni.

Laszlovszky András 2019.07.30. 09:49:33

@Minden ballib bérretteg: A krónikás hagyomány semmire se bizonyíték. Anonymus messzebb van a hunoktól, mint tőlünk, bár ő még Szkítiáról beszélt, a hunokat Kézai hozta képbe még később. Ez a krónikás hagyomány már semmire nem támaszkodik, amire lehetne. Olyan ez, mintha a Hetvenhét magyar népmeséből akarnánk történelmet csinálni. Nem az.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 09:52:00

@Laszlovszky András:
Elméletekben akkortájt se volt hiány, elötte se, de ezek nem kaptak teret a köztudatban.
A köztudatban a hun-magyar kapcsolat élt és él ma is, amit a kommuniták kezdtek módszeresen felszámolni.
A nyelvészeti kutatások túlnyomó többsége is a második világháború után született.
Ahol a kutató annak az állításnak az igazát kívánta igazolni, ami neki éppen tetszett, vagya amiért fizették.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 09:53:55

@Laszlovszky András:
Önnek nem az. Nekem az.
Nekem a monda és a krónika a megtestesült emlékezet, ahogyan azt már írtam.
Máskülönben semmi érteleme nem lett volna, több ezer évig cipelni ezeket magunkkal.

nts 2019.07.30. 09:54:15

A magyar nyelv az uráli nyelvcsaládba tartozik. Csak ennyi az állítás. Ez a tudomány elfogadott állítása, amit nem Mária Terézia és családja talált ki a magyarságnak, mert mindenhol ezt tartják. A finn, észt, angol, német, orosz wikipédia is ezt írja. Aligha hiszem, hogy egy Habsburg magyarellenes összeesküvésbe bevonták volna a finn és észt nyelvészeket is.
A nép az már más tészta. A 10. században mindenki töröknek tartottak őket, ez valószínűleg igaz is.
"Eközben a mundáink, a nyelvünk, és maga a magyar tudad szerves része a hun, Attila vonal." Hogy jön ide a nyelv, az, hogyan bizonyíték a hun-magyarságra, amikor nem is maradt fenn hun nyelvemlék. A krónikásaink tényleg ismertek valamiféle kontinuitást, de ők ezt nem az akkori egész népre (ma azt mondanánk magyarságra) vonatkoztatták, hanem csak az elitre. Egyébként 948-ban Konstantinápolyban járt egy magyar követség, amit Bulcsú és Tarmacsu vezetett. Ők elmesélték a magyarság történelmét, de ők is csak ballibb, nemzetellenes finnugoristák lehettek, mert meg sem említették Attilát vagy a hunokat. Nem is tudtak semmi ilyesmiről. Amikor azt hallom, hogy a magyar tudat szerves része az Attilla vonal, akkor nekem mindig József Attila jut az eszembe, aki megdöbbent, amikor Öcsödön a helyi paraszt emberek kijelentették, nincs is olyan név, hogy Attila. Ennyit tudtak a hunokról, meg Attilláról.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 09:59:59

@nts:

1864-ben írta az alábbiakat Amédée Thierry francia történész, aki a mai napig az egyik legnagyobb Atilla kutatónak számít:

„Attila-, Árpád- és Szent Istvánban van megtestesülve a három korszak, melyre a magyar nép hős története oszlik, s e jellemmel tűnnek ők fel a hagyományban, hogy az idők különbözése daczára is egy közös cselekvényre összeműködnek, s egymás fiai nem csak test, hanem lélek szerint is.”

Bright side of life 2019.07.30. 10:11:34

@Minden ballib bérretteg:
Sajátos logikát tükröz a válaszod: a krónikás hagyomány (amit tudományosan igazolni kellene) számodra maga a bizonyíték, amely - ezek szerint - nem szorul igazolásra, abszolútum. Ez így inkább egy hittételre emlékeztet, amelynek nincs köze a tudományhoz. Ezzel nincs baj, csak nem kell keverni a kettőt. Pap Gáborral szólva, “legyen a Te hited szerint...”.:)

A kérdésemre - neked miért jó, mi változna stb. - igazából nem válaszoltál, úgyhogy még mindig érdekel.

Laszlovszky András 2019.07.30. 10:16:54

@Minden ballib bérretteg: Ez nem opcionális, hogy az egyiknek az, a másiknak meg nem az. A krónikáknak semmiféle történelmi hitelük nincs. Egyébként nem is krónikák, hanem geszták, azt meg tudni kell, hogy a geszta egy irodalmi műfaj, ami Anonymus idején dívott Nyugat-Európában, és inkább történelmi regény, mint krónika. Anonymus egy mitikus történelmi regényt írt, semmi többet, a többi meg folytatta, alakítgatta.
Anonymusról konkrétan tudjuk, hogy sok esetben hazudik. Olyan forrásokat ír át honfoglalókra, amik egyébként nem is a honfoglalókról szóltak. Minden probléma nélkül belekölti a seggbelőtt István gróf esetét a magyar kalandozásokba, amikor annak tényszerűen semmi köze nem volt a magyarokhoz.

Ezeket a krónikákat nem évezredeken keresztül hurcoltuk, hanem csak pár száz éve, a megírásuk óta. És a néphagyományokhoz semmi köze. Anonymus maga is leírja, hogy nem a gusztustalan igricek a forrásai, hanem ő valami mást fog elénk rakni, mint a néphagyomány tartja. Aztán belőle lett néphagyomány, nem ő vett bármit is a néphagyományból.
A krónikákra hagyatkozók soha nem fogják a történelmet megérteni.

nts 2019.07.30. 10:21:36

Frissebb könyv nem volt? Azt akarod mondani, hogy egy 19. sz közepi (asszem inkább 56-os, mint 64-es) mű a legkorszerűbb?
Folyamatosan hivatkozol a krónikás hagyományra, miközben már elmondtam, hogy ez csak az elitet tartotta hunnak. Ha te a krónikás hagyománynak hiszel, akkor te abban hiszel, hogy a 10-13. századi magyarságnak az 5-6% volt a hun. Erre alapozva jelented ki, hogy hunok vagyunk?

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 10:35:50

@Laszlovszky András: @nts:
Na ezt nevezem kényszeres tagadásnak.. Röhejes.. :D
Mindent ignorálni, ami a hun-magyar kapcsolatra utal.. :DDD

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 10:39:14

@Bright side of life:

Nem erről van szó. Hanem arról hogy vannak elméletek, amiket a krónikák száj és néphagyomány is alátámaszt, és vannak elméletek amiket meg nem.
Számomra hitelesebb az az elmélet amit a krónikák is alátámasztanak. Ezért ebben hiszek.
A kérdés fordítva is áll. Neked, nektek miért jobb ha a másikat propagáljátok, és ezt tagadjátok ?

Mert azért azt lássuk be igazolva egyik se lesz hitelesen soha. Lesznek akik az egyikben és lesznek akik a másikban hisznek majd.
Nekem a hun-magyar vonal az amit bizonyítva látok. Ennyi a történet.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 10:40:52

@Laszlovszky András:
"a néphagyományokhoz semmi köze"
Hát perszehogy.
Lásd pl Rege a csodaszarvasról, ami a magyar mondavilág versbe öntése.

Laszlovszky András 2019.07.30. 10:41:06

@Minden ballib bérretteg: Megint a szokásos csőlátás. 19. századi, romantikus történetírók ismerethiányban szenvedő elméleteit készpénznek venni, és az azóta eltelt majdnem két évszázad összes kutatómunkáját ignorálni lehetséges. Csak az nem lesz tudomány. Ez mutatkozik meg a krónikákhoz való kényszeres ragaszkodásban is, amikor tudjuk, hogy nem mondanak igazat, de ezen a téren is minden érvet le lehet söpörni. Valóban, ez a jellemző mai magyar hozzáállás: tudatlanság, ami büszke is arra, hogy tudatlan.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 10:44:14

@nts:
Tehát az egyik legnagyobb Attila kutató eredményit kutatásait következtetéseit negligáljuk csak mert.. Tényleg miértt is ? Csakmert megerősíti az én állításaim és cáfolja a tiedet ?
Merthogy régi ?
Az ember azt hinné ez inkább előnye egy kutatásnak ebben a témában. :DDD

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 10:46:08

@Laszlovszky András:

Pontosan így nyernek bizonyítást az elméletek manapság.
Ismerthiányos hablatynak minősíteni mindent ami cáfol minket, és készpénznek ami igazol.
Köszönöm hogy bizonyította,

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 10:47:29

@Laszlovszky András: a behozott videó annyira szar, nincs miről beszélni...vagy baj, ha egyetért a nyájas közönség a leírtakkal?

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 10:52:50

@nts:
Egyébként ez szalmabáb érvelés amit művelsz.
a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Az állításod kitaláció, és ezzel próbálod cáfolni az általam leírtakat.

Laszlovszky András 2019.07.30. 10:56:33

@FILTOL: Bajnak nem baj, csak néha meglep, hogy ilyen is van. :)

Laszlovszky András 2019.07.30. 10:58:46

@Minden ballib bérretteg: Nincs mit tenni, ha a megalapozatlan elméleteket nevezi valaki tudásnak. Nem az elméleteket kell citálgatni, hanem ismerni a tényeket és önállóan gondolkodni. Tök mindegy, ki mit talált ki az általa ismert(!) tények magyarázatára, ha azóta olyan újabb tények vannak, amit nem ismert, vagy amit nem vett figyelembe. Hogy a tényeket magasról leszaró fantasztákról már ne is beszéljünk.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 10:59:37

@Bright side of life: Másrészt a hun-szkíta-sumér múlt nélkül nem elég dicső a magyar történelem? Nincsnek benne hősök, szentek, árulók, győzelmek, tragédiák?"
először is a magyar hagyomány szkítra - hun - magyar vonalat ismer. sumert nem. vagyis a sumer ide tröténő beemelése csúsztatás.
nem dicsőbb, hanem IGAZ. nem mindegy! minden népnek joga van saját hagyományhoz,. azt a másik népnek tisdzteletben kellene tartani. az utolsó Brazil őserdőből ma előkerülő népnek is megadják a jogot, hogy MAGA tarthassa számon a leszármazását...kivéve a magyart
neki nincs ehhez joga, mert jön a TUDOMÁNY és elmondja ezer éveke át tévedtek/rosszul tudták/hiedelemek/tévedések stb.
kérdem én, mire ez a nagy magabiztosság? ja hogy mindenki rosszul tudta? bazzeg ezek akik ezeket a forrásokat irták a kor LEGNAGYOBB tudósai voltak, ezek nem tanulták a latint/görögöt/ vallásokat, hanem TUDTÁK. érdekes, amikor a Pápa koronát küld a legendában, az igaz, amikor a magyar király a szkíták hatalmas királyának nevezi, na az tévedés.nevetséges ez a tagadás...nevetséges komolyan.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2019.07.30. 11:17:07

@FILTOL: Miért ne lenne joga, miért ne lenne jogod úgy gondolni, ahogy??? Ki akadályoz meg benne????
Az másik kérdés, hogy hibásan gondolod.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 11:24:23

@Pallos Levente:

Szerintem meg ti gondoljátok hibásan. Ez patt helyzetnek tűnik.. :DDD

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 11:26:35

@Laszlovszky András:
Értem hogy nyelvtani bravúr a különvéleményt és cáfolatokat vagy éépen megerősítéseket "tényeket magasról leszaró fantasztának" nevezni, de érdemes megfontolni hogy éppen ugyanezt gondolom azokról, akik abban a marhaságban hisznek amit ön propagál.

Laszlovszky András 2019.07.30. 11:44:48

@Minden ballib bérretteg: Aha. Én mit propagálok?

Már azon felül, hogy nézzük a tényeket.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 11:55:46

@Laszlovszky András:
Az ignorált és hivatkozott tények együttesen mutatják ki mit propagál és ki mit próbál cáfolni.
Magyarul leginkább hit kérdése, hogy mit tekintünk ténynek és mit nem.

Van az úgynevezett tényeknek minden elméletben metszete, kb ezeket nevezhetjük elfogadottan, és axiomatikusan is "tény"-nek, de ezt is csak azért mert ezen kompromisszumos tények mentén lehet csak építkezni.

Ezt példázza az is, ahogyan az úgynevezett kutatók mazsoláznak pl Anonymus vagy a regék leírásának hitelességeiból általuk vélt tényadatokat, míg számos hasonszűrő tényadatot ignorálnak. A valóságot eközben meg senki nem ismeri teljes bizonyossággal.

Mindenki a saját propaganda anyagából tájékoztat. Persze értem hogy divatos a függetlenségi pátosszal takarózni, ha népszerűsíteni akarjuk a termékünket, csakhát nem lesz az anyag független egy cseppet sem.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 12:03:53

Targitaosz nevét több szkíta főember viselte: 1) eredetmondájuk szerint a királyi szkíták első nagyura; 2) Tirgatao Maiotisz (Τιργαταο Μαιοτις), az ixomatai nevű törzs fejedelmének leánya; 3) az avarok egy-egy hadura, Targitész (Ταργιτης).[24][25][26][27] Szádeczky-Kardoss Samu szerint e név az avarok (és nyilván más szkíta népek) mindenkori hadurának címe lehetett. E szempontból nagyjában-egészében megfelel a magyar, pontosabban kavar Harka, Horka méltóságnak.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 12:06:08

hu.wikipedia.org/wiki/Hun%E2%80%93magyar_rokons%C3%A1g
A genetika fejlődésével a hun–magyar rokonság kérdése új vizsgálati lehetőséget kapott. Már az első ilyen vizsgálatok kimutatták azt a korabeli leírásokból egyébként addig is nyilvánvaló tényt, hogy a honfoglaló magyarok embertanilag távol álltak a többi, finnugor nyelvet beszélő néptől (bár ugyancsak ezek a vizsgálatok tették nyilvánvalóvá, hogy a mai magyarság genetikailag már teljesen elszakadt a honfoglaló magyarságtól, és gyakorlatilag asszimilálódott a környező kelet-közép-európai népekhez). Neparáczki Endre 2017-es PhD dolgozata pedig a honfoglalók genetikai vizsgálata alapján egyenesen bizonyítottnak tekinti nem csak a hun–magyar rokonságot, hanem a kettős honfoglalás elméletét és számos más, eddig erősen vitatott magyar őstörténeti kérdést. Neparáczki Endre disszertációjával kapcsolatban Klima László, illetve Bálint Csanád is kritikákat fogalmazott meg, ennek ellenére a szerzők később magas presztízsű nemzetközi, kollegiális lektorálású tudományos folyóiratban is publikálni tudták eredményeiket, lényegében hasonló következtetésekkel. A genetikai vizsgálatok mindenképpen hozzájárulhatnak majd egy új, a tudományos főáramlat képviselői által elfogadott szintézis kialakításához a témakörben.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 12:06:56

Anonymus Attila leszármazottjának tartotta Álmost és Árpádot. A székelyekről pedig azt írta, hogy mielőtt csatlakoztak volna a magyarokhoz „Attila király népe voltak”. Anonymus tehát a székelyek hajdani uralkodójává is megtette Attilát, s ekképpen teremtette meg a kapcsolatot a hunokkal.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 12:09:41

És ami a lényeg:

László Gyula 1987-ben a következőképpen fogalmazta meg ezzel kapcsolatos véleményét: „Az Akadémia által elfogadott finnugor származtatás száműzte a kutatók érdeklődési köréből mindazt, ami ellentmondott volna a tannak, és ez az egyoldalúság mind a mai napig uralkodik a magyar őstörténet kutatásában: a régészek szinte csak illusztrációkként szolgálnak a nyelvtudomány tételeihez.”

nts 2019.07.30. 12:12:42

@Minden ballib bérretteg: Azért tűnik szalmabábnak, mert nehéz úgy vitatkozni, hogy nem mondasz konkrét dolgokat, így hát a mondandódat tovább kell gondolnom. A hagyományokba vetett hited viszont logikusan végiggondolva csak oda vezethet, amit írtam (nevezetesen, hogy abban hiszel, a magyarok 5-6%-a volt hun a hagyományok szerint).
Utánanéztem Amédée Thierrynek. Először is, honnan származik az idézet, amit ide betettél? Magát a szöveget több helyen is megtaláltam (még a wikin is), de sehol nem találtam utalást, hogy hol jelent meg eredetileg. Ellenőrizhetetlen. Beleolvastam az Attiláról megjelent könyv magyar fordításába. Az mai értelemben már nem számít tudományosnak. A könyv nem a hun-magyar rokonságról szól, csak Attiláról Az hogy a hunok és a magyarok rokonok csak egy levegőben lógó megállapítás a könyv végén. Az meg külön hab a tortán, hogy a magyar fordító neveket magyarosít, így lesz Scottaból Csáth, Kuridakhból Korda (bár legalább jelzi, hogy ez az ő műve). Ki van zárva, hogy ma is fontos szaktekintélynek tartanák.

bölcsbagoly 2019.07.30. 12:15:54

@Laszlovszky András: Te vagy Révész is? Téged olvasva rájöttem, hogy miért olyanok a magyar wiki szócikkek amilyenek, hiszen földmérők készítik őket s ők a lehető legjobban tájékozottak magyar földön!
A geodézia szép szakma, de nem nyújt tökéletes tájékozottságot mindenben, pláne nyelvtudományban, ami az utolsó alig több mint 100 év kivételével kizárólag írott forrásokra hagyatkozhat, h felvett hanganyag hiányában. A források meg ugyebár igencsak megbízhatatlanok, hiszen gyarló emberektől származnak. Ergo, a nyelvtudomány is pont annyira s ugyanúgy a vélemények véleményezése min t a történelem, filozófia, szociológia, politológia, jogtudomány, stb.

Minden ballib bérretteg 2019.07.30. 12:16:53

@nts:
Persze hogy nem tartanák annak.
A finnugoristák a kommunizmus alatt mindenkit kitúrtak aki mást mert állítani, és a kizárólagosságuk, diktatórikus vélemény monopóliumuk akadémia szinten ma is tart.

BéLóg 2019.07.30. 12:19:18

@Minden ballib bérretteg: EZ egy jó kérdés. A válasz TALÁN az hogy mert csak.

nts 2019.07.30. 12:35:23

@Minden ballib bérretteg: Hóman Bálint - Szekfű Gyula Magyar történet: "A magyar nyelv – szerkezetének és szókincse alaprétegének kétségbevonhatatlan tanusága szerint – az urali nyelvcsalád finnugor ágának keleti, ugor ágazatához tartozik. A nép, melytől nyelvünket örököltük s melyet a később magyartól megkülönböztetendő előmagyar népnek nevezünk, az obi ugorokkal – vogulokkal és osztjákokkal – közel rokonságban álló finnugor nép volt. A nyelvrokonság, ha nem bizonyítja is minden esetben a közvetlen leszármazást vagy a közös eredetet, mindig hiteles és megbízható tanuja az ősi együttélésnek, a földrajzi kapcsolaton alapuló, hosszú és benső érintkezésnek. Ezért a magyarok eredetét és őshazáját kutatva, mindenekelőtt a finnugorsághoz tartozó előmagyar nép hazáját kell felkutatnunk."
Nesze neked kommunisták, már a Horthy-korszakban az volt a tudományos megállapítás, hogy a magyar nyelv az uráli nyelvcsaládba tartozik.
Még mindig várom Amédée Thierry idézetének pontos helyét: „Attila-, Árpád- és Szent Istvánban van megtestesülve a három korszak, melyre a magyar nép hős története oszlik, s e jellemmel tűnnek ők fel a hagyományban, hogy az idők különbözése daczára is egy közös cselekvényre összeműködnek, s egymás fiai nem csak test, hanem lélek szerint is.” Lehet, létezik, de hol?

Bright side of life 2019.07.30. 13:04:06

@FILTOL:
Csak úgy nagy vonalakban:
“először is a magyar hagyomány szkítra - hun - magyar vonalat ismer. sumert nem.”
Olvasol/hallgatsz Te elég Badinyt? Nem lesz ez így jó... (vagyis de):))

“nem dicsőbb, hanem IGAZ.”
Erről folyik a vita. Mindnyájan csak örülhetünk, hogy végre, valaki eldöntötte.:)

“minden népnek joga van saját hagyományhoz, ... kivéve a magyart...”
Most épp ki nyom el minket a Habsburgok vagy a tudjukkik vagy a háttérhatalom?

“... mert jön a TUDOMÁNY és elmondja ezer éveke át tévedtek/rosszul tudták/hiedelemek/tévedések...”
Igen, van ilyen. Pl. kb. 200 éven keresztül igaznak tartották Dugovics Titusz történetét, tananyag volt, sok helyen még ma is az. Azután jött a tudomány és kiderült, hogy nem igaz.
Tehát jöjjön a tudomány, de tényleg TUDOMÁNY, amely bizonyítja a krónikás hagyomány igazát.

“... bazzeg ezek akik ezeket a forrásokat irták a kor LEGNAGYOBB tudósai voltak, ezek nem tanulták a latint/görögöt/ vallásokat, hanem TUDTÁK.”
Értem, így születtek. Nem tanulták ezeket valaki(k)től - aki szintén tanulta valakitől és aki tévedhetett is -, hanem ezzel az eredendően igaz tudással jöttek a világra.
Ez mindjárt más..:))

BiG74 Bodri 2019.07.30. 13:04:45

@Egy Hun Hunniából:
Egen, és akkor sem a gyárba kényszerült földmíves bizonyította be kimondottan szájmozgással, hogy mégis repül, hanem az aki kutatott és bizonyított.

@Laszlovszky András:
Oké, de komolyan, írtál egy olyan postot, melyet jó volt elolvasni, egy csomó dolognak el kezdtem utána olvasni. De ettől még én hülye vagyok a témához, jobb ha nem ugatok bele. De ha az ilyen hiperszittyák dalolhatnak itt, had köszörüljem én is kicsit a torkomat, plz!

bölcsbagoly 2019.07.30. 13:07:16

@nts: ez is csak azt igazolja, hogy attól mert valaki jó egy szakmában, nem biztos, hogy igaza van egy másikhoz tartozó témában! A bölcsészetben és társadalom tudományokban a vélemény mindig az ismert és szimpatikus források eredménye, ami nem garancia arra, hogy azok igazat is írnának! Ellenőrzési lehetőség ugyanis nincs!

Laszlovszky András 2019.07.30. 13:41:53

@BiG74 Bodri: "Oké, de komolyan, írtál egy olyan postot, melyet jó volt elolvasni, egy csomó dolognak el kezdtem utána olvasni."
Köszönöm, ez volt a cél.

@bölcsbagoly: Bölcsebb maradtál volna, ha előbb utánanézel a dolgoknak, mielőtt állítasz valamit.

Emmett Brown 2019.07.30. 13:52:54

@Laszlovszky András: van egyébként egy kvázi összevont elmélet, ami magyarázza a nyelvi-genetikai kettősséget?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 13:57:41

@Laszlovszky András: "A krónikáknak semmiféle történelmi hitelük nincs. Egyébként nem is krónikák, hanem geszták, azt meg tudni kell, hogy a geszta egy irodalmi műfaj, ami Anonymus idején dívott Nyugat-Európában, és inkább történelmi regény, mint krónika."
a geszta az geszta, a krónika az krónika, nem ugyan az, te sem vagy következetes valami miatt, van az Anonymus az geszta, viszont van krónikánk, nem is akármilyen, a Képes Krónika egyedülálló ritkaság, európai párhuzama azonos korból nincs. ne mossuk már össze a kettőt! egyébként a Tarihi Üngürüsz is Krónika.

" És a néphagyományokhoz semmi köze. "
háááát azt hiszem ez nem igaz, sőt. enneél kerekebb, egységesebb hagyományt mint a magyar (Nimród-HunorMagor-Attila-Árpád) nem tudsz mutatni. de ha tudsz kérlek tedd meg. ezt a hagyományt tudja ismeri az udver, az uralkodó, a nemesség, az összes költő, az egyszerű közember
megjelenik a krónikákban, gesztákban, mondai és legendás hagyományban. egységes.
nem az van hogy az uralkodó ezt gondolja a nép meg azt, nem, egy nyelvet beszélnek, ugyanazt tudják az őseikről. szkíták hunok magyarok,. népdalok, költészet, mondai hagyomány ugyanazt mondja, külföldi források szintén egytől egyig ezt tudják (keresztény, arab, egyházi, követi, diplomata irott források). ne haragudj ezt nem lehet annyival elintézni, hogy semmi hitelük nincs...

"gusztustalan igricek a forrásai, hanem ő valami mást fog elénk rakni, mint a néphagyomány tartja. Aztán belőle lett néphagyomány, nem ő vett bármit is a néphagyományból."
segítsd ki, akkor ezt úgy kell elképzelni, hogy anonymus meírta művét, majd az bekerült a király könyvtárába, és nyílt napokon a szegedi halász, pásztor, meg a székely csordás beugrott budára, hogy elolvassa a Zurak mit gondolnak...és ez annyira megtetszett neki, hogy onnantól ezt énekelte, mesélte (mondai, népzenei hagyomány) a kunyhójában szeged mellett.
nem érzed hogy ez nem lehetséges...
de ha igen, bontsd már ki kérlek, mégis hogyan?

bölcsbagoly 2019.07.30. 14:05:10

@Laszlovszky András: minek is kellene utána néznem?
- hogy nem vagy visszavonult v wikipédiás szerkesztő s földmérő?
- hogy a bölcsészet és társadalom tudományok nem lehetnek valós tudományok, mivel csak mások véleményén alapulnak s így érdemben ellenőrizhetetlenek?
- akárminek néznék utána a sumér-finnugor nyelvi vitában, ugyanúgy zsákutcába kerülnék, mert csak az elődök véleményének véleményezésével találkoznék, ellenőrizhető bizonyítékokkal, állításokkal meg nem!
Földmérőkém, jómagam 50 éve egy reáltudományos szakterület kutatója vagyok, nemzetközi szinten ismert eredményekkel, amelyeket bárki bármikor ellenőrizhet! S fent vagyok mint a magyar, mint az angol wikipédián.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 14:18:28

@Bright side of life: Olvasol/hallgatsz Te elég Badinyt? Nem lesz ez így jó"
nem olvasok Badinyit. viszont ismerem a magyar hagyományt, szóval arról van szó, hogy te akarsz olyat mondtni velem akmit nem mondtam.

". Nem tanulták ezeket valaki(k)től - aki szintén tanulta valakitől és aki tévedhetett is -, hanem ezzel az eredendően igaz tudással jöttek a világra. "
kiforgatod a szavaim, azt mondom, hogy ezek az emberek (a források szerzői) nem az eltén tanulták a latint 4 félévben, hanem tökéletesen beszélték. a gúnyolódásra semmi okod. miért is, mert mi csak közvetve tudjuk ezeket olvasni, forditásban.
hát lássunk egy példát.
"Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő. " tanultuk és haljuk MINDEN aug 20án...filozófiat, világlátást építenek erre az idézetre, MINDEN alkalommal felemlegetik...iskolában tanítják, mint Tituszt ugye...de hát ez tudomáNYOS...elfogadjuk és lapozunk. persze érzi az ember hogy nagyon izzadságszagú, hogy István intelmeiből (mely egyébként szintén elképesztően fantasztikus irat) mindig csak ezt emelik ki...és amikor utánéz az ember mit lát? kiderül...ehh nem is azt írták oda, mert oda az van írva, hogy "Mert az egynyelvű és egy szokással bíró királyság (vagy: királyi méltóság? királyi udvar?) gyenge és törékeny. "
ugye nem ugyan az, ugye nem azt jelenti amit tanitanak (világszemléletesül, Istán képesül)?
pedig csak egy szót írtak el.
van ilyen? van. na ez tudományos igaz?
asszem ennyi.

nts 2019.07.30. 14:48:53

@bölcsbagoly: "A bölcsészetben és társadalom tudományokban a vélemény mindig az ismert és szimpatikus források eredménye, ami nem garancia arra, hogy azok igazat is írnának!"
Valójában a történészi munkának nagyon fontos része a források elemzése, értelmezése. Itt a mazsolázgatásnak nincs helye. Konkrétan a tudományos berkekben elfogadott, hogy Anonymus Gesta Hungarorum könyve nem a valós eseményeket írja le. És ez nem csak azért van, mert történészek összedugták a fejüket, és úgy gondolták, ez nekik jó így, hanem mert konkrét hülyeségeket ír le. Kitalált szereplők, nem létező államok vannak benne. Olvasd el! Például manapság nagy reneszánsza van a pozsonyi csata dicsőségét hangoztatni. Tényleg szép győzelem volt, de sajnos a magyar hagyományokban nyoma sem maradt meg. Anonimus sem tud róla.

Laszlovszky András 2019.07.30. 14:50:35

@Emmett Brown: "van egyébként egy kvázi összevont elmélet, ami magyarázza a nyelvi-genetikai kettősséget?"

Nekem van sajátom, de azt nem itt fogom előadni. Mint a mellékelt ábra mutatja, nem sok értelme lenne.

@bölcsbagoly: Annak kellett volna utánanézni, amiről beszélsz. Én nem szoktam a szakmáimat emlegetni, mert úgy tartom, amatőr is tud jól dolgozni, meg szakembernek vélt, papirossal rendelkező is tud eszméletlen baromságokat mondani, mint mondjuk Schmitt Mariska. De elmondom, csak hogy befejezd a hülyeséget, mert csak magadat égeted azzal, hogy olyanról beszélsz, amiről fingod nincs. Ez egy olyan felületességről árulkodik, amit nem szeretek senkinél észrevenni. Barátom, meg fogsz lepődni, nem vagyok földmérő. A földmérés a foglalkozásom, abból élek, amit a geológusi végzettségem miatti jogosultság tesz lehetővé. És van egy másik szakmám is, amit történésznek szokás nevezni. Szóval ennyit arról, hogy a kijelentgetéseid mögött mekkora ismeretek vannak, és bár tudom, hogy sokaknak magas, hogy egyeseknek több szakmájuk is lehet, azért előfordul.

Bright side of life 2019.07.30. 14:52:36

@FILTOL:
A Corpus Iuris Hungarici-ben így áll:
“6. FEJEZET
Külföldiek befogadásáról és a vendégek tartásáról
....
3. § Lám, gyönge és töredékeny az egynyelvű és egyerkölcsű ország.”
Ezek szerint már Werbőczi is ferdített...?

“... nem az eltén tanulták a latint 4 félévben, hanem tökéletesen beszélték.”
OK, nem az ELTE-n, de valahol, valakitől, valahogyan csak tanulták, akkor pedig ezzel nem cáfolsz és nem támasztasz alá semmit.

De azt hiszem, túlzottan eltértünk az írás és a vita eredeti tárgyától, nem is kívánom ezt az irányt folytatni, csak a logikai/érvelési hibákra mutattam rá.

bölcsbagoly 2019.07.30. 15:08:14

@Laszlovszky András: mit pattogsz mint egy nikkelbolha? A geológus földmérés meg a történész is egy szakma, itt meg tudományról van só!
- Mivel tudod azt cáfolni, hogy egy nyelvésznek sem lehetnek hangfelvételei amelyek 150 évnél idősebbek?
- Mivel tudod azt cáfolni, hogy az írott forrásaik valóságtartalmát lehetelne ellenőrizni?
- Mivel cáfolod azt, hogy a mai nyelvek alapján alkotott szabályszerűségek nem alkalmazhatók a több ezer éves nyelvekre is?
- Miből gondoljátok, hogy a nyelvek csak azóta léteznek amióta írott források vannak róluk? Pl. mivel a magyarról nincsenek 1100 évvel távolabbi időkből, ergo magyar nyelv nem is létezhetett sokkal előbb?
- Mikor fogjátok fel, hogy csak az tudomány, ami ellenőrizhető tudományos tényekkel, szabályokkal, törvényekkel bír. Ez geológusként elég furcsa az esetedben!

2019.07.30. 15:08:22

Az én elméletem az, hogy ez az egész szkíta-hun, hátranyilazós vonal azoknak a vásározó kézműveseknek a találmánya, akik minél több olcsó, dombornyomott acéllemezzel díszített bőrtarsolyt, nemzetiszín szalaggal ékesített karikás ostort, meg Kínából importált lenvászon népviselet inget akarnak eladni a búcsúkban meg a vurstlik mellé kitelepített kézműves fesztiválokon.

Laszlovszky András 2019.07.30. 15:15:30

@bölcsbagoly: Mindezen kérdések megválaszolásához kéne elsősorban a tudomány eredményeit ismerni.

bölcsbagoly 2019.07.30. 15:17:07

@nts: mindez szép , csak blabla, ugyanis soha semmi garancia nincs arra, hogy a forrás nem e elfogult, részrehajló vagy éppen hazug, hamis!
Számodra nem egyértelmű, hogy az utóbbi évszázad eseményeiről is annyi eltérő történész vélemény született? Szakály és Ungváry nem ugyanazon források révén jutottak homlokegyenesen eltérő következtetésekre Katynnal kapcsolatban? S hány példát hozzak még erre. hiszen még a 2006 október 23-ikai eseményeket is egészen másként írja le egy ballib és egy fideszes szemtanú! S ha egy 22 sz.i történész csak az egyikük visszaemlékezéseit találja meg, akkor mit fog írni róla? S az mennyire fogja fedni a valóságot?
Miből gondoljátok hogy az elmúlt századokban, ezredekben nem ugyanilyen volt a helyzet, ugyanis az emberi természet, gyarlóságok nem változtak!

Laszlovszky András 2019.07.30. 15:17:13

@bölcsbagoly: Egyébként elég sajátságos dolog pattogásnak nevezni, hogy merészelek válaszolni a saját blogom saját írásának engem érintő kommentjére. Micsoda elvetemült dolog ez... tisztában vagyok vele. :D

Laszlovszky András 2019.07.30. 15:18:51

@bölcsbagoly: A történettudomány egy szakma, aminek vannak szakmai követelményei. Mint például az alapvető forráskritika. A történettudomány a tények, azaz a források tudománya, aztán hogy abból ki mit hámoz ki, már nem a történettudomány, hanem a történész felelőssége.

bölcsbagoly 2019.07.30. 15:25:38

@Laszlovszky András: geológusként kéne tudjad, hogy a tudomány sem mindenható! Sok bizonyíték ami a Föld , az élővilág múltjára utalhatna vagy megsemmisült, vagy örökre hozzáférhetetlenné vált . Ezekről csak fantáziálni lehet, ugyanis a tudomány is visszafele menet egyre inkább ementáli sajt szerű s több a lyuk rajta,m mint benne a sajt!
Fantáziálni pedig mindenkinek szabad, csak nem szabad a fantáziaterméket dogmaként másokra ráerőszakolni s kirekeszteni a tudományból azokat akik unortodoxok.
A finnugrizmust már szinte minden téren megcáfolta a tudomány, ennek ellenére tartja magát a dogmatizmusa következtében és főleg a dogmatikusok érdekeinek megfelelően. De ők nem hajlandók, az alterrnatívok meg nem tudnak helyébe mást tenni. DE folyik a parttalan s sehova sem vezető vita.

bölcsbagoly 2019.07.30. 15:30:24

@Laszlovszky András: helyesebben a történelem nem tudomány hanem egy szakma! A tények elferdítése is bele tartozik, a források hitelessége meg megkérdőjelezhető, ergo a belőlük levonható következtetések is! A történész felelőssége miben is áll? Hogy mások mit fogadnak el abból amit állit! Ergo, minden csupa szubjektivitás.

bölcsbagoly 2019.07.30. 15:32:46

@Laszlovszky András: a pattogás a tlged ért kritika következtében elkövetett személyeskedésekre vonatkozott. Mármint arra, hogy hogyan merészelek a bloggertől eltérő véleményen lenni! Mea culpa....

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2019.07.30. 15:41:09

@bölcsbagoly: Tehát a világ összes történésze csaló?

Laszlovszky András 2019.07.30. 15:47:04

@Pallos Levente: Csak azok, akiket bölcsbagoly a maga mérhetetlen bölcsességében annak nevez. Ezt fel kell vésni a kéménybe.

bölcsbagoly 2019.07.30. 15:54:04

@Pallos Levente: akár ezt is mondhatnám, mivel még napjaink történéseiről sem képesek egybehangzó megállapitásokat kiizzadni magukból! MIért nem? Hacsak nem azért, mert mindent átszűrnek az eszmerendszerükön, ami igencsak eltérő. egymástól
De legyek jóhiszemű, hogy nem akarnak csalni - van amelyik igen! - viszont az eszméi, elvei, ismeretei rabjaként nem képes másképpen értelmezni a történteket, a források anyagát. Geológusként gondolom természetes számodra hogy egy bizonyos ásványt/kőzetet/üledéket , stb. a világ minden részén a kollégák egyformán ismernek fel és értékelnek, nos pont ettől különbözik a tudomány az annak hívott de csak szakmának tartható tevékenységektől! Ugyanis a tudomány univerzális, vagy ha úgy tetszik globális, a többi meg szubjektív hozzáállás kérdése.

bölcsbagoly 2019.07.30. 15:56:16

@Laszlovszky András: véssed, legalább közben lesz időd meg is emészteni, mert láthatóan még csak meg sem rágtad, csak köpködöd kifele.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2019.07.30. 16:05:19

@bölcsbagoly: OK, szóval a világgal van bajod. Ezen nem tudunk segíteni, azt hiszem.

BiG74 Bodri 2019.07.30. 16:14:25

@bölcsbagoly:
Minden csupa szubjektivítás? Ez egy kolosszális nagy általánosítás. Egy olyan összemosása a dolgoknak, melynek nyomán a megvilágosodott nagyon tudós emberek benyomulnak bármilyen szakterületre észt osztani. Katasztrófális gondolkodás.

bölcsbagoly 2019.07.30. 16:20:35

@Pallos Levente: ág h dehogy az egész világgal - bár a mostanival elég sok a baj a normális emberek szerint! - ,csak az olyan beképzelt , korlátolt és bigott infantilis alakokkal, akik képtelenek különbséget tenni a tudomány és a szakma közt! Nos, hogy minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár, minden tudomány is szakma, de nem minden szakma tudomány!
Ugyanis a tudomány kritériuma, hogy új, eredeti és időtálló ismereteket biztosít az emberiség számára, olyanokat tehát amit előzőleg egy ember sem ismert.
Na már most a tudomány státuszt bitorló humán értelmiségi szakmák egyike sem tud ennek a feltételnek eleget tenni! Amit a forrásaikból feltárnak azt ugyanis már ismerte az emberiség előzőleg, ők csak felmelegitik a töltöttkáposztát, de valamikor mások főzték azt meg! S nem illik más főztjét sajátként eladni újdonságként!
Capisci okoskák?

bölcsbagoly 2019.07.30. 16:24:13

@BiG74 Bodri: nem minden, mert pl. a reáltudományoknál csak az objektív valóság számit! Ami nem mondható el a nyelvészetről/történelemről/filozófiáról s tárasaikról. Nehezen nyelitek le ezt a gombócot, de nincs kiút!

BiG74 Bodri 2019.07.30. 16:40:05

@bölcsbagoly:
Ez nem gombóc, ez egy elbaszott "szubjektív" okoskodás, mely csapdájából ön képtelen kimászni, mert úgy érzi, hogy most megragadta az egyetlen, tagadhatatlan, lényegi igazságot. Szubjektív, mert a tudományt és a szakmát, mint olyat, önkéntesen feltölti jelzőkkel, ezáltal frankón értelmezi, mert hát a többiek is önkéntesen és szubjektíven tették ezt a tudomány definiálásánál. De hát ha mások ezt így tették ( mármint ön szerint) akkor ezt ön is megteheti, mert minden szubjektív. Ezzel viszont csak azt mutatja a számomra, hogy valahol megakadt a gondolat és képtelen átlépni a saját küszöbén. Azt várja a történelem tudománytól, hogy folyamatosan előrehaladva képletszerű és lehetőleg egyszerű magyarázatokat adjon a feldolgozott eseményekre. Ez valami rém egyszerű gondolkodás! Ilyet a blogtér blogtér tudományos attaséja wmiki tud még kifejteni.

bölcsbagoly 2019.07.30. 16:45:10

@BiG74 Bodri: nem önkéntesen töltöm fel jelzőkkel, hanem mivel van szakmám is, de a tudományt is művelem jó ideje, meg tudom a kettőt különböztetni! Amire láthatóan képtelenek vagytok, összemosva őket. A blablától meg kímélj meg....bizonyítsd, hogy a történelem, filozófia s társaik képesek az emberiség számára új ismereteket létrehozni, felfedezni!

Bright side of life 2019.07.30. 16:53:41

@FILTOL: ezt ismertem és jól láthatóan Te önkényesen kiragadtad az egyiket a blogíró, de akár Mályusz által felvetett két fordítási lehetőség közül.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 16:57:14

@Laszlovszky András: kedves blog gazda...
pont ez a sajat elmeletem megtamogatasara vegzett forraskritika a leggyengebb pontja a tortenelem tudomanynak. erre mar utaltam is. Ha a forras egy resze nekem dalol, elfogadom, ha nem, akkor kidobom. ez a tudomany?
a nyugati vagy bizanci forrasok hitelesek, a pápa is...kiveve ha azt ugyanazok a forrasok, sot neha ugyanabban az iratban irjak a magyarokrol hogy szkitak, hunok illetve Attila magyar kiraly, vagy epp a magyar kiralyok Attila leszármazottai (de genere turul), vagy ha az osvallasunkat megnevezik...."Sciticus Gentilis et Etnicus Ritus" hiába...az nem lehet, tul nagy az ido es kulonben is mint tudjuk...a magyarok hiedelemrendszere az samanisztikus volt....szkita szoba sem johet.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 17:01:04

@Bright side of life: kiragadtam, valoban?
es a tudomany aki kozze tette a forditast..az miert nem jelezte SOHA hogy van itt kerem egy masik olvasat is?
nezd, vedheted...de minek? nyilvanvalo hogy a tudomany ebben az esetben hazudott, csusztatott egyaltalan nem jart el korrekt modon, es amikor erre ramutatok akkor nem én hazudtam 40 évet hello...az elvtik...persze mindig az van megsertve akit hazugsagon kapnak...

nts 2019.07.30. 17:06:36

@bölcsbagoly: "A finnugrizmust már szinte minden téren megcáfolta a tudomány, ennek ellenére tartja magát a dogmatizmusa következtében és főleg a dogmatikusok érdekeinek megfelelően. "
Erről egy kicsit több konkrétumot kérnék. Mit értesz finnugorizmus alatt? Mit cáfoltak már meg? Ezt szívesen végigbeszélném veled.

kolomparlole1114 2019.07.30. 17:08:20

"Laszlovszky András
Emil Rostás A világ egyetlen nyelvén se neveznek minket hunnak. Csaxólok."

Szerintem a tévéközvetítésekben látta, hogy a versenyzők neve mellett ott a "HUN". :D

BiG74 Bodri 2019.07.30. 17:09:12

@bölcsbagoly:
Mit is bizonyítsak pont a történelem kapcsán, mikor valami bigott módon új ismeretekhez ragaszkodsz. Mi az új ismeret? Eleve ne menjünk bele a történelem, mint tudomány értelmezésébe, tedd meg nézz utánna. De láthatóan baromira rossz a fundamentum, a kiindulási pont, amiről indulsz. Valami hihetetlenül fárasztó, hogy az alapokat támadva, elutasítva, önkényesen , mert a válaszod is egy az egyben az próbálsz vitát generálni, lényegében a semmiről. Én bizonyítsak, de te vagy akkora arc, hogy egyedül megkülönböztetted a szakmát és a tudományt és az úgy vagyon. Mindenki más, aki már megfogalmazta a tudomány értelmezését és értekezett róla az hülye. Én bizonyítsak neked, mikor te gondolsz egyet és vakmerő, okos tudósként szakítasz az eddigi konzenzusos gondolatokkal és megalkotod az egyedi, és tagadhatatlanul szubjektív kis világodat. Hát a lónak a lengetőjét!
Ha valahol törni akarod az eddigi felfogást, akkor te bizonyítsd. A történelem új ismeretei? A szubjektivítás, mely tényleg létező, de számodra értelmezhetetlen tényező ? Igen, és? Fel tudsz tenni egy értelmes kérdést?

kolomparlole1114 2019.07.30. 17:17:28

"Emil Rostás
Laszlovszky András Hát persze... Nekünk "finnugoroknak" semmi köze sem a hunokhoz, sem Attilához. :) Hiába írja minden régi forrásunk, hiába hívnak minket a világ összes nyelvén hunoknak, semmit sem jelent."

Miért, az jelent valamit hogy a románok rómainak képzelik magukat? A bizánciak is annak hívták magukat, bár ott legalbb volt valami alapja, csak épp Róma (és a latin nyelv (aminek ugyan valamelyest alapja a görög)) nélkül kurvára nem voltak azok. Hát még az albánok Havasalföldre vándorolt, és itt elszaporodott rokonainak.

A hungary az onogurból keletkezett, bár tudtommal azokhoz is annyi közünk van, hogy wannabe onogurok vagyunk, szerettünk volna azok lenni, és talán 1-2 valódi onogur is beállt közénk honfoglalni, de más semmi. Az onogur egy olyan jól hangzó, riszpektet ébresztő törzsszövetség neve volt, amit sokan akartak magukra használni, ahogy a mongolt is (pl. a türk Timur Lenk).

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 17:25:13

@kolomparlole1114: hungarus-nak hivtak a magyarokat...onogurt sehol nem olvastam. scifi ez is. vaganykodni akartunk, es mas neve is kellett...na oersze.
a romant meg hagyjuk, nekunk nem kell tortenelmet lopnunk mastol, mert s tortenelmunk ismert, dokumentalt, hazugsag hogy nem tudjuk es nincs forras...a finnugor temara nincs forras, de nem baj, azt megoldjak nyelveszkedessel...

kolomparlole1114 2019.07.30. 17:27:31

"Emil Rostás
Bár gondolom szerintetek a nyelvészkedés a dns-eket is felül írja igaz?! :))) https://magyarnemzet.hu/.../pontot-tehetunk-a-hun.../..."

Az a DNS kutatás kimutatta hogy olyan DNS-ük volt, ami jellemző az Aral tó környéki türkökre - ÉS ITT JÖN A LÉNYEG - valamint a finnugorokra, fél Szibériára, és asszem jutott belőle Skandináviába is. Ilyen "apró" szórással kb. annyit lehet kijelenteni az ősmagyarokról hogy nem az Antarktiszról jöttek.

Amúgy a finnugor rokonság mindig is NYELVrokonságként szerepelt, ami nem azonos a genetikávl. Bár mint fentebb láthattuk, akár lehetne is. Valószínűbb hogy tényleg az Aral tó (elég bő) környéki türk őshazából vándoroltunk a finnugorok közé, ahol egy csomó szót átvettünk tőlük. Mint ahogy utána itt a Kárpát medencében a latintól kezdve a szlávig mégtöbbet. És közben genetikában már inkább vagyunk szlávok mint türkök. Hát ja, nem volt annyi ősmagyar csaj, kellett a helyi szlávokat is kúrogatni, aminek meglett az eredménye. :D De ugynaze nyilván lejátszódott a finnugoroknál is, valszeg ott se csak a nyelv keveredett, hanem a fasz is összeért a pinával. :D És hogy a türkök közé honnan keveredtünk, azt meg a jóisten se tudja. Mivel minden ember Afrikából jött, ezért csak egy biztos: valamennyire niggerek is vagyunk - mint a sumerek, aztékok, eszkimók is.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 17:33:51

@kolomparlole1114: nem akarlak megbantani, de akarhova helyezi a genetika a magyarok eredetet, az szkita terulet lesz. milyen türk? a turkok a fasorban sem voltak amikor a szkitak a karpat medenceben (is) regeszeti emlekeket hagytak. a forrasaink mind arrol beszélnek h eleink Szkitiabol jottek ki. nem türkiabol...rólunk beszelnek a forrasoban, de csak a bizanciban, mint türkök, de ez nep elnevezes nem terulet.
a finnugor nyelvrokonsag alapjan gyartottak egy őshazát, nem alltak meg a nyelvrokonsag megállapításainál, nem. eredetet tettek hozza. akkor ha eredette valik a nyelvrokonsag akkpr had kerdezzem meg, a nyelvet...nem az anyanktol tanuljuk? vagy csak ugy pottyan az égből a nyelv? kétlem.

bölcsbagoly 2019.07.30. 17:36:54

@BiG74 Bodri: okoska, képtelen vagy felfogni, hogy melyek a tudomány kritériumai?
Új ismeret az, amiről addig nem volt tudomása az emberiségnek, mi ezen a nem érthető? S azon is mi, hogy ami már egy régen ismert, de feledésbe merült adatot, jelenséget melegít fel, az ugyan hasznos dolog, de nem ad újat! Ezt nektek miért kell ezerszer elmondani/leírni?
Értem én, hogy degradálónak tartjátok, hogy valaki nem tekinti tudománynak a fantáziálásotokat, a mások véleményének a véleményezését, de ezért miért ő a hibás?
Nekem félévszázados tudományos munkám során minden leírt szót meg kellett tudjak védjek, bizonyítsak, lehetővé tegyem az állításaim leellenőrzését csak akkor le lett elfogadva a szakma által tudományosnak!
Miért kellene mások állításait nekem elfogadnom bizonyítás/ellenőrzés hiányában? Csak, mert, azért?
Igen, más a szakmai tevékenység és más a tudományos kutatás, akár tetszik neked, akár nem!
Egy dolog az épitész és más az építő mérnök feladata. Az előbbi megtervez egy addig nem létező épületet, az utóbbi meg megépiti. A kutató orvos kikisérletezik egy új műtéti módszert, a sebész ezt a átülteti a gyakorlatba, a kutató vegyész felfedez egy új vegyületet, a vegyészmérnökök ezt hasznosítják, stb, stb. . Az alapkutatások többségénél meg a hasznosítás is hiányzik, az új felfedezés csak a tudásunkat gyarapítja. .
No de mi a helyzet az általatok tudománynak tartott történelemtudománynál? Valamikor, valahol törént valami a világban, azt valakik lejegyzik valahogy s ha fennmarad napjainkig akkor ezt a feljegyzést a történész hasznosítja! Semmi újat nem fedez fel, következtet, véleményez s ezáltal az eseményt közhirré téve hasznosítja. Mint látható, a szerepe ugyanaz mint az épitőmérnöké/sebléészé/vegyészmérnöké a fenti példákból. S ha ők nem tudósok, akkor a történész/irattáros/filozófus/szociológus, politológus, stb. mitől lenne az?

kolomparlole1114 2019.07.30. 17:39:54

@FILTOL: Hát ha még nem olvastad, akkor pótold, pl. itt: hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_%C5%91st%C3%B6rt%C3%A9net Hogy hogy sikerült elkerülnöd, az rejtély, már 30-40 éve is ezt tanították suliban (gondolom előtte is).

"aganykodni akartunk, es mas neve is kellett...na oersze."

A románok a mai napig ezt csinálják a dákokkal. Szeretnének azok lenni. Miközben mégcsak nem is oláhok, azaz vlachok. Az ugyanis egy germán szó, romanizált külföldiekre. Jutott belőe a vallonoknak, a velszieknek, sőt még az olaszoknak is (olasz = vlaszi, azaz a vlach többes száma).

Laszlovszky András 2019.07.30. 17:41:32

@bölcsbagoly: Érdekes egy szemlélet. :D Kicsit még utána kéne nézni a leszólt tudományágak szakmai elvárásainak, és majd akkor beszélhetünk. Így csak szófosás marad.

BiG74 Bodri 2019.07.30. 17:41:58

@FILTOL:
Mi az a türkia? Mondjuk a szkítia is érdekes, valami télisportos vidék lehet.

kolomparlole1114 2019.07.30. 17:48:09

@FILTOL: Melyik szkítákra gondolsz? Ugyanis a görögök a szkíta nevet aggatták boldog-boldogtalanra, aki az eurázsiai sztyeppékről belovagolt feléjük. Aúgy az echte, eredeti szkíták, az ászik / szakák őstanyája a Fergána medence volt, ami nincs messze a mi feltételezett őshazánktól, csak épp most ott kirgizek, tádzsikok és üzbékek gyakják egymást vagy az ott is szervezkedő tálibokat. Akkor ők is magyarok? Elvileg rokonaink azok lehetnek. Ahogy a többi türk nép is, pl. a törökök. De csak jó távoli rokonok. Viszont a hunok messzebbről jöttek, nekik annyi közük volt a türk őshazához, hogy egy részét meghódították, és mint csicskák, akár a mi őseink is részt vehettek a hun birodalomban. Az ázsiaiban. Amikor Attila és csapata itt Európában felbukkant, az már nem az a hun nép volt, bár egy részüknek lehettek őseik a valódi hunok között, de ők is ugyanúgy felvették a hun nevet, szerettek volna hunok lenni, ezzel emelve a riszpektjüket - ahogy a románok is szeretnének dáknak látszani. Közük azonban nekik se volt túl sok az eredeti hunokhoz, hát még nekünk.

kolomparlole1114 2019.07.30. 17:49:30

@FILTOL: Eszkimók se. Ez akkor kizárásos alapon bizonyítja hogy akkor hunok vagyunk? Nem lehetünk mondjuk japánok?

kolomparlole1114 2019.07.30. 17:50:57

@Laszlovszky András: Pill, pill, túl gyorsan gépelsz. :) Még ezt a témát se kommentáltam szét, máris itt a következő? :D

BiG74 Bodri 2019.07.30. 17:51:11

@bölcsbagoly:
Kezdem azt hinni, hogy ötven év tudományos inszeminátorság áll ön megett. Viszont így baromira unalmas, részemről teljesen rendben van, hogy ön azt gondol, amit akar, de részemről nem definiálnék komoly dolgokat újra,csak úgy, vitaindítónak, ahhoz én kevés vagyok. Maradnék a definiált platformon, amiről ön egy logikai tripla szaltóval eltávolodott, tivábbi jó időtöltést!

kolomparlole1114 2019.07.30. 17:53:57

"Szendrei Tamás
El kell engedni, és abban hinni, amit a ránk maradt a mondáinkból, hagyományainkból, (Rege a csodasszarvasról) és az igazi kutatók munkáiból. "

Az b+, tudományban hinni kell, mi... Most akkor ez egy szekta? Ufók, chemtrail, mesekönyvek (WonderShitIron)?

bölcsbagoly 2019.07.30. 17:57:37

@Laszlovszky András: tévedsz, az hogy nem tudománynak tartok bizonyos szakmákat és azok tevékenységét, az nem lenézés, hanem a tévedés helyretétele! Soha sem állítottam, hogy haszontalan tevékenységek, sőt, de nem tudományok!
A tudományos kutatással és az azt végzőkkel kapcsolatban is sok a tévhit. Ez most alaposan a felszínre is került a z MTA kutató intézeteinek a sorsával kapcsolatban. Ezeknek kb. 5000 alkalmazottjuk van, de a tudományos tevékenységben alig több mint a fele vesz részt de ettől még ők sem tudósok, kivéve azt a maximum pár százat aki tényléeges tudományos kutatást folytat! Nyilván szükség van mind a karbantartó/kisegítő emberekre (laboránsok, preparátorok, stb), az adminisztrativ személyzetre is, de ahogy ők a kutatók túlnyomó része is csak a szükséges rutin feladatokat végezi el, még ha szerepel is a neve a publikációs szerzőlistán! A lényeget azok végzik, akik képesek meglátni a kavicsban a gyémántot és kicsiszolják belőle a briliánst! Na csak ők a tudósok!
Egy amatőr ásványgyűjtő vagy kövületvadász is találhat igen értékes leletet, de ettől még nem lesz tudós, hanem az aki azonosítja, leírja, elhelyezi a rendszerben és képes a jelentőségét is felmérni. S ez nincs másként a többi tudományágban sem. A humántudományosk világában ilyesmivel nem igen találkozhatunk.

kolomparlole1114 2019.07.30. 17:59:06

@Minden ballib bérretteg: Hát amikor ilyen szkíta-sumér-szíriuszi vonal kerül elő valahonnan, ott egyből kigyullad a "bullshit alert" lámpa.

kolomparlole1114 2019.07.30. 18:03:17

@bölcsbagoly: "MTA kutató intézeteinek a sorsával kapcsolatban. Ezeknek kb. 5000 alkalmazottjuk van, de a tudományos tevékenységben alig több mint a fele vesz részt"

Az elég jó arány, ha mondjuk a honvédség 25k-s létszámát nézzük, hogy abból 5k a valódi katona, a többi meg tábornok + aktakukac.

BiG74 Bodri 2019.07.30. 18:04:42

@kolomparlole1114:
Mondjuk azt sem teljesen értem, hogy mire fel sztárolják a szkítákat annyira?

kolomparlole1114 2019.07.30. 18:06:57

@bölcsbagoly: "A finnugrizmust már szinte minden téren megcáfolta a tudomány, ennek ellenére tartja magát"

A tudomány ugyan nem, max az ufóhívő áltudomány, az meg pont annyit is ér. Talán ezért tartja magát a tudományos tényállás, nem gondolod?

kolomparlole1114 2019.07.30. 18:10:05

@BiG74 Bodri: Sőt, én azt se minek egyáltalán másnak hazudni magunkat? A valóságosnál dicsőbb múlttal jobban verhetjük a mellünket? Ezzel a megcsonkított trianoni országmaradvánnyal, meg egy fideszkomcsi kormánnyal? Erre büszkébbek lehetünk ha előtte mégnagyobbak lettünk volna mint amilyen nagyok tényleg voltunk? Amekkorát buktunk, annál pont nem kéne nagydobra verni hogy mégmagsabbról sikerült a mutatvány. :D

bölcsbagoly 2019.07.30. 18:11:36

@BiG74 Bodri: mit sikerült megértened abból amit eddig írtam? Úgy néz ki hogy semmit! Úgy nem lehet vitába szállni, hogy a másik fél gondolatai az egyik fülünkön be, a másikon meg ki. Jómagam igyekeztem minden kérdésre, felvetésre válaszolni. Részetekről nem találkoztam ilyesmivel. Csak az értetlenkedéssel. OK, hogy ilyennel esetleg még nem találkoztatok, de nem kellene alapból visszautasítani, átgondolás nélkül. S megpróbálni cáfolni, mert ha az nem megy, akkor kénytelenek vagytok igazat adni! S ezt kínosnak éreznétek így inkognitóban is?

bölcsbagoly 2019.07.30. 18:18:07

@kolomparlole1114: bigottak számára soha sem lehet megcáfolni a hitüket! Talán idéznéd és bizonyítanád ezt a tudományos tényállást. De nem véleményekkel, mert azokkal tele a padlás!

Bright side of life 2019.07.30. 18:19:12

@bölcsbagoly:
“Egy amatőr ásványgyűjtő vagy kövületvadász is találhat igen értékes leletet, de ettől még nem lesz tudós, hanem az aki azonosítja, leírja, elhelyezi a rendszerben és képes a jelentőségét is felmérni. S ez nincs másként a többi tudományágban sem.”

Helyettesíts be a szövegedbe egy levéltárost, egy eltitkolt és előkerült dokumentumot és egy történészt és megjöttünk...:)

bölcsbagoly 2019.07.30. 18:19:52

@kolomparlole1114: ez is egy vélemény, csak buta, de az is valami.

bölcsbagoly 2019.07.30. 18:33:25

@Bright side of life: erőltetett párhuzam, mivel az illető ásványt vagy kövületet ( s még megfelelőjét sem igen) még nem látta emberi szem, míg az illető iratot leírta egy emberi kéz, nemde? Ergo, nem lehet új tudományos eredmény az emberiség számára! Ez az összemosás teszi lehetetlenné hogy megértsétek a problémát a humántudoimányok tudományosságát illetően! Ugyanis a tudomány az emberre vonatkozó fogalom, ember nélkül nincs tudomány sem! Tudományról csak az ember vonatkozásában lehet beszélni! Tehát csak azóta létezhet - mint az emberiség által összegyűjtött ismeretek halmaza - mióta tudattal rendelkező, beszélő ember létezik a Földön! Ebből következik, hogy ami már előzőleg ismert volt az ember által, azt nem tekinthetjük újnak.
Tehát nem érkeztél meg sehova! -:))

kolomparlole1114 2019.07.30. 18:40:08

@bölcsbagoly: Hát pont ezt mondtam a te véleményedre, örülök hogy egyetértünk!

kolomparlole1114 2019.07.30. 18:43:00

@bölcsbagoly: Hát akkor idézd hol cáfolta meg a TUDOMÁNY a tudományt! Ne csak papolj róla!

Ui: Az ufóhívő kókler echotévé és fajtája nem tudomány! Tudtad? Vagy ma is tanultál valamit?

bölcsbagoly 2019.07.30. 18:44:19

@bölcsbagoly: félreértések elkerülése végett, az ismertség csak a helyes felismerésre vonatkozik, hiszen a z égboltot is jó ideje ismeri az ember, de kevesen tudták azt helyesen értelmezni, vagy Plinius idejében a vonuló madarakról (pl.a fecskékről) azt tartották, hogy mocsarakban , az iszapban telelnek át! Ergo, ismerték azt hogy vonulnak, csak a helyes válasz volt ismeretlen arra, hogy hova. S millió más dologgal hasonló a helyzet, no ezeket tisztázta azután a tudomány (ha tudta!). Ugyanis a tudomány sem tud mindent. Számtalan olyan természeti jelenség létezik amelyekről vagy nincs tudásunk, netán rá magyarázatunk, sőt sokra soha sem fog fény derülni!

bölcsbagoly 2019.07.30. 18:45:43

@kolomparlole1114: nem ereszkedem le bugrisok szintjére! sorry....

kolomparlole1114 2019.07.30. 18:49:15

@bölcsbagoly: Nem úgy tűnik mintha nem ereszkedtél volna le a saját szintedre...

Amúgy örülök hogy beismerted hogy nem is tudod semmivel alátámasztani a fantazmagóriára épülő hantázásaidat, legalább a képzetlenebbek is tudják már hogy nem kell a kérdést se elhinni a mondanivalódból.

Bright side of life 2019.07.30. 19:08:29

@bölcsbagoly:
“Tudományról csak az ember vonatkozásában lehet beszélni! Tehát csak azóta létezhet - mint az emberiség által összegyűjtött ismeretek halmaza - mióta tudattal rendelkező, beszélő ember létezik a Földön! Ebből következik, hogy ami már előzőleg ismert volt az ember által, azt nem tekinthetjük újnak.”

Lenyűgöztél... ehhez a magassághoz én nem érek fel (mondjuk, nem is akarok:)).
Egy kicsit sajnállak, hogy kénytelen vagy erősen szűrni a közönséget, akiknek eme gondolataidat kifejtheted, ha el akarod kerülni a hangos derültséget...:)
További szép estét!

kolomparlole1114 2019.07.30. 19:23:17

@Bright side of life: Ez egy meg nem értett mimóza chemtrailes az echotévéről...

bölcsbagoly 2019.07.30. 19:40:11

@Bright side of life: láthatóan csak a bunkó bugris kekeckedő stilust szereted, de nem velem! sipirc....az elvbarátaiddal együtt....

vajdasagi 2019.07.30. 20:04:50

@bölcsbagoly: Én csak egy laikus informatikus vagyok. Érdeklődve olvastam a blogot is, meg a kommentá-áradatot is. Ha ön nem tartja tudománynak a humántudományokat, az teljesen rendben van - joga van ehhez. De ezt a csatát nem ezen a blogon kéne megvívnia. Itt arról lenne szó, hogy mi igaz a sumér rokonságból? A sok különböző hozzászólásból nekem eléggé egyértelmű, hogy semmi sem igaz belőle.

Azt nem tudom, hogy kit nevezhetünk tudósnak, de az világos, hogy a finnugor nyelvrokonságot tagadók a saját kishitűségüket próbálják valami kreált hősi múlttal kikúrálni. Ezzel nem jutunk előrébb a jövőben.

kolomparlole1114 2019.07.30. 20:18:22

@bölcsbagoly: Még mindig nem veszed észre hogy magadról bezélsz, mimózagyerek?

BiG74 Bodri 2019.07.30. 20:20:59

@vajdasagi:
Hol van benne a hősi?
Félreértés ne essék, nekem mindegy alapvetően, hogy mi a bizonyítható nyelvi és genetikai rokonság. Csak nem értem, hogy mi a halszagú a finnugor nyelvrokonságban, és mitől dicső a remélt szkíta rokonság?

kolomparlole1114 2019.07.30. 20:26:26

@vajdasagi: Pontosan. A turulhívők a saját prekoncepciójukhoz gyártanak "bizonyítékot". Pedig nem az az érdekes hogy ki mit tud hazudni arra hogy "miért pont Lenin", hanem hogy _valójában_ mi is a múltunk. Akár nigger, akár cigány, akár zsidók vagyunk, tökmindegy, csak legyen valós.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 20:27:47

@vajdasagi: nem krealni akarunk egy masik multat, hanem azt mondjuk, a finnugor ervek nem elegensoek a szkita hun nagyar szarmazas cafolatara. ennyi. jelwznem nem a finnugorizmust cafoljuk a szkita eredetet, hanem a finnugor akarja eltorolni a szkitat...
nem mindegy melyik volt elobb. azert vicces lenne ha ugy tennemk mintha mindiga finnu. vonal lett volna es azt cafolnank a szkitaval es nem foeditva.
annak hogy a szkitak mitol lwttek indoarja nepek illetve irani nyelvuek...senki nem ad valaszt.ert nyelvemlekek nincsenek, lb amnyira hogy semennyire. de azt azert kinyelveszkedtek mar h irnai nyelvuelk voltak...veletlenul sem ragozo...aaa dehogy indoeuropai.

kolomparlole1114 2019.07.30. 20:36:00

@FILTOL: "a finnugor ervek nem elegensoek a szkita hun nagyar szarmazas cafolatara"

Ahogy a szkíta kitalációk se elegendők a finnugor tények cáfolatára.

"a finnugor akarja eltorolni a szkitat"

A tény a kitalációt? Jóhogy.

"hogy a szkitak mitol lwttek indoarja nepek illetve irani nyelvuek...senki nem ad valaszt"

De, a tények. Meglepő módon: annak születtek. Általában így lesz valaki valamely nép tagja.

DFK 2019.07.30. 20:46:15

A nyelvészet sajnos nem tudomány. Különösen a finnugorizmus nem az. Pláne nem tény, hanem egy hipotézis.
A magyar nyelv honfoglalás előtti állapotáról semmilyen adat sincs. Így hát az egész csak fantáziálgatás.

kolomparlole1114 2019.07.30. 20:53:04

@DFK: Az australopithecusok se mondták el hogyan lett belőlük homo sapiens, mégis tudjuk. A tudomány az már csak ilyen.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 21:42:36

@kolomparlole1114: mitol kitalacio egy nep hite es hagyomanya?
melyet regeszeti forrasok es muveltsegbeni nyomok es azonossagok, valamint kulturalis kontiunitas is igazol. egyedul a finnugorizmus probalja cafolni, de attol h leirod 1000x h ez az igaz, ez nem lesz tudomanyos erv. amit en allitok annak van bizonyiteka, szamtalan, a finnugor elmélet meg csak kitalacio, semmi alapja nincs.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 21:44:58

@kolomparlole1114: Általában így lesz valaki valamely nép tagja"
milyen nyelven beszéltek? ne sukeltelj hanem viríts...milyen nyelvemlék alapjan allapitottak meg h az i.e. 400 ban a paziriki szkitak milyen nyelven beszeltek?

Laszlovszky András 2019.07.30. 21:51:51

@FILTOL: Már hogyne lenne alapja. Csak ahhoz előbb ismerni kéne a fikázandó állítást. Én magam se vagyok a finnugor elmélet híve, de az tény, hogy a finnugor elmélet egy tudományos elmélet, amit nem emóciókkal kell csikkzsebből elutasítani, hogy tudományos módszertant alkalmazva tudományosan megcáfolni. Na ez az, amit a turulos sumerek sose képesek véghezvinni, és én külön haragszom rájuk, mert az én hitelemet rontják azzal, hogy ha én (majd ha eljutok a publikációig) a finnugor elméletet megalapozva akarom vitatni, rögtön bedugnak a fantaszták közé. Ezért külön káros ez a sóder, mert ellehetetleníti a tudományos vitát. Bár persze erre se lesz már sokáig szükség, mert majd a MAKI dilettánsai elintézik, hogy ne kelljen tudományos vita semmiről. Már most Padányi Viktortól van idézet a MAKI főlapján, ami a világ szégyene.

kolomparlole1114 2019.07.30. 21:52:48

@FILTOL: Mert a hit nem tény,c sak kitaláció, mese. Azért is hívják hitnek, mert csak hinni lehet benne, bizonyítani nem. Mint az ufók. Hagyománynak is elég meredek nevezni pár beszittyózott 0 IQ-s kocsmatöltelék "szerintem", "az semmi, mondok jobbat" színvonalú kitalációit. Szkíták, hunok, persze... Miért nem egyből a Jedik leszármazottai vagyunk?

kolomparlole1114 2019.07.30. 21:54:24

@FILTOL: Megteszik helyettem ezt a TUDÓSOK, akiknek ez a szakmájuk, éveket tanultak hozzá egyetemen. Nem ilyen echotévés tegnap még pizzafutár, ma már önjelölt sámánok.

kolomparlole1114 2019.07.30. 21:58:51

@Laszlovszky András: Pontosan. Ha valaki tud jobbat, mutassa be a bizonyítékait! Csak ne az echotévé jósnője legyen az. :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 22:03:32

@kolomparlole1114: aha...korbe ert az ervelesed.sajat tudas nulla bezzeg a tudosok.ahhha...ez a tudomany? vagy a vallasos hit? mert a TUDOSOK azt mondtak.
figyelj haver, lehet h a te csaldodban nem lehet tudni ki honann szarmazike s az emberek korulotted olyanok mint amit idebüfögtel, de egy rendi tarsadalomban nem talaltak ki maguknak ősöket
az a 19.sz utan lett divat, mert a sok bearamlott kazár akart valamivel villogni. es kamu kutyabort vett maganak, mert megiscsak jobban hangzik mint h tegnap esett be a karpat medencebe.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 22:05:55

@Laszlovszky András: ervelesi hiba...EN soha nem allitottam sumer rokonsagot, de ertem en.egyszerubb sumerezni...
grat.

Laszlovszky András 2019.07.30. 22:10:58

@FILTOL: Őszintén szólva a hunszittyáktól se olvastam még értékelhető cáfolatot a finnugor elméletre, úgyhogy tök mindegy. Az egyetlen kivétel talán Marácz lehetne, de ő is rögtön elmegy konteókba, meg gyöknyelvezésbe, miután magának az elméletnek hibáit jól bemutatta. SENKI nem adott még értékelhető alternatívát a finnugor elméletre. Én erre készülök úgy harminc éve. Előbb-utóbb meglesz.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 22:17:00

@Laszlovszky András: oke, akkor gy gondolat kiserlet.
regeszet, muvelodestortenet
szkita leletek a kárpát medenceben...vannak
finnugor népek leletei nincsenek.
szarvas, solyom mint fejedelmi es szakralis jelkep, szkitaban magyarban van, finnugorban semmi. ilyen.medve tisztelet van...az indoeuropai parhuzama a nemet es orosz...
lovas eletmod, szkitaban magyarban egyértelmű, finnugorben nulla.
íj hasznalata.a magyart es a szkitat mindig az ijjal jellemezték...a finnugort?semmi.
lovasijaszat, szkita kortól az arpad korig alap, meghatározó, jellemzo.finnugornal nulla.
ezek ah állításaim mind irott es targyi emlekkel igazolhatóak. a folyamasossag a muveltsegban , az onazonossagban 1000 eveken at azonos.
mi tud a finnugor elmelet a nyelvi bizonyitekok mellet barmit ami a fent emlitetteket cafolja?

kolomparlole1114 2019.07.30. 22:17:14

@FILTOL: "aha...korbe ert az ervelesed."

Ezt hívják konzisztensnek. Nem kérdem meg hogy tudod-e mit jelent az, mert még azt se tudod, nemhogy mást.

"sajat tudas nulla bezzeg a tudosok.ahhha...ez a tudomany?"

Már hogyne lenne, tudom a tényeket. Te gondolom a Pithagorasz tételt is csak akkor fogd elhinni, ha te magad találod ki (újra), a tanárnak nem hiszed el hogy úgy van az. De mivel idáig sose fogsz eljutni, marad az echotévé szintű ufóhit, meg a háttérhatalom, chemtrail, szíriuszi szkítaturul Jézus, mert az pont az ilyen szefósok szintjére van méretezve.

"lehet h a te csaldodban nem lehet tudni ki honann szarmazike s az emberek korulotted olyanok mint amit idebüfögtel"

Nyugi, a te származásodat lehet tudni, az indoeurópai népek legindiaibb ágából származol, az érinthetetlenek közül.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 22:19:21

@Laszlovszky András: de nem erted hogy nem a szkita elmeletnek kell cafolnia a finnugort, hanem a finnugor elmelet nem cafolta SOHA meggyozoen az előbbitm. nem hiszem el hogy ezt nehez felfogni?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 22:21:53

@kolomparlole1114: nem az en csaldom elso emlitese a Zemplenbol van, Matyastol kaptak nemességet . Boksai, Boxai neven. azota ott elunk. ennyi. de sertegethetsz nyugodtan, nem helyettesiti az erveles az igaz, de teged szotakoztathat, belatom.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.30. 22:30:08

@kolomparlole1114: Te gondolom a Pithagorasz tételt is csak akkor fogd elhinni, " a tétellel szamtalan peldat megoldottam, ami igazolja h a tetel avlos, igaz.
de hiaba keresem a finnugor nepek nyomat a magyar hagyomanyban saaajnooos nincs nyoma.
de nyelveszkedjetek nyugodtan, es hozzatok mar a nyelvi emlekek melle nehany kulturalis vagy regeszeti emleket is ha lehet. mert essig csak a sziriuszozasoddal van tele a pallás...

Laszlovszky András 2019.07.30. 22:31:18

@FILTOL: Szerintem néha olvasni is kéne, nem csak írni. Rajtam ne kérd számon a finnugor elméletet, ráadásul ez az írás se erről szólt. Szóval terelgetés helyett esetleg beszélhetnél a témáról is.

kolomparlole1114 2019.07.30. 22:32:48

@FILTOL: Látom abból a viccből vetted az érvelési alapodat, hogy a palesztin meg a zsidó vetélkedik kié az ősibb civilizáció.
- A palesztin földben ősi vezetékeket találtak, tehát mi már 5000 éve is ismertük a távírót.
- Az semmi, zsidó földben meg nem találtak semmit, tehát mi már akkor is ismertük a mobiltelefont.

kolomparlole1114 2019.07.30. 22:33:46

@FILTOL: Azt cáfolta már valaki hogy a zimbabwei mókusoktól származunk? Nem? Akkor igaz...

kolomparlole1114 2019.07.30. 22:34:34

@FILTOL: "Boksai, Boxai neven"

Boxos lesz az... :)

kolomparlole1114 2019.07.30. 22:35:52

@FILTOL: "de hiaba keresem a finnugor nepek nyomat a magyar hagyomanyban saaajnooos nincs nyoma"

Ha keresnéd, megtalálnád, mert ott van az. Olvass el egy általános iskolai tankönyvet kezdésnek, így utólag.

japapapapa 2019.07.30. 23:21:00

Jobbról az Indusvölgyi, balról a Nílusvölgyi, civilizációk fejlődtek ki legelőbb vagy 6-8 ezer éve. Namost egyik sem egy nép volt, sem nem egy nyelv. Hanem törzsszövetség(ek)ből kialakult (akkor hatalmas és gazdagnak számító) kvázi civilizáció(k). Nemzetiségi eredetük illetve összetételük az őskor homályába vész, vitás és és szegényes az ismeretünk róluk. Ezekkel egyidőben nagyjából, nagyvonalúan számolva, de valójában legalább 100 évvel később jött létre a dél-mezopotámiai vagy ha tetszik sumeri államszövetég! Szintén nem egy nép és nem egy nyelv!!!! Sőt, még kevésbé. A proto sumeri népek, azaz ősnépek, sumér civilizációt megelőző népek, akik lényegében a dél-mezopotámiai ősközösségek, törzsek ill primitív települések vad vérengző népei (épphogy nem még kannibálok) fosztogatták előbb az arra járó karavánokat, aztán a hajókat is (akik voltak olyan óvatlanok és kikötöttek a környéken (kb ahol a mai Kuwait van)... A két nagy (Indusi-NÍlusi) között félúton van ez a hely ugyebár. Olyan volt ez akkor mint most Szomália partjai. Ahogy egymás felé oda-vissza (Nílusi-Indusi) vonultak a gazdag kereskedelmi karavánok illetve útvonalak, rendre fosztogatták illetve pusztították ha tehették őket a protosumeriek, mígnem meggazdagodtak, és tanultak is sok mindent az érkező letelepedőktől mindkét irányból (hiszen elég hamar már kénytelenek voltak hadseregekkel kísérni a karavánokat ugyebár, s a katona meg olyasféle ha meglát egy helyi menyecskét, akkor lehet hogy ottragad ugye...), Fegyvereik, fejlett eszközeik lettek és védett városállamokat építettek, hogy így méginkább harcképesek legyenek (eközben ő maguk is óhatatlan termelni, bányászni, gyártani és kereskedni kezdtek... Ur, Uruk, Kis stb (ezek pl elég magyarosan hangzanak és még adekvátak is, hogy urak akartak lenni a környéken, de ez természetesen inkább csak belemagyarázás), tehát már egyre kevésbé raboltak, inkább bekapcsolódtak a kereskedelmi rendszerbe Indusvölgy és Nílusvölgy közt.. Azonban aztán még egymással is háborúzgattak ugyebár a gombaként földből gyorsan kinövő kisebb nagyobb először önálló városok ill városállamok... főleg az északi agresszív sémitákkal (elsősorban eleinte akkádok), akik mindent akartak, végül meg is szerezték amúgy (már akkor jellemző volt rájuk ez... változott-e valami azóta..? XD), a karavánok áruit is Ur és Uruk (illetve az idővel épülő újabb nagy városok gazdagságát, csakhogy le lettek győzve, és vissza lettek kergetve északra az első időszakban.
Néhány nagy háborúban mindkét nagy civilizáció is segítette a sumeri szövetséget, hiszen a sumeri városokra már hasznos partnerként, vásárlóként tekintettek... Aztán jött egy nagy mezopotámiai kiegyezés, és szövetséget kötött a legtöbb ottani városállam (hiszen északon is fejlődés zajlott, szépen másolgatták a déli zikkuratokat ésatöbbit az akkádok, tán már Bablon alapjai épülgettek ekkoriban...
S jött egy boldog békeidő, amit sumer néven hívnak őrült módon és teljesen tévesen a a történészek. Ahogy nincs balkán nép, nincs balkán nyelv, úgy nincs sumer nép és sumer nyelv sem, hanem ahogy vannak balkáni népek és balkáni nyelvek, úgy van sumeri nyelv és népek.... Nem volt sajnos hosszú eme sumeri aranykor ( megismétlem sem a nyelv, sem a nép nem létezik és sosem létezett, hanem ez a név egy nagyobb földrajzi területi egység, egy régió neve); addig Mezopotámián át; egyre több városállam alakult ki, majd szövetséget kötöttek és ez lett a Sumeri cvilizáció, a nyelvet ill írást szabványosították idővel valóban, de az nem a sumér nemzet nyelve volt, hanem a sumeri civilizáció volt, melyben az akkádok is benne voltak (a sumér nyelvnek nevezett hülyeség ezért hasonlít feltűnően az akkád nyelvre ugyebár, mert pl UGYANAZ), azt ezt alkotó nemzetek közös, szabványosított nyelve, ami nem kizárt, sőt inkább igen valószínű, hogy egy mesterséges nyelv volt egyébként és pontosan azért ragaszkodtak hozzá, hogy a sok harcias törzs és nép szót értsen és ne legyen bábeli zűrzavar (hmm de érdekes, Bábel, azaz Babilon is ott volt Mezopotámiában, Sumer földjétől nem is annyira messze északra, hiszen Sumér nem mást jelent mint Dél-Mezopotámiát... a "sumér nyelv" és "sumér nép" tehát csak egy úgymond technikai gyűjtőnév (mely kapcsán számtalan vitás és nem tisztázott kérdés van, amit szerényebb és bölcsebb kutatók ill szakemberek be is látnak, kár hogy elég ritkán). A valódi nemzetek, törzsek, népek és nyelvek, melyeket sumer név magában foglal igen széles palettát mutatnak, akár mondjuk pl a latin nyelvek és latin népek ... Ezt kéne felfogni legelőbb és már kevesebb zagyvalék ömlene a fejekből... ;)

kolomparlole1114 2019.07.31. 00:56:11

@japapapapa: "Ezekkel egyidőben nagyjából, nagyvonalúan számolva, de valójában legalább 100 évvel később jött létre a dél-mezopotámiai vagy ha tetszik sumeri államszövetég!"

Ez miből jött ki? A sumérok "idő előtt" :) 3500 körül már állt Uruk városa, az egyiptomiak 0. dinasztiája csak 3200-3000 krörül kezdődött.

"a dél-mezopotámiai ősközösségek, törzsek ill primitív települések vad vérengző népei (épphogy nem még kannibálok) fosztogatták előbb az arra járó karavánokat, aztán a hajókat is (akik voltak olyan óvatlanok és kikötöttek a környéken (kb ahol a mai Kuwait van)"

Ez a kalózkodás miből derül ki? És miért pont Kuwaitban kötöttek volna ki, mikor akkor ott még víz volt? Sumer az valahol félúton volt a mai Kuwait és Bagdad között! Ez a fosztogatás teória amúgy is eléggé sántít, nem voltak akkor még olajtankerek amik oda-vissza dzsaltak volna arrafelé. 1-2 bárka kifosztásából meg nem lehetett volna még egy városállamot se létrehozni, fenntartani. Ahhoz termelni kell. A fosztogatás max egy iparágnak jó, pár embert felszív, akiknek már nem jut föld amit túrhatnának, de semmi több. Minek is fosztogatták volna azt az arra tévedő 1-2 csónakot, mikor elég volt elhinteni pár magot, és csak úgy jött a búza a földből? Sokkal nagyobb. és biztosabb biznisz volt ez, mint pár csónakot hesszelni.

"még egymással is háborúzgattak ugyebár a gombaként földből gyorsan kinövő kisebb nagyobb először önálló városok ill városállamok... főleg az északi agresszív sémitákkal (elsősorban eleinte akkádok)"

Eleinte inkább amoriták, akik szintén sémik voltak, és nyugatról jöttek, annyira hogy sumerül mardunak hívták őket, ami nyugatot jelent, és Marduk főisten is róluk kapta a nevét. Valszeg akkor épült be a mondavilágukba amikor átvették az irányítást az óbabiloni kor végén, Hammurapival az élen. Nem ritka az ilyesmi, a görögöknél a titánok is feltehetően a megelőző korok istenei voltak, aztán jöttek az újabb görög csoportok, és mivel ők voltak a győztesek, az ő isteneik kerültek felülre, a régiekből meg "csak" titánok lettek.

"S jött egy boldog békeidő, amit sumer néven hívnak őrült módon és teljesen tévesen a a történészek."

Nem hívják úgy. Sumer a terület neve, ők magukat sose nevezték sumernek.

"megismétlem sem a nyelv, sem a nép nem létezik és sosem létezett"

Ha többször mondod el, attól még nem lesz igaz. A nyelv annyira létezett, hogy azt is tudjuk 2 részből állt össze. A helyben lottlakó őslakosok és az Irán felől érkező őssumérok nyelve olvadt össze.

"sumeri civilizáció volt, melyben az akkádok is benne voltak"

Az akkádok más nép voltak, más nyelvvel, ők csak az ékírást vették át a saját nyelvük leírására.

"Sumér nem mást jelent mint Dél-Mezopotámiát"

Csak egy részét. A legdélebbit. Mezopotámia, alias folyóköt, az egész Tigris-Eufrátesz köze.

DFK 2019.07.31. 06:20:36

@kolomparlole1114: merthogy az australopithecusokból nem lett homo sapiens. Ugyanis az ember törusfejlődésének oldalága volt az a nemzettség.

DFK 2019.07.31. 06:22:29

@kolomparlole1114: ráadásul pont az említett tudományterület jelentős része találgatás.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.31. 08:13:59

@kolomparlole1114: majd ha megjeleni a magyar hagyomanyban ez meg a jedik akkor foglalkozok ilyen baromsaggal.addig ez a te agymenesed. a szkita szarmazasnak ahogy fent már emlitettem vannak nyomai, a finnugornak nulla. de nyomhatod meg a süketet.

kolomparlole1114 2019.07.31. 12:14:19

@FILTOL: PEdig pont ilyen baromságokkal foglalkozol. Észre se vetted hogy rólad volt szó? Ennyire hülye vagy?

kolomparlole1114 2019.07.31. 12:32:19

@DFK: Az egész tudomány egy találgatás, csak nem mindegy hogy ki találgat és mit. Tudósok, tények alapján állítanak fel hihető elméleteket, és ezek közül az gyűz amit a valóság igazol (igen, ez a helyes megfejtés), vagy pár elmeroggyant kocsmatöltelék bebaszva hantázik valamiről összefüggéstelen mondatokat az echotévén? A hungarosumér fantazmagória ez utóbbi.

Amúgy se értem minek kellenek nekünk kitalált ősök? Ettől majd elszégyellik magukat a románok és visszaadják Erdélyt? Útlevél nélkül utazhatunk ezentúl a volt hun területekre?

DFK 2019.07.31. 14:15:11

@kolomparlole1114: az látszik, hogy nem tudománnyal foglalkozol. A hipotéziseket adatok alapján állítják fel. A finnugoristák pont az alapnak, azaz az adatoknak vannak híján (a sokszor hivatkozott finnugor alapnyelvről nem maradt fenn semmi).

kolomparlole1114 2019.07.31. 17:28:05

@DFK: Pontosan, ADATOK alapján. Nem echotévés turbómagyar bemondások alapján. Jól mondod! De ha te is tudod, akkor mit értetlenkedsz?

Milyen adatoknak is lennénk híján? A tényeknek? Már az általános iskolai törikönyvben is benne vannak. Csak el kéne olvasni. Gondolom ez az ami nem megy a szittyaturul vallás híveinek.

japapapapa 2019.07.31. 18:43:31

@kolomparlole1114: Örömmel olvasom, hogy nagy vonalakban egyetértünk... :D

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.31. 18:59:24

@kolomparlole1114: ne haragudj, de nemhogy vitakeptelen vagy, hanem kb meg beszelgetesre is alkalmatlan. a szkita eredetnek hagyomanyai vannak, irott, regeszeti es muvelodestorteneti adatok, ismétlem, adatok vannak a folytonossag letezesere. a jedizes sziriuszozas es bantuzasbol nem lesz ADAT amibol a nyelveszeti fikciokon tul BARMI igazolna az elmeletet. de ha tudsz mutatsd, ezt kerem tegnap ota.eholyett tankonyvezel, meg jedizel.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.31. 19:01:36

@kolomparlole1114: hungarosumér "
senki nem állított ilyet a vitapartnereid kozul...

tapar utód 2019.07.31. 19:24:54

"A jelenségnek elsősorban fonológiai problémái vannak. A g hang egy torokhang, a gy pedig egy palatális (lágyított, jésített) d. Torokhangok gyakorlatilag soha nem palatalizálódnak..."

Hogyhogy nem? Hogy lett a latin g-ből palatális magánhangzók előtt az olaszban és a románban dzs? Csak nem gy-n keresztül?

Hogy is hangzik az ógörög ἄγγελος mai görögül?
hu.forvo.com/word/%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82/#el

Laszlovszky András 2019.07.31. 21:57:37

@tapar utód: Nem gy-n keresztül. Egészen egyértelmű, hogy a klasszikus latin és a középkori latin között ott is j-sedés volt, pont ugyanúgy, mint a görögben. Teszem azt a Szergiosz a középgörögben is Szerjosz lett, meg nagy valószínűséggel a késői latinban is. Aztán lett az olaszban a Sergiónak a jelenlegi kiejtése. A j hang dzs-vé válása ott van az angolban, a franciában zs, a spanyolban meg egyenesen h. Egyikben se volt soha gy hang.

tapar utód 2019.07.31. 22:53:14

@Laszlovszky András: Az igaz, hogy a görögben a zöngés zárhangok elvesztették a zárjukat, de csak ha nem volt előttük nazális. Nazálisok után nem szoktak a zárhangok gyengülni. Így az ἄγγελος szó mai görög gy-s ejtését aligha előzhette meg j-s ejtés. Ahogy a klasszikus görög [mb]-ből nem lett [mv], úgy az [ŋg]-ből sem lett [ŋj].

Ami meg a latint illeti, elég fura, oda-vissza ugráló nyelvi változás lenne, ha a [g] zárhang előbb [j] közelítőhanggá gyengülne, aztán visszaerősödne az olaszban [dzs]-vé, a franciában meg [zs[-vé.

Ennél jóval hihetőbb, hogy a palatálisok előtti [k], [g] képzése előbb előrébb tolódott a palatális területig [ty], [gy], aztán még előrébb a posztalveoláris területig [cs], [dzs] (mai olasz). Az olasznál nyugatabbra levő román nyelvekben a [cs] még előrébb tolódott, lett belőle [c], de nem maradt az, mert aztán réshanggá lazult, és lett belőle [sz] vagy [θ]. A franciában a [dzs] előretolódás nélkül lazult [zs]-vé.

Vö.
www.quora.com/Why-is-it-that-the-c-in-latin-is-pronounced-as-k-whereas-in-Italian-the-c-is-pronounced-as-ch-How-did-this-evolve/answer/Joonas-Vakkilainen

tapar utód 2019.07.31. 23:11:23

@Laszlovszky András: Még egy érv arra, hogy a latin k, g előbb ty, gy lett, és csak aztán tolódott előrébb, hogy az albán ty, gy-vel vett át a kései latinból ~ korai olaszból szavakat annak ellenére, hogy az albánban van cs és dzs is:

latin centrum → albán qendër
en.wiktionary.org/wiki/qend%C3%ABr#Etymology

latin gemō → albán gjëmoj
en.wiktionary.org/wiki/gj%C3%ABmoj#Etymology_1

Laszlovszky András 2019.08.01. 01:24:35

@tapar utód: Az albán qendër pont azt mutatja, hogy ők nem a kései latinból vettek át bármit is, hanem még a klasszikus korban romanizálódó illírek leszármazottai. A kései latin ce nem ment volna vissza ke ejtésbe. Ez pedig buktatja a következőt is.

Ahogy a k-ból nem lett ty sehol, úgy a g-ből se gy. Ezek a palatálisok a magyarban amúgy is eléggé hungarikumok. A gy egyértelműen palatális d, és vagy j, vagy nazális g, vagy t/d megfelelői vannak a türk nyelvekben. Ugyanaz a j>gy hangváltozás pedig a középgöröggel is adatolható.

kolomparlole1114 2019.08.01. 05:53:39

@FILTOL: Már korábban is elmondtad magadról hogy mennyire hozzánemértő, ellenben habzó szájjal fröcsögő kisgyerek vagy, nem kell 20-szor megismételned. Tudjuk. Nem is számítunk téged egyenrangúnak, csak röhögünk rajtad.

"a szkita eredetnek hagyomanyai vannak"

Az echotv-ben... Akinek az szint, annak csak gratulálni tudok. Holnap Pandacsöki Boborjántól fogsz idézni?

kolomparlole1114 2019.08.01. 05:54:49

@FILTOL: Azok közül nem, de te nem vagy vitapartner, annak alkalmatlan vagy.

DFK 2019.08.01. 06:04:51

@kolomparlole1114: akkor sorold az 1500, 2000, 2500 éves finnugor nyelvemlékeket.
Nos egyébként a finnugorizmus bizonyítékai csupán az az 5-10 szóegyezés, ami az ált iskolai tankönyvekben van...

DFK 2019.08.01. 06:12:58

@kolomparlole1114: egy szóval se mondtam, hogy szittya vagy sumér lenne a magyar. Csupán krotozáloma finnugor elméletet, rámutatok a gyengeségeire. Tudományos megfontolások alapján.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.08.01. 07:48:29

@kolomparlole1114: nem az echo tvben, hanem irott forrasokban.
de jatszhatod az idiotat.

tapar utód 2019.08.01. 08:09:46

@tapar utód: Bocs, lehet, hogy le kellett volna írnom, hogy az albánban a q betű a ty hangot jelöli, a gj pedig a gy-t..

Még egy cáfolat arra, hogy "torokhangok gyakorlatilag soha nem palatalizálódnak":
hu.forvo.com/search/chiamo/

Nem tartozik a velárisok palatalizációjának a kérdéséhez, csak a pontosítás kedvéért: az albán nem romanizált nép.

Laszlovszky András 2019.08.01. 08:29:27

Bocs, minden nyelvhez nem érthetek, mindenesetre az albán vajmi kevés szerepet játszik abban, hogy a magyarban hogyan alakult a gy hang. Amúgy az albánt meglehetősen sokan írják le romanizált népnek, és magam is úgy gondolom, hogy ez a logikus folyamat.

kolomparlole1114 2019.08.01. 12:22:55

@DFK: Előbb sorold te fel az 1500, 2000, 2500 éves hungarosumér nyelvemlékeket!

kolomparlole1114 2019.08.01. 12:23:38

@DFK: Meg mehet mellé az ugyanilyen idős szittya-szíriuszi-japán-kínai is...

kolomparlole1114 2019.08.01. 12:27:09

@FILTOL: Az idióta címet már lefoglaltad magadnak, öcsipöcsi... Milyen írások, mesekönyvek? Turbótálib Hunorka 2 kisfröccs után ezt írta le a jósnőjével való konzultáció után? Pont az ilyen "bizonyítékokról" szól ez a cikk is. De tudod mit, mutasd te is a "bizonyítékokat", ne csak hadoválj bele a nagyvilágba! Echotévés turbómagyar kitaláció nem ér!

kolomparlole1114 2019.08.01. 13:42:13

@FILTOL: És újra bebizonyítottad hogy nem értesz semmiez se, a tényekről halvány lila fingod nincs, csak trollkodni jársz ide.

DFK 2019.08.01. 14:02:01

@kolomparlole1114: mondom, nem állítom, hogy van sumér rokonság. Csak a másik hipotézist bírálom. Mint ahogy a bölcsészettudományok szánalmasságát szoktam hangsúlyozni.

kolomparlole1114 2019.08.01. 14:11:31

@DFK: Lehet bírálni, csak nem olyan "tényekkel" mint amiről ez a cikk is szól. A "Szent Fitymaszűkület 1000 éve leírta, és akkor az úgy is van, mert hát 1000 éve még nem hazudott senki" érveléstől a hajam égnek áll. Elég csak Dugovics Tituszra gondolni. Igaz az a legenda csak 200 éves, de akkor már biztos rászoktak a hazudozásra, addig nem.

Laszlovszky András 2019.08.01. 14:56:41

@DFK: Aki a bölcsészettudományok szánalmasságának hangsúlyozását büszkén emlegeti, ráadásul még érvként is használja, az mégis mit akar a tudománytól? El lehet olvasni a Hetvenhét magyar népmesét, és igaznak hirdetni a három-, hét- és tucatfejű sárkányokat is. Ott biztos nem kell a szánalmas bölcsészettel számolni.

DFK 2019.08.01. 16:43:39

@kolomparlole1114: nem is olyan tényekkel bíráltam.
süti beállítások módosítása