jártamban-keltemben

Magyar települések Sumeriában?

2019/07/27. - írta: Laszlovszky András

térképolvasási segédlet

folyamkoz_a_sumer-korban.png

Van egy térkép, aminek az értelmezése sokaknak gondot okoz. Illetve nem is okoz gondot, mert minden skrupulus nélkül értelmezik félre, és teszik közkinccsé a hozzá nem értésüket. Ha ezt a térképet történetesen nem én csináltam volna a Wikipédia számára, akkor is tudnám, hogy ahol Dzsemdet Naszr, Kúta, Uruk, Agade és Babilon együtt szerepel, azt nem lehet úgy értelmezni, hogy azon minden egy korú, és minden egy nyelven olvasható.

Rengeteg áltudós cuppant rá erre és hasonló térképekre, hogy magyarul olvasgasson rajtuk. Ez a térkép különösen divatos lett, talán mert magyar átírással vannak rajta a helynevek, így nem okoz külön gondot mondjuk egy angol térkép Kish feliratának kiejtése. Én most kiválasztottam egy állatorvosi lovat, Matek Kamill hagymázait, aki a HunTv (már ez is beszédes) „Öntsünk tiszta vizet a pohárba” című sorozatában produkált. Ez a sorozat eleve semmilyen tiszta vizet nem önt sehová, sőt az ellenkezőjét teszi, a mélysötét fantáziabirodalom dögletes termékeivel árasztja el a jóhiszemű nagyközönséget. A linkelt videó megnézését senkinek sem ajánlom – első nézésre már szemrákot kaptam tőle –, csak azért tettem be, hogy ellenőrizhető legyen, minden egyes állítás, amiről beszélni fogok, valóban elhangzik, valóban komolyan hangzik el, ez nem vicc vagy paródia, hanem halálosan komoly blődli. Nem fogom a másfél órás videó minden mondatát elemezni, csak a legnagyobb ostobaságokat, amik egyébként rámutatnak a dilettánsok módszertanára, a hazugságokra, csúsztatásokra, félinformációkból agyalással előállított, ténynek beállított bődületes butaságokra. Ez nem jelenti azt, hogy Kamill többi, itt nem említett szövege bárhol is helyes lenne, a másfél óra alatt gyakorlatilag nincs értékelhető tényanyag, nincs értékelhető tudás, ismeret, információ. Egyébként saját maga által bevallottan is az ezotéria a fő működési területe, így nem csodálható, hogy sem a nyelvészetben, sem a történelemben nem ragaszkodik semmiféle előzetes ismerethez.

Még két dolgot előre kell bocsátanom, hogy a magyar Wikipédián a sumer települések cikkeinek többségét vagy én írtam, vagy közreműködtem bennük, így ha valaki utánanéz az itt olvasottaknak, és a Wikipédia kerül elé, akkor nem itt köszön vissza a Wikipédia (magyarul nem onnan másoltam), hanem a Wikipédián köszönök vissza én. A másik pedig az, hogy a nép- és földrajzi nevek etimológiája mindig a legnehezebb, mert ezeknek gyakran nem ismerjük a jelentését. Ismert jelentés nélkül elképesztő mennyiségű analógiát lehet mindenhez találni, így ezeknél a belemagyarázott, sokszor még így is szemmel láthatóan sántító magyarítások aligha vehetők komolyan. Egy etimológiát csak és kizárólag a hangalak megfeleltethetősége, és a jelentés párhuzamosítása támaszthat alá, az utóbbi nélkül a találgatások mezejére tévedünk.

5:50

Kamill valamilyen furcsa okból a magyar nevű sumer városok bemutatását egyiptológiával kezdi. Mahler Ede egyiptomi nyelvkönyvének emlegetésekor nem felejti el hozzátenni, hogy tudja, Mahler Edét kirúgták az ELTE-ről. Ennek a kijelentésnek eleve csak annyi értelme lenne, hogy a magyar tudományos életet fikázza, utalva arra, hogyan bánt a nemzetrontó Habsburg MTA és a hozzá kapcsolódó egyetemek a kiváló elmékkel. A valóság az, hogy egész életét tudományos pályán töltötte, majd 71 évesen nyugdíjba vonult az ELTE állományából, és még további 10 éven át tartott előadásokat. Az 1940-es években már 80 felett járt, visszavonult az oktatástól, de soha nem „távolították el” sehonnan.

7:10

Valamilyen Szamszu-ilúnához köthető dokumentum állítólag felsorol kivándorló sumer törzseket, amik magyarul néznek ki. Jellegzetes amatőr módszer, amikor semmi konkrétat nem ad meg ahhoz, hogy az állítás ellenőrizhető legyen, nem csak azt nem tudhatjuk meg, milyen törzsneveket vélt magyarnak, hanem azt se, hogy egyáltalán létezik-e az említett dokumentum. Szamszu-ilúna idejéből ezernyi dokumentum maradt fenn, senki nem fogja egyenként átnyálazni őket ahhoz, hogy ezt ellenőrizze, de Kamill ezzel elérte, hogy belebegteti, látszólag igazolt módon, de egyáltalán nem alátámasztva a magyar nyelvű sumer törzseket. Mondjuk a „kőtábla” eleve gyanús, mert kőbe az uralkodói feliratokat szokták vésni, ami Hammurapi óta többnyire akkád nyelvű, a többi dokumentum viszont agyagtáblán maradt fenn, ebben az időben vegyesen sumer és akkád nyelven. Dehát természetesen ezt se lehet ellenőrizni.

10:00

A sumer nyelvvel hatezer szóra terjedő egyezésről beszél. Hogy ezt minek alapján állítja, nem tudjuk meg. A forrása nyilván Badiny, Gosztony vagy valami hozzájuk hasonló, ugyanis a sumer nyelv eddig ismert teljes szókincse aligha éri el a 2500 szót azok közül, amelyiknek nem csak a jelentését, hanem az egykorú kiejtését is ismerjük, vagy legalábbis nagy valószínűséggel tudjuk állítani, ismerjük az egykori kiejtését.

Ide tartozik még a sekélyes nevetgélés az akadémia kifejezésen, ahol persze egyiknek se tűnik fel, hogy az ógörög eredeti Ἀκαδήμεια, azaz hehezetes alpha van az elején, tehát a magyar akadással összehozni a szokásos dilettantizmus terméke, bár a delta már az összetétel második tagjához tartozik, dehát kicsire nem adunk. Nem mellékesen a Platón által használt gümnaszion egy emberről lett elnevezve. Ez a kis közjáték a maga röhejes összekacsintásával a videó csúcspontja.

12:16-nál pedig bejön az első térkép, aminek a magyarázó aláírása máris teli van előre vetített tévedésekkel. A közben emlegetett soha nem létező Sumer Birodalom önmagában a teljes tájékozatlanságra utal. Itt bele is csöppenünk a sűrűjébe, hirtelen az akkád dinasztia utolsó uralkodója, Suturul egy szkíta–sumer uralkodópár gyereke lett. Hogy a szkíták hogy kerülnek oda az i. e. 22. századi Akkád Birodalomba, hogyan lesz egy szkítából az akkádok uralkodója, és hogy az Akkád Birodalomban miért éppen sumerek uralkodnának, akik egyébként még az említett sumer királylista szerint is az akkád Sarrukín leszármazottai? Azt ne kérdezze senki. Az se derül ki, hogy milyen magyar enciklopédiából hagyták ki Suturul nevét, de mondjuk a magyar online-enciklopédia, a Wikipédia tartalmazza, tehát senki sem titkolja el a létét. Suturulról annyit kell tudni, hogy semmit nem tudunk róla. A sumer királylista említi, amit nem sokkal az akkád dinasztia bukása után a III. uri dinasztia korában állítottak össze, és a nevén kívül csak annyi van róla, hogy Urukban halt meg 15 év uralkodás után. Minden más színtiszta fantázia, egyetlen dokumentum sem ismert Suturul uralkodásából, még az évkönyvei sem, nem több egy puszta névnél. Ebben a névben pedig a „-turul” elemnek se a sumer, se az akkád nyelvben nincs semmi értelme, legfeljebb összetételként lehet fordítani (su-tur-ul) sok számba jöhető, de kevéssé valószínű jelentéssel. Sokkal valószínűbb, hogy ez a név a gutiból származó, a sumerek által eltorzított név. Önmagával is ellentmondásba kerül, hiszen először azt mondja, a su szó jelentene fényt, utána meg a su szót nem tartalmazó turullu lenne a fénymadár. Mondani se kell, hogy turullu szó soha nem fordul elő egyetlen létező dokumentumban sem, van ugyan egy ullu szó a sumerben, de ismeretlen a jelentése, a tur pedig sok mindent jelent (például istállót), de fényt vagy madarat nem. Teljesen légből kapott, abszolút forrásolatlan kijelentések halmaza. Egyébként van ennek a névnek Sudurul változata is, az természetesen itt nem kerül szóba.

1-580x435.jpg

(Kép: A sumer királylista egy darabja, III. uri dinasztia. Forrás: CDLI)

15:50

„templomváros”: Ur. Meg kell említenem, hogy minden városban voltak templomok. Egyébként a sumer neve a városnak Urim, tehát az Ur névalakból kiindulás megint tökéletes tévedés.

eridu_mound4c_8.png

(Kép: mutatóban egy templom, Eriduban az Éabzu. Vajon miért éppen Urim városa lenne a templomok városa, és mi köze ennek ehhez a névhez? Forrás: Wikimédia Commons)

„folyók városa”: Erek. El kell keserítenem Kamillt, ezt a várost csak a Biblia nevezi Ereknek, amit az akkád és azok utódnyelvei Uruknak hívtak. A sumer neve Unug. Miért éppen az akkád-sémi nevek egyeznek a magyarral? Azt azoknak kéne megmagyarázni, akik folyton összekeverik a sumert és az akkádot.

„vízvételi hely”: Kút. A város neve Kúta, vagy éppen Gúta, és a guti nép névadója, a Zagroszból leereszkedő nemsumer „barbárok” alapították és nevezték el az Akkád Birodalom korában. Megint csak nem sumer.

„kiskirály birodalma”: Kis. Hogy egy birodalmi fővárost miért neveznének kicsinek, rejtély, főleg hogy már a sumer városkirályságokat megelőző időkben is rendkívül jelentős település volt. A kiš írásjel egy bonyolult ligatúra, és nemhogy nem kicsi a jelentése, de éppenséggel teljesség, világ(mindenség). ocqa.png

(Kép: kiš, amihez még a ki determinatívum tartozik, akkor jelenti Kiš városát, a jelentése pedig „mindenség”. Forrás: ePSD)

„kaláka”, mert mindenki segített mindenkinek a házépítésben: Kalák(a). Az eszméletlen ökörség egyik csúcsa. Egy asszírok által alapított város, aminek az asszír neve Kalhu, amiben veláris h van, vagyis Kalḫu, aminek van Kal-ḫaKa-làḫ változata is. Ez egyrészt nagyon nem kaláka, másrészt nemhogy nem sumer, de már az akkádnak is egy késői nyelvjárása a középasszír korból, amit az akkád nyelv tigrisi nyelvjárásaként ismerünk.

„napúr”: Nippur. Ismét el kell keserítenem Kamillt, Nippurban nem napkultusz volt. Az EN.LIL nevű írásjelekkel írt Nippur a „levegő” ura jelentéssel bír, itt Enlil, az istenek ura temploma volt, az Ékur. (Ez sem ék úr, hanem é-kur, a hegy háza/temploma.)

„susnyás, sásos”: Susa. Szúzának csak a perzsa nevét ismerjük, eredetileg Šušan, Šušun, és még több más, variáblis néven emlegették, de a helyi isten, Inšušinak alapján talán Šušin lehetett. Csakhogy ez megint nem sumer név.

„zab”: Záb folyó. A Zábot csak a sémi nyelvek nevezik így (arab, héber), eredeti akkád neve Elamunia (bár ez is sémi), a sumer neve meg nem is ismert. A sumereknek rengeteg szavuk volt a gabonafélékre, de egyik sem zab. Tehát megint nem sumer zabról van szó.

17:50

Az itt bemutatott „tábla” az uruki protoírással az uruki archaikus szövegek néven emlegetett korpuszba tartozik. A kora körülbelül i. e. 3500-ra tehető, míg az I. kisi dinasztia i. e. 2900-ra a középső kronológia szerint, Kamill viszont mindkettőt nagyvonalúan i. e. 3200-ra teszi, miközben persze Kis nevű királyt a sumer királylista sem ismer. Itt mindjárt konkrét hazugságon is kaphatjuk, mert ez a tárgy nem a British Museumban van, hanem az oxfordi egyetem saját intézményében, az oxfordi Ashmolean Museumban. A képet valahonnan az internetről szedte, még torz is. A piktografikus írás nem jelent egyiptomi hatást. Egyiptomban semmi hasonló nincs, soha nem használtak agyagtáblákat.

uruk.jpg

(Kép: uruki archaikus írás, a tárgy jelenleg az oxfordi Ashmolean Museumban található. Forrás: Wikimedia Commons)

22:20

Bejön a kezdőképen látható térkép, természetesen forrásjelölés nélkül, pedig a Wikimedia Commons szabad felhasználási feltétele csupán az az egyetlen kérés, hogy jelöljük meg a felhasználásnál a forrást.

A Tengerföldet nem „rendszeresen elöntötte a tenger”, hanem az még tenger volt, mivel a Tigris és az Eufrátesz később töltötte fel hordalékával a területet. Ez a korai sumer időszakban még konkrétan tengeröböl volt, később sekély tavak és kiterjedt mocsarak vidéke, míg teljesen fel nem töltődött. Sumer neve A-ab-ba, azaz Tenger, ez a sumer név természetesen nem hangzik el.

Sem a sumerek nem használták magukra a sumer nevet, se senki más. Sumer egy terület volt, földrajzi egység, tehát az itt előadott sumer etimológia teljesen légből kapott. Sut nevű mérték nem létezett, bár ha létezett volna se lehetne belőle a „sumer” szót levezetni.

Ami utána az arámiakról van, leírhatatlan ökörség.

30:00

Természetesen tényként jön megint a Sorbonne nem létező kutatása az ősetimonokról. Gosztony Kálmán követte el, aki történetesen a Sorbonne-on volt oktató, de az ő sumer szótára nem a Sorbonne munkája, hanem Gosztonyé. Vagyis nem a francia akadémia állítja ezt (még akkor sem, ha véletlenül Sorbonne kutatásról lenne szó), hanem egy magyar ember fantáziavilága, amit a világ tudományos élete soha nem tett magáévá.

34:05

„olyan leleteket, hogy a karbonvizsgálat 280 millió évre datálja” (valamilyen láncokat?)

Olyan ember, aki nem tudja, hogy a radiokarbon kormeghatározás csak szerves anyagokon alkalmazható, és 50 ezer év felett teljesen használhatatlan, mi a rossebet akar elmondani bárkinek?

 

A 37. percnél befejeztem Kamill hallgatását, amikor már a qumrani tekercseknél kalandozott polihisztorunk, miközben az előadás tárgya a furcsa nevű sumer törzsek lett volna. Amit eddig láttunk, hogy az összes eddig említett név közül, amit magyarul akart magyarázni egyetlen egy sumer volt. Az egyetlen sumer szó, amit a magyarból akart magyarázni (sut) nem létezik. Miről beszélt eddig? Tulajdonképpen semmiről. A semmit adta elő közel 40 percen keresztül, ami aztán még folytatódik még egyszer annyi időn át, továbbra is a semmit ragozva, és aki ezt a halandzsát úgy hallgatja meg, hogy nincsenek biztos ismeretei a valódi tényekről (nem arról, amit Kamill állít ténynek), az innentől kezdve elveszett. Soha többet nem fogja tudni a realitást a fantáziától megkülönböztetni. Ezek az emberek kárt okoznak, mentális károkat, helyrehozhatatlan deformitásokat.

Sokszor hallani, hogy a szakemberek azért nem cáfolják ezeket, mert nincsenek érveik. Már hogyne lennének. Csak éppen ilyen bődületes kamuhalmazt pillanatok alatt össze lehet lapátolni az udvaron lévő trágyából, miközben az állítások tételes cáfolása lényegesen hosszabb idő. A kitalálásához nem kell idő, nem kell semminek utánanézni, nem kell forrásolni, nem kell bizonyítani, elegendő elmondani. Én ezt a közel 40 percet most négy órán keresztül hallgattam. Elvett az életemből négy haszontalan órát. Na ezért nem cáfolgatják ezeket, normális embernek erre nincs ideje, energiája, miközben a YT-t gyakorlatilag elárasztja ez a szemét.

160 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://laszlovszkyandras.blog.hu/api/trackback/id/tr5514982346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Belzebubo 2019.07.29. 10:29:09

A nemzethi felsőbbrendűség hirdetése nagyon sokaknak tetsző (és jól kifizetődő) foglalatosság. Nem is csak kifejezetten magyar, ugyanúgy megvan a németeknél: Hermann-Armenius, angoloknál: Arthus király, franciáknál Vercingetorix, de akár Asterix-Obelix is, még ha viccesen is. Stb. Mindegy, csak bizonyíthassuk, hogy mi mennyivel szebbek, okosabbak, erősebbek, ősibbek vagyunk mindenki másnál és ez “feljogosít” minket mindenféle “előjogokra”. Ehhez pedig a legjobb eszköz a tudományosnak álcázott zagyvaságok hirdetése, mivel igét hirdetni könnyű és egyszerű, a cáfolat viszont bonyolult, a megértéséhez némi ismeretre, gondolkodásra, intelligenciára van szükség, ami viszont fárasztó. De ebben is igaz a mondás: ahol lósz@ van, ott veréb is van...

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.29. 10:31:02

@Laszlovszky András:

Én speciel nagyon örülök, hogy Wikibe írtál. Sőt minden Wikiben található írásnak örülök, mert sok info van benne..

Ajánlom mindeni figyelmébe, hogy a Wiki szerint " A Halotti beszéd és könyörgés a legkorábbi latin betűs, teljesen magyar nyelvű szövegemlék...Keletkezése 1192 és 1195 közöttre tehető..."

No és mi volt ez előtte? Mert ugyé két nézet szerint vagy egyszer, vagy kétszer foglaltunk hazát. Ezekről hol a nyelvemlékünk? Lehet, akár sumériában is?

Tetszik a poszt, mint ahogy már egyszer írtam, de azért nem kéne elvitatni más emberektől annak jogát, hogy ők higgyenek a sumér eredetben.
Én legújabban abban hiszek, amit tegnap a tv-ben láttam, genetikailag ( állítólag ) egy nőre vezethető vissza az emberiség. Legalább csak egy ősnyára kell elmékeznem halottak napján. Ja, meg az összes többi rokonomra, akik sokkal közelebb voltak hozzám, mint az őshazát foglalók. Utóbbiakkal ráadásul egy nyelvet beszéltem.

chrisred 2019.07.29. 10:33:38

@MAXVAL bircaman közíró: A kettőnek semmi köze egymáshoz. A történelem a közösség együttélése során átélt, tapasztalt események összessége, és nem azt megelőző időszakra vonatkozó feltételezések.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.29. 10:39:00

@Bright side of life:

Minden népszerű tudományban vannak amatőrök is, ezzel semmi gond. Sokszor egy amatőr adhat friss meglátást is. Persze tény, sokszor hemzsegnek a dilettánsok az amatőrök között. Semmi gond, míg ez a helyén van kezelve.

Az én kdvenc dilettánsom Varga Csaba volt, sajnos meghalt, így már nincsenek új számai. De a régueken ma is jókat lehet röhögni.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.29. 10:46:23

@chrisred:

Részben van csak igazad ( szerintem ), mert a mai életben is vannak helyzetek, amikor tényekből további tényekre következtetünk " a közösség együttélése során átélt, tapasztalt események összessége" alapján. Úgy nevezik, hogy igazságszolgáltatás. ( :D )
Múlt tényeiből is lehet más múlt beli tényekre következtetni, csak azt nem lehet kétséget kizáróan igazolni, melyik következtetés/feltételezés a helyes. Erre nincs bíró, akinek az ítélete kizárólagos igazság lenne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.29. 10:58:06

@chrisred:

A történelem mindig egy mesterséges konstrukció. A közösség sose emlékszik 2-3 nemzedéknél régebbre. Ami régebben van, az konstruált emlék.

Laszlovszky András 2019.07.29. 11:02:11

Nem az amatőrökkel van baj, hanem a kóklerekkel, akik hülyeségeket terjesztenek. Egy amatőr is simán tudná alkalmazni a megfelelő módszertant, ha ismerné, és ha igénye lenne rá.
Ez az írás éppen arra reakció, hogy lépten-nyomon belebotlok azokba a megvezetett emberekbe, akik tutibiztosra állítják, hogy az ókori Mezopotámiában magyarok éltek, mert még a településneveik is magyarul vannak. Meg hogy a sumer nyelv teljesen azonos a magyarral, ahogy azt Badiny állítja. Ezeknél az embereknél már minden késő, aligha van remény arra, hogy megértsék a tévedést.

chrisred 2019.07.29. 11:15:18

@látjátok feleim szümtükkel: A bíró valójában nem igazságot szolgáltat, hanem jogszolgáltatási tevékenységet végez. És a nem bizonyított tények a jogi elbírálás szempontjából nem relevánsak.

chrisred 2019.07.29. 11:19:23

@MAXVAL bircaman közíró: Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy az esemény valóban megtörtént, vagy csak az a közös hiedelem alakult ki, hogy megtörtént. Az a lényeg, hogy az adott közösséggel történt meg. Bizonyára izgalmas lehet, hogy mi történt a jászokkal vagy a kunokkal, mielőtt a magyar közösség részei lettek, de akkor sem a magyar nép közös történelmének a része.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.29. 11:24:20

@chrisred:

Viszont a magyar nemzettudat Árpádékkal azonosul, azaz annak a csoportnak a múltja a fontos. S teljesen mindegy, hogy a mai magyarok 90 %-a nem leszármazottja Árpádéknak.

A finnek pl. másképp állnak hozzá, ők mind az őslakosságot, mind a honfoglaló finneket magukénak tekintik.

chrisred 2019.07.29. 11:27:02

@MAXVAL bircaman közíró: Jól írod, Árpáddal és a honfoglalókkal, és nem az ő feltételezett őseikkel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.29. 11:31:44

@chrisred:

Csakhár minden magyar kivánxcsi kik a honfoglaló magyarok ősei. Különösen mivel rejtélyes eltérés van a nyelv és a kultúra között. Az ősmagyarok finnugor nyelvűek voltak, de nem rendelkezettt finnugor kultúrával. Ez az eltérés megvan sok népnél, de ott van rá magyarázat, a magyaroknál nincs. Ezért izgató a téma.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.29. 11:53:46

@chrisred: "Bizonyára izgalmas lehet, hogy mi történt a jászokkal vagy a kunokkal, mielőtt a magyar közösség részei lettek, de akkor sem a magyar nép közös történelmének a része."

Szerintem azok is a magyar nép közös történelmének a részei, mint a néhány száz éve, ázsiai részekről bevándorolt, de beintegrálódással még most is küszködő nemzetiségek. Mert most vagyunk Magyarország, és abban egy nemzet.

Egy nép történelméből kizárni azokat, akik valamikor, valamennyi ideig egy közös földterületen éltek, nem hiszem, hogy szerencsés.

chrisred 2019.07.29. 11:55:39

@MAXVAL bircaman közíró: Mi az, hogy finnugor kultúra? Mint azt előzőleg leírtam, a nyelvcsalád egyik ágának meghatározó nyelve a magyar, vagyis az ugor ágon az a meghatározó, hogy az egész családon belül melyek azok a nyelvek, amik leginkább a magyarhoz köthetőek. Szerintem a kérdést nem úgy kell feltenni, hogy mi miért nem úgy éltünk, mint a vogulok meg az osztjákok, hanem fordítva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.29. 12:28:38

@chrisred:

Észre kell venni, s észre is veszed, ha megnézed az egyes finnugor népeket (= finnugor nyelvű népeket), hogy éles vonal van a magyarok és mindenki más között.

Minden, ami nem a nyelvvel kapcsolatos, a magyaroknál nagyon más, mint a többieknél. Népművészet, zene, állattartás, hitvilág. A magyarok ebben sokkal közelebb állnak a hun-bolgár-ujgur vonalhoz, de még a török és az iráni népekhez is.

Ugor ágról semmi értelme beszélni. Ha az indoeurópai nyelveket vesszük alapul, az uráli nyelvek feloszlása olyan, hogy mondjuk a magyar az az albán nyelv, a 2 obi-ugor nyelv meg a szlávok, szóval óriási a különbség köztük.

Bár bizonyítani nem tudom, szerintem a magyarok a hunok ága, akik valami ismeretlen okból átvették az ugorok nyelvét. (Mert a nyelvrokonság nyilvánvaló.) Innen az a helyzet, hogy nagyon sok, ma töröknek tartott szó van a magyarban, miközben a nyelvtan finnugor.

chrisred 2019.07.29. 12:34:40

@MAXVAL bircaman közíró: És azt is észreveszem, hogy ugyanilyen éles különbség van az indoeurópai nyelvcsalád különböző ágait beszélő népek, mondjuk a görög meg a skandináv népek kultúrája között.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.29. 12:38:45

@Laszlovszky András: viszonylag tiszteletre melto ahogy a blogot veueted.
ami zavaró.
van olyan amikor a t. tudomány kepviseloi olyat cafolnak ami el sem hangzik. ez bevett gyakorlat.lehujezes, akkor nem kell ervelni. ilyen a sumer magyar rokonsag/nyelvrokonsag kerdese is.
ebben a temaban en egyetlen normalisan adatolt irot olvastam, Az Götz László a Keleten kél a nap. c muve. forrásmegjelöléssel, labjegyzetekkel minden allitashoz. azt a konyvet negligalja a t tarsasag, ellenben talal ilyen sultbolondot (topic temaja) akit cafolva ugy tunik az egesz hujeseg.
pedig Götz soha nem allitotta azt ami itt többször is elhangzik, vagyis a magyarok sumer eredetuek, vagy maguk azok, vagy rokonsag lenne.

ha jol ertettema roppant nehezen olvashato konyvet, ő azt állítja, hogy a sumer birodalom/birodalmak alatt letezett egy romlott sumer nyelv amit muszály beszelni annak akik ezekkel kereskedik kapcsolatot tart. (ez ma ugye az angol, ha mai peldat keresunk). ennek a romlott sumer nyelvnek vannak emlekei a magyarban. azert ez kicsit mas mint h sumerek lennenk.
ezt azert nem fogadja el a tudomany, mert ezzel az egesz hazai ostortenetet sutba lehet dobni.hisz mint tudjuk a magyar nem letezett akkor, ha letezett akkor sem volt kapcsolatban senkivel, az oshazaja amugy is tok mashol volt satobbi satobbi.

a tudomanyos nyelveszet pedig olyan csodalatos eredmenyeket tudhat maganak, mi t az a kamu, h a szkitak irani nep volt, indoeuropai nyelvvel. szoval ha lehet ilyen eredmenyre jutni, egy nep, vagy épp nepekkel kapcsolatban amelyeknek egyetlen nyelvi emléke nincs, akkor ne haragudj kicsit ketkedve fogadja ezeket a velemenyeket a közember. mert ha nyelvi wmlek nelkul egy nyelvrol eldontheto h iráni, akkor a tudomany inkabb sci.fi vagy 200 eve hazudik.

Laszlovszky András 2019.07.29. 12:54:28

@FILTOL: Sajnos pont tőled látható az árnyékboksz. Ebben az írásban egy szó nincs se szkítákról, se Götzről. A másnapi bejegyzésemben éppen megemlítettem Götzöt, mint azt a tiszteletre méltó amatőrt, akinél a tudományos igény megjelenik. Annak ellenére, hogy vele se kimondottan értek egyet. Tehát ha itt elolvasol egy bejegyzést arról, hogy Matek Kamill mit tud összehordani, akkor nem kéne mindjárt a tudomány egészét megcélozni.

Már csak azért sem, mert a saját álláspontomról végleg nem írtam semmit, kizárólag elhangzó, sokak által csak azért készpénznek vett, mert a YT-on hallotta baromságokról beszéltem. Igen, az egész hülyeség, ami a sumer-magyar rokonságról szól. Az egy teljesen más tészta, hogy - a magyaron felül - Eurázsia összes jelentős nyelvcsaládjából, az IE-ből, uráliból és altájiból is kimutathatók sumer párhuzamok, de még a sémi nyelvekből is. Ez nem jelenti azt, hogy ezek bármelyike a sumerek rokona vagy leszármazottja lenne. A magyar nyelv semmilyen tekintetben nincs közelebb a sumerhez, mint bármely, találomra kiválasztott eurázsiai nyelv. Ennek az okait lehet kutatni, fel lehet tenni a kérdéseket, esetleg a jelen tudományos konszenzussal szemben is, de ehhez a tényeket kell felmutatni, nem a dilettantizmust, és az ilyen Matek Kamill-félék éppen azt teszik lehetetlenné, hogy bármerre is haladjon a kérdés, mert némiképp joggal mutogatnak az ilyen háborodottakra bármely alternatív elmélettel szemben.

chrisred 2019.07.29. 12:58:49

@MAXVAL bircaman közíró: Persze, és pont az a lényeg, hogy ilyesmi kialakulhat egy nyelvcsaládon belül valamilyen speciális tényező nélkül is. Mert a távolságot és a eltérő környezetet nem tekintem annak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.29. 13:06:45

@Laszlovszky András: értettem mirol szolt a bejegyzésed, peldakent hoztam Gotz.ot, es egy jelensegrol beszelek, arrol hogy a mai tudomanyos elet alig kulonbozik neha a dogmatikus vallasalakulatoktol. kerdezni, felvetni sem szabad, mert kiatkoznak, diszkreditalnak es mar nem kell vitázni. erre celoztam. az eloado egy barom. artalmas es hujeseg. de a tema, ahogy te is irod, kerdeseket vethet fel. jo lenne ha hasonlo elvi nyitottsagot tapasztalna a kérdező a lehujezes helyett. ennyi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.29. 13:35:36

@chrisred:

Csak a magyarok esetében hiányzik a magyarázat.

A hagyományos finnugrista magyarázat (melyet a modern finugrizmus nem vall) szerint volt egy ugor törzs Nyugat-Szibériában, mely vándorolni kezdett, majd e közben folyamatosan türkökkel került kapcsolatba, s mindent átvett tőlük, elhagyva minden szokását, csak a nyelvet nem adta fel. Nagyon sci-finek hangzik, ráadásul semmi se igazolja.

chrisred 2019.07.29. 13:50:24

@MAXVAL bircaman közíró: Nem tudom, mi lehet a finnugrizmus, egy nyelvtörténeti tudományos elmélet semmi ilyesmire nem tér ki, mert nem is a feladata.

chrisred 2019.07.29. 13:53:40

@MAXVAL bircaman közíró: Már úgy érted, hogy a többi finnugor eredetű nyelvet beszélő néppel való távolság és az eltérő környezet nem elég magyarázat, mint a skandinávok és a görögök esetében?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.29. 13:55:19

@chrisred:

A korai időszakban nem így volt, a XIX. században még a tudomány azt hitte, a nyelvrokonság néprokonság is. Mára megdőlt, de nem mindig volt így.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.29. 14:06:28

@chrisred:

Az indoeurópai népek vándorlása kb. a mai Irán területéről ismert (nagyjából) folyamat, ahogy bejöttek Európába,. ill. Indiába.

A szokások eltérése magyarázható azzal, hogy mennyiben szorították ki az eredeti lakosságot, mennyiben egyesültek velük. Indiában ez még a bőrszinben is látszik: ahol indoeurópai többség lett, ott fehérek az emberek, ahol alig, ott sötétbarnák, szinte négernek tűnnek.

A magyarok esetében a gond az, hogy a mai adatok szerint magyarok először a IV. században lettek mint önálló nép, nemzeti identitás, s alig 500 évvel később már a mai Mo-on vannak a magyarok. Egyszerűen túl rövid idő ahhoz, hogy ilyen drasztikus változások végbe menjenek. Valami nem stimmel tehát.

kolomparlole1114 2019.07.29. 14:17:54

Hogy a faszba képes valaki ilyen huntévé félékbe belefutni? Nekem még sose sikerült. Nézi ezt valaki és szólt neked hogy gyere röhögni?

Kaja közben belehallgattam a nyuggernagyi és a kócos hajú munkanélküli elmeroggyant videójába, és az arám-áram "azonosságon" jól felröhögtem. Azért azt csodálom hogy nem jutott eszébe, hogy a hungarosumérek már az áramot is ismerték, és nukleáris erőműveik voltak? Továbbmenve azért nem laknak már ott, mert Csernobillal is ők ismertették meg a világot, de mivel nem szólt nekik senki hogy evakuálni kéne, szépen szétsugárzott mindegyik. Ez teljesen megalapozott eredettörténet, most találtam ki 2 fingás között.

Amúgy a Kamill nem női név? Feleki Kamill, pl. Ez is valami Terry Black féle travibuzi?

kolomparlole1114 2019.07.29. 14:24:46

A sumér Uruk és a japán hai szóból pedig az Uruk-hai-ok keletkeztek...

kolomparlole1114 2019.07.29. 14:25:47

Akik a mai BKV-s orkok ősei.

chrisred 2019.07.29. 14:34:34

@MAXVAL bircaman közíró: De itt nem az a kérdés, hogy önmagukhoz képest mikor és mennyit változtak a magyarok, hanem hogy a többi finnugor nyelvet beszélő néphez képest milyen távolságban és milyen környezeti hatások által befolyásolva változott a kultúrájuk.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.07.29. 14:47:02

@chrisred:

Pont erről beszéltem: túl kevés az 500 év ehhez.

chrisred 2019.07.29. 15:03:32

@közíró MAXVAL bircaman: Nyelvtörténetileg nem igazolható, hogy a magyarok ősei az i.sz. 400 körül mi még együtt éltek bármelyik más finnugor nyelvet beszélő néppel, tudtommal mintegy 1500 évvel korábbra tehető a nyelvi elkülönülés.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.07.29. 15:23:38

@chrisred:

Ez kb,. ugyanolyan fantázia,. minthogy a magyarok 50 ezer éve snép a Szíriuszról.

chrisred 2019.07.29. 15:37:23

@közíró MAXVAL bircaman: Én még soha nem olvastam ennek a nyelvtörténeti bizonyítékairól, ellentétban azzal, amit én írtam.

Laszlovszky András 2019.07.29. 16:07:23

@kolomparlole1114: Úgy lehet belefutni a HunTV-be, hogy az ember történelmi témákat keres, a YT meg feldobja ezeket. Ettől kerülget az agyvérzés, ezért vagyok roppant dühös az összes Matekra, Szántaira, Papra, Martonra, nem lehet kikerülni őket.

@chrisred: A finnugor elméletnek ez egy kicsit lovon fordítva üléses megállapítása. Pusztán elméleti alapon kiszámolták, hogy az ugor nyelvegység i. e. 500 körül bomlott fel, ami nem lesz annak bizonyítéka, hogy nem voltak 1000 évvel később ugor kapcsolatok, mert annak csak a következménye az a megállapítás, hogy nem voltak. A nyelvi időrend, és főleg az elválások idejének meghatározása a legnagyobb ingovány, amibe a nyelvészek belecsalogatták saját magukat. A nyelvi változások sebességének becsülgetése akkora áltudomány, mint ide Mekka, miközben tudjuk, hogy a finn nyelvnek nincsenek 600 évnél régebbi nyelvemlékei, a többinek meg döntő többségében 19. század előttről semmi. Tehát nincs semmilyen viszonyítási alap a nyelvi változások sebességének megállapításához. Azt sem bizonyította még soha a nyelvészet, hogy a nyelvi változások belülről kódolt, és állandó sebességű folyamatok, eközben meg tudjuk, hogy a nyelvek ugrásszerűen fejlődnek. Az ugor, finnugor és uráli alapnyelvek elválási idejének becslései gyakorlatilag a tudományos kamuk közé tartoznak, bár azt is tudom, hogy ezt nagyon egzakt tudománynak tartják.

chrisred 2019.07.29. 16:15:11

@Laszlovszky András: Ez mind igaz lehet, de én csak annyit állítottam, hogy nincs nyelvi bizonyíték a magyar és más finnugor nyelvű nép együttélésére isz. 400 körül.

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.07.29. 16:26:35

@chrisred:

Körkörös érvelés. Eleve miért érvelsz nyelvtörténetből néptörténetre?

Laszlovszky András 2019.07.29. 16:53:24

@chrisred: Kérdés, mit nevezünk nyelvi bizonyítéknak. Szerintem a hanti és manysi nyelvek épp arra bizonyítékok, hogy nem sokkal a honfoglalás előtt még érintkezésben voltak velünk. Nemhogy 1500 évvel korábban elváltak, de közvetlen és szoros kontaktus volt egészen a végsőkig.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.29. 18:05:10

@MAXVAL bircaman közíró: nagyon egyszeru pedig a helyzet. a magyar kronikak igazat irnak es a magyar az szkita utod nép, valamint a hunok birodalmaban is ott volt, a szkitaktol a hunokon at a magyarokig a műveltségbeli es etnikai folyamatossag valós. tul sok forras nyilatkozik igy, hogy ezt csak ugy negligalni lehessen.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.07.29. 18:07:30

@Laszlovszky András: korrekt megallapitas a második reszben.scifi....

chrisred 2019.07.29. 18:34:27

@közíró MAXVAL bircaman: A néptörténetnek szíriuszi származás minősül?

chrisred 2019.07.29. 18:38:39

@Laszlovszky András: Ez ugyanolyan feltételezés, mint az finnugor-magyar különválás becsült időpontja.

kolomparlole1114 2019.07.29. 18:52:23

@Laszlovszky András: Hát engem érdekel a töri (is), olvasok egy csomó blogot, pl. lemil, katpol, ntf, történelem faszagyerekei, stb, de ilyen ufószektába még nem futottam bele. Mondjuk tévét nem nézek, tehát a távirányítóval biztos nem vándorolok el ismeretlen földekre, de még a youtube se dobta fel soha, és a mailboxba se esett be 2 fasznövelő tabletta és tuti befektetés között. :)Én mindig meglepődök az ilyeneken honnan van ezeknek olvasó/nézőközönsége. Még echo tévét is csak úgy láttam hogy valaki cikket írt arról hogy már megint mit műveltek ezek a faszok.

Laszlovszky András 2019.07.29. 19:04:16

@kolomparlole1114: Irigyellek. :D
@chrisred: Jól mondod, ugyanolyan feltételezés. A különbség a kettő között annyi, hogy az i. e. 500-as feltételezés aztán sok más feltételezésnek lett az alapja, mintha az már mindjárt bizonyítva is lett volna, aztán azok továbbiaknak, és az egész elmélet ilyen rezgő lábakon áll.
Egy tény mindenképp van, ezt mindenkinek ajánlom figyelmébe: az uráli nyelvekkel való (valamilyen!) kapcsolatok, a nyelvi egyezések, amiket az uralisták eddig felmutattak, döntő többségükben tények. Annak, aki az uráli elmélettel vitatkozik, mindenképpen meg kell magyarázni ezeket a tényeket is, nem lehet negligálni őket.

kolomparlole1114 2019.07.29. 19:10:12

"Ékur. (Ez sem ék úr, hanem é-kur, a hegy háza/temploma.)"

Ez az "elkúr", az ősi hungarosumér szó bizonyítéka. :D

kolomparlole1114 2019.07.29. 19:26:10

"Én ezt a közel 40 percet most négy órán keresztül hallgattam. Elvett az életemből négy haszontalan órát."

Nekem 15 perc után elfogyott a sonkám meg a zsömlém, úgyhogy kikapcsoltam. :D

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.29. 20:29:24

@kolomparlole1114:

Ezek szerint nem fogsz sem elhízni, sem belebutulni a témába.;D

gigabursch 2019.07.30. 06:30:41

@chrisred:
Hozzá kell tenni egy fêlmondatot még:
Mert akinek nincs múltja, az csinál magának.
1000-1300 éve a francia-német vonalon volt ez nyerő.
Két -háromszáz éve a szláv vonalon, 150 éve a román vonalon.
A mai napig tart és jellemzője, hogy előszeretettel lopnak. Tk. a magyarság múltjából. (vö. Mátyás romàn király)

chrisred 2019.07.30. 08:01:58

@gigabursch: Vagy pont fordítva, például amikor Mátyás számára találták ki a régi római Corvinus nemzetségből való leszármazást, hogy a német-római császári címre való törekvését alátámasszák. Az ilyen eredetkutatás mindig valamilyen érdek (egyéni vagy csoportok) mentén történik.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.30. 08:44:39

@chrisred:

Ne ijesztgessetek már ezzel az eredetkutatás, és az egyéni érdek kapcsolattal.;D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.30. 09:09:48

@chrisred:

Én meg azért kutattam a sajét eredetemet, mert kiváncsi voltam az igazságra.

Sajnos apai ágamon ükszülőknél tovább nem jutottam, mert mindenki az akkori Törökországban élt, ahol a XIX. sz vége előtt szar se volt, nemhogy normális anyakönyv.

Anyai ágamon szzerencsésebb vagyok, a Habsburgok azért anyakönyveztek birodalmukban elég rendesen. Egyik részzen 400 évet is vissza tudtam menni. Mésikon meg akadt egy nemes ember, akinek papírjai valahogy megmaradtak, II. Rákóczi György fejedelem levele megvan 1648. dec. 10. dátummal, de már ott is az van írva "meglévő nemessége igazolására", azaz elveszett az ős papírja, s kért igazolást Rákóczitól.

S persze DNS-vizsgálatot is csináltam magamról. Trák-illír származék vagyok, legalábbis apai ágamon visszafelé.

chrisred 2019.07.30. 09:20:49

@MAXVAL bircaman közíró: Na látod, ahogy te is azzal az egyetlen ősöddel foglalkozol itt, akinek nemeslevele van, mások ugyanúgy azt akarják kiemelni az öseik közül, aki az átlag fölé emeli őket - mármint származásilag.

chrisred 2019.07.30. 09:23:22

@chrisred: A DNS vizsgálat teljesen más lapra tartozik, az a biológiai egyedre vonatkozóan tartalmaz információkat, és nem a közösség tagjára.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.30. 11:04:32

@chrisred:

Nem, minden ágammal foglalkozom, csak érthetően egy nemesről több az adat, mint egy egyszerű iparosról vagy parasztról..

Apai ágamon: földművesek, zöldségtermesztők az őseim, ráadásul egy elnyomott kisebbség tagjai (keresztények egy muszlim államban).

Anyai ágamon:
- nagyapai ág apai része: az említettt nemes utódai,
- nagyapai ág anyai része: Mo-ra a XVII. században betelepített német telepesek,
- nagyanyai ág apai része: őshonos kárpátaljai ruszin kézművesek,
- nagyanyai ág anyai része: szudétanémet iparosok.

Szerinted kiről lehet a legtöbb adat?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.30. 11:15:59

@chrisred:

Csak mégis, sokat mond ez el az egyes népekről, mert bizony vannak megfelelések az egyes csoportok között.

Én az első európaiaktól vagyok. A későbbi bevándorlás miatt ma már kisebbség vagyunk, de ma is mi vagyunk a fő csoport a Dél-Balkánon és DÉl-Olaszországban.

chrisred 2019.07.30. 11:56:03

@MAXVAL bircaman közíró: Azokról, akik számítottak a korabeli társadalomban. Ezt írtam én is, az ilyen kutatások arra irányulnak, hogy olyanokat találjanak, akik nem névtelen senkik voltak. A fordítottjára elég kevés példát tudok, nem nagyon szokás úgy reklámozni a felmenőket, hogy volt köztük egy elmebeteg bűnöző, akit a kivégzése után a dögkútba dobtak.

chrisred 2019.07.30. 11:57:55

@MAXVAL bircaman közíró: A társadalmakról semmit. Az egyénekről meg körülbelül annyit, mint az állatokról, amik között éltek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.30. 12:24:30

@chrisred:

Nekem a legismertebb ősöm Mátyás kir. apai nagyanyának volt unokatestvére, de így is ismeretlen teljesen.

Engem egyébként si sokkal jobban lrdekel a kisember-történelem. Ez divat kb. egy százada. Azaz azzal foglalkozik hogy élt egy adott kor átlagembere. Ez nagyon sokat tud elmondani egy korról, sokszor sokkal többet, mint a hősök életrajza.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.30. 12:26:25

@chrisred:

Pedig ez ugyanolyan fontos adat, mint a nyelv, mint a népek története.

látjátok feleim szümtükkel 2019.07.30. 14:07:13

Én azt az egyet tudom, hog az anyai nagyapám nyolc gyerekével ott élt, és ott ott volt parádés kocsis, ahol most Lázár János a földesúr. Ott "cseléd" most a nagyapám unokája is.

Sajnálom, de az én látásmódom szerint ez rákmenet kinézetű előre haladás, ami egy demokratikus országban nem egészséges dolog. Igaz, hogy a fidesz jogállamiságának megfelel.

Egyébként meg az ősapám Árpád nagyapja volt, csak már nem emlékszem rá, hogy hol is történt mindez. Elveszett útközben a térkép.

gigabursch 2019.07.31. 14:17:38

@chrisred:
Mátyásnak nem volt szüksége hitvány római felmenőkre, mivel szkíta volt.

chrisred 2019.08.01. 06:44:13

@gigabursch: Sok verziót ismerek Hunyadi János származásáról (havasalföldi nemesi leszármazás, román család, Zsigmond törvénytelen fia), de ez a szkíta vonal új. Vagy Mátyás esetleg nem is az ő fia lenne?

gigabursch 2019.08.01. 07:36:33

@chrisred:
Olvass Bonfinit és értelmezd.

chrisred 2019.08.02. 06:30:32

@gigabursch: Megtörtént, pont ő találta ki a Corvinus nemzetség legendáját.

Void Bunkoid 2019.08.02. 10:12:47

@Belzebubo: főleg úgy, hogy a mai, germán-frank-normann eredetű franciáknak halvány lila fing köze nincs az előttük ott élő kelta gallokhoz, mint ahogyan a szintén germán/normann-eredetű mai angoloknak sincs semmi közük az ott élő kelta eredetű britonokhoz azon kívül, hogy ugyanott laktak, csak más (és ráadásul eléggé eltérő) időben.

Pont úgy, mint mi, az alapvetően északias eredetű népség, meg az egyértelműen mongol-kínai hatású hunok. Ennyi erővel egy Michiganbe a családfa szerint a 20. század elején odatelepült mai olasz-amerikai bevándorló is hetvenkedhetne az indián őseivel, pedig lehet, hogy közelebbi rokona Al Caponenak, mint bármelyik indiánnak :)

kolomparlole1114 2019.08.02. 13:53:31

@gigabursch: Hát igen. Azt viszont nem veszik figyelembe hogy a Hunyadiak bár a Havasalföldről jöttek, de 1. ott a nemesek besenyők voltak, a pórnép volt oláh (persze idővel beolvadtak), 2. származásuk ellenére magyarok AKARTAK lenni, és akként éltek, akként viselkedtek. Tehát semmiképp nem voltak oláhok, hiszen ők maguk sem akként határozták meg magukat. Nem is lett volna értelme, hiszen akkoriban a Magyar Királyság egy gazdag, ütőképes állam volt, pozitív mintának számított, ezért magyarnak lenni sokkal elitebb dolog volt mint oláh kecskepásztornak. Kb. mint most nálunk a szittyáskodás, mi meg azzal akarunk menőbbnek látszani. Bár az meg kb. az "én apukám erősebb" szint.

kolomparlole1114 2019.08.02. 13:56:12

@MAXVAL bircaman közíró: "Trák-illír származék vagyok, legalábbis apai ágamon visszafelé."

Ajaj, nem akarlak elkeseríteni, de ez kb. románt jelent. :D

kolomparlole1114 2019.08.02. 13:58:22

@MAXVAL bircaman közíró: "Én az első európaiaktól vagyok."

Neander? Ez mondjuk sokmindent megmagyaráz a fideszes hiteddel kapcsolatban. :)

kolomparlole1114 2019.08.02. 14:03:36

@Void Bunkoid: "a mai, germán-frank-normann eredetű franciáknak halvány lila fing köze nincs az előttük ott élő kelta gallokhoz, mint ahogyan a szintén germán/normann-eredetű mai angoloknak sincs semmi közük az ott élő kelta eredetű britonokhoz azon kívül, hogy ugyanott laktak, csak más (és ráadásul eléggé eltérő) időben."

Nem minden brit menekült el Bretagne-ba, az ottmaradók beolvadtak az angolszászok közé, tehát ők is benne vannak a pakliban. Amúgy a magyarokról is olvastam valahol olyan teóriát, hogy a magyar nyelv lehet hogy a Honfoglalás előtt ittlakó népeké volt, és az ősmagyarok nem is így beszéltek, hanem ők vették át az őslakos nyelvet, ahogy a filiszteusok is az ottlakó zsidókét. Akár igaz, akár nem, érdekes elmélet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.02. 14:35:19

@kolomparlole1114:

Nem.

Az illírek kis része megtartotta nyelvét, ezek a mai albánok. Egy még kisebb része átvette a latint - ezek a románok ősei. S a legnagyobb része görög lett, majd legnagyobb részben szláv, a szlávok balkáni betelepülésekor (V. sz-). Ma az illírek megvannak az albánok, szerbek, montenegróiak, görögök, törökök, bolgárok, románok közt mint genetikai elem.

Mivel az én apai őseim sose vándoroltak a DUnától északra, hanem a Duna és a Balkán-hgys. közt éltek, ezért nem lehettek románok.

A trákok esete hasonló, csak ott nem volt latinizálódás, mindenki görög lett, majd legnagyobb részben szláv. Ma ők szerbek, görögök, törökök, bolgárok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.02. 14:41:33

@chrisred:

Én rokonságban állok anyagi ágamon, oldalágon a Hunyadi családdal. Ősöm Mátyás anyai nagyanyjának az unokatestvére lehetett. A családi elmélet szerint a család eredetileg kun nemesi család, mely bevándorolt Erdélybe Kunország összeomlásakor (XIII. sz.), majd elmagyarosodott..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.02. 14:46:10

@kolomparlole1114:

Nem valószínű. A magyar honfoglalás előtt nyugaton szlávok és avarok éltek, keleten meg bolgárok.

Az avarok ma is léteznek (őshazájukban, a Kaukázusban) és a magyartól eltérő a nyelvük.

Kizárt dolog, hogy 1000 év alatt akkora lett volna a változás, hogy ma nem értünk egy szót se az avarból.

Laszlovszky András 2019.08.02. 16:21:11

@MAXVAL bircaman közíró: A kaukázusi avarok nem azonosak a Kárpát-medencei avarokkal. Az ő nyelvük alapján semmilyen következtetést nem lehet levonni a másfél ezer évvel ezelőtti avar honfoglalókról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.02. 17:06:36

@Laszlovszky András:

Ők mást mondanak erről, saját öntudatuk része az, hogy népük egy része elment nyugatra, majd ott asszimlálódott.

kolomparlole1114 2019.08.02. 22:17:46

@MAXVAL bircaman közíró: Akkor te se vagy az. A niggereken kívül ugyanis mindenkiben van neander vér. Állítólag tőlük örököltük a hidegtűrést.

kolomparlole1114 2019.08.02. 22:21:09

@MAXVAL bircaman közíró: "Az illírek kis része megtartotta nyelvét, ezek a mai albánok."

Nem.

"Annyi bizonyosnak látszik, hogy őseik nem élhettek Dalmáciában, mert az albán nyelv latin elemei a balkáni újlatin román nyelvből kerültek át, és nem a dalmátból." - hu.wikipedia.org/wiki/Az_alb%C3%A1nok_eredete

Laszlovszky András 2019.08.02. 22:34:35

@kolomparlole1114: A dolgot sokan fordítva látják, mégpedig hogy a román származik az albánhoz hasonló romanizált nyelvből. Mindenesetre az albánok romanizált illírsége jobban igazolható, mint az oláhoké a Havasalföldön. Azon a területen tényleg volt romanizálás, lényegesen hosszabb ideig volt római fennhatóság alatt, és a népvándorlás sem érintette annyira. A nyelvészet sokszor elszáll a következtetéseivel, amikor az átvételek irányát kéne meghatározni.

kolomparlole1114 2019.08.02. 22:52:43

@MAXVAL bircaman közíró: "Ősöm Mátyás anyai nagyanyjának az unokatestvére lehetett."

Ja, lehetni nekem is lehetett valamelyik rokonom Jézus Krisztus...

kolomparlole1114 2019.08.02. 23:03:45

@Laszlovszky András: A wikipedia szerint akár kamu is lehet az álavar megnevezés.

hu.wikipedia.org/wiki/Avarok

kolomparlole1114 2019.08.02. 23:06:48

@MAXVAL bircaman közíró: A sítáknak meg az az öntudatuk része hogy egy csávó 1000 éve úgy elbújt a számháborúban, hogy azóta se jött elő, mint Kamaszuka a Pongo Pongo szigetről. :D Az ilyen öntudat része meséknek a felét se kell elhinni. Mint pl. a hungarosumér, szittya, hun kitalációkat se.

kolomparlole1114 2019.08.02. 23:08:24

@Laszlovszky András: Hát ezt kitudja. Az viszont biztos hogy nem dákok, max dákók. :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.03. 07:42:00

@kolomparlole1114:

Tévedsz. A sárgák legnagyobb részében szintén nincs neander vér. S a fehéreknél sincs mindnekiben, bár a többségben tényleg van.

kolomparlole1114 2019.08.03. 13:12:25

@MAXVAL bircaman közíró: Lehet hogy nem mindenkinél, csak akinek fehér a bőre. Azaz mindenkinél.

Laszlovszky András 2019.08.03. 13:32:21

@MAXVAL bircaman közíró: Nem tévedés. Valóban az afrikaiakon kívül mindenkiben van neandervölgyi elem, csak változó mennyiségben. A legtöbb a fehér (mondjuk inkább kaukázusinak) rasszban, de távolodva Európától egyre kisebb arányban mindenki másban is. A mongolidoknál a gyenyiszovai ember is bejátszhat. Ennek pedig meglehetősen egyszerű oka van. A neandervölgyi ember a Közel-Kelettől a Kaukázuson át a Balhas-tótól keletebbre is elterjedt. Vagyis az afrikából kiáramló modern ember gyakorlatilag mindenféleképpen találkozott velük, akármerre is mentek.

kolomparlole1114 2019.08.03. 15:58:23

@MAXVAL bircaman közíró: Azaz mindenki, a fekákat kivéve. Erről volt szó eddig is.

Laszlovszky András 2019.08.04. 10:09:52

@MAXVAL bircaman közíró: Annak azért még utána kéne nézni, mert de.

Gery87 2019.08.06. 23:26:22

@gigabursch:

Akkor már nem voltak szkíták nagyokos!
Lehetett pl havasalföldi, de kun származású...mivel az elitet sokszor ők adták a románoknak....aztán a család magyar nemes lett....
de szkíta nem....ez fasság.

magyar volt. magyar nemes, ez volt az identitása.

Gery87 2019.08.06. 23:32:08

@kolomparlole1114:

Az illírek nem csak Dalmácia területén éltek hanem kb a volt Jugoszlávia terültén és a mai Albánia terültén!!!!
Sőt, Pannóniában is...
Szóval lehetnek illír őseik.

Void Bunkoid 2019.08.07. 09:16:51

@kolomparlole1114: igen, ezt is hallottam...mindenesetre a hun-magyar rokonság - lehet érte köpködni engem a sok kurultájrajongónak, de sztm pont ugyanolyan légből kapott marhaság, mint a románok dákoromán elmélete :)

Laszlovszky András 2019.08.07. 11:17:17

@Void Bunkoid: A hun-magyar rokonság nem annyira egyszerű kérdés. Abban a formában, hogy a hunok magyarok lettek volna, mindenképp marhaság. A hunok közt azonban ott kellett legyenek a magyarok ősei is, mivel a hun törzsszövetség uralta az egész térséget, ahol egyáltalán a magyarok ősei elképzelhetők. Abban az időben a valahová tartozás önmagában jelentette azt, hogy a hunok fennhatóságában vagy szövetségében lévő nép automatikusan maga is hun lett. Tehát a hunok nem magyarok, de a magyarok vélhetően hunok. A többi késői képzelgés az Atillával való leszármazási viszonytól kezdve.

Veres Emese Tünde 2019.12.29. 14:40:38

hvg.hu/tudomany
/20170926_magyar_ostortenet_honfoglalas_hunok_avarok_nyelve_magyar
süti beállítások módosítása